piotr_2 Napisano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Witam, czy spotkał się ktoś może z zestawem świateł (przód/tył) zasilanych jednym zestawem baterii AA i połączonych zwykłym kablem? Po intensywnych poszukiwaniach nie jestem pewien czy to ja błądzę, czy cały przemysł oświetlenia rowerowego zgubił drogę i poszedł gdzie nie trzeba. Znalazłem radary, kamery, światła synchronizujące się z zegarkiem przez ANT+ i inne ręcznie podrasowywane cuda wianki (z całym szacunkiem dla pasjonata z tego forum, który, jak wierzę, robi bardzo dobre rozwiązania nadające się dla innych pasjonatów). W swoim idealnym świecie wymyśliłem jednak, że chciałbym latarki włączanej jednym guzikiem z możliwością wymiany baterii ad-hoc bez zamartwiania się w trakcie jazdy czy lampka z tyłu rzeczywiście jeszcze mnie oświetla, czy może się właśnie rozładowała. Błądzę? 😉 Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 No chyba . Moim zdaniem nie było by to praktyczne i nie jest potrzebne . Rozwiązanie z jednym źródłem zasilania to prądnica w piaście lub dynamo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Grudnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Są też lampki 2 w 1, czyli np. Cateye Duplex (na 2 AAA), którą jednak trzeba zamontować na kasku, a i tak w świetle przepisów powinno się mieć jakieś pozycyjne zamontowane na rowerze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 14 godzin temu, WaGiant napisał: No chyba . Moim zdaniem nie było by to praktyczne i nie jest potrzebne . Rozwiązanie z jednym źródłem zasilania to prądnica w piaście lub dynamo . Jak najbardziej jest to praktyczne ale nie w postaci zwykłych paluszków. I tak, kluczem są tutaj lampki na dynamo. Jeżeli nie są jakieś wymyślne i nie wymagają dynama (np. b&m Luxos), to można zasilić je z koszyka na ogniwa, względnie baterie (jak mają być tylko pozycyjne, to i powerbank się nada trzeba tylko rozpruć sobie jakiś kabel usb). Oczywiści wymaga to odrobiny umiejętności, żeby zrobić sensowne podłączenie kabli, wiedzieć ile ogniw potrzeba i jak połączonych, z głową umieścić na rowerze (zabezpieczyć przed wodą, jednocześnie żeby był dostęp do wymiany). Standardowy zestaw pod dynamo bierze nie więcej niż 3W, więc można w miarę łatwo szacować ile poświeci na jednym ładowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi