piotr_2 Napisano 12 Grudnia 2022 Napisano 12 Grudnia 2022 Witam, czy spotkał się ktoś może z zestawem świateł (przód/tył) zasilanych jednym zestawem baterii AA i połączonych zwykłym kablem? Po intensywnych poszukiwaniach nie jestem pewien czy to ja błądzę, czy cały przemysł oświetlenia rowerowego zgubił drogę i poszedł gdzie nie trzeba. Znalazłem radary, kamery, światła synchronizujące się z zegarkiem przez ANT+ i inne ręcznie podrasowywane cuda wianki (z całym szacunkiem dla pasjonata z tego forum, który, jak wierzę, robi bardzo dobre rozwiązania nadające się dla innych pasjonatów). W swoim idealnym świecie wymyśliłem jednak, że chciałbym latarki włączanej jednym guzikiem z możliwością wymiany baterii ad-hoc bez zamartwiania się w trakcie jazdy czy lampka z tyłu rzeczywiście jeszcze mnie oświetla, czy może się właśnie rozładowała. Błądzę? 😉 Pozdrawiam Piotr Cytuj
WaGiant Napisano 12 Grudnia 2022 Napisano 12 Grudnia 2022 No chyba . Moim zdaniem nie było by to praktyczne i nie jest potrzebne . Rozwiązanie z jednym źródłem zasilania to prądnica w piaście lub dynamo . Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Grudnia 2022 Mod Team Napisano 12 Grudnia 2022 Są też lampki 2 w 1, czyli np. Cateye Duplex (na 2 AAA), którą jednak trzeba zamontować na kasku, a i tak w świetle przepisów powinno się mieć jakieś pozycyjne zamontowane na rowerze... Cytuj
zekker Napisano 13 Grudnia 2022 Napisano 13 Grudnia 2022 14 godzin temu, WaGiant napisał: No chyba . Moim zdaniem nie było by to praktyczne i nie jest potrzebne . Rozwiązanie z jednym źródłem zasilania to prądnica w piaście lub dynamo . Jak najbardziej jest to praktyczne ale nie w postaci zwykłych paluszków. I tak, kluczem są tutaj lampki na dynamo. Jeżeli nie są jakieś wymyślne i nie wymagają dynama (np. b&m Luxos), to można zasilić je z koszyka na ogniwa, względnie baterie (jak mają być tylko pozycyjne, to i powerbank się nada trzeba tylko rozpruć sobie jakiś kabel usb). Oczywiści wymaga to odrobiny umiejętności, żeby zrobić sensowne podłączenie kabli, wiedzieć ile ogniw potrzeba i jak połączonych, z głową umieścić na rowerze (zabezpieczyć przed wodą, jednocześnie żeby był dostęp do wymiany). Standardowy zestaw pod dynamo bierze nie więcej niż 3W, więc można w miarę łatwo szacować ile poświeci na jednym ładowaniu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi