Skocz do zawartości

[Światła] Komplet na jednym zestawie baterii AA

piotr_2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy spotkał się ktoś może z zestawem świateł (przód/tył) zasilanych jednym zestawem baterii AA i połączonych zwykłym kablem?

Po intensywnych poszukiwaniach nie jestem pewien czy to ja błądzę, czy cały przemysł oświetlenia rowerowego zgubił drogę i poszedł gdzie nie trzeba. Znalazłem radary, kamery, światła synchronizujące się z zegarkiem przez ANT+ i inne ręcznie podrasowywane cuda wianki (z całym szacunkiem dla pasjonata z tego forum, który, jak wierzę, robi bardzo dobre rozwiązania nadające się dla innych pasjonatów).

W swoim idealnym świecie wymyśliłem jednak, że chciałbym latarki włączanej jednym guzikiem z możliwością wymiany baterii ad-hoc bez zamartwiania się w trakcie jazdy czy lampka z tyłu rzeczywiście jeszcze mnie oświetla, czy może się właśnie rozładowała.

Błądzę? 😉

Pozdrawiam

Piotr

14 godzin temu, WaGiant napisał:

No chyba . Moim zdaniem nie było by to praktyczne i nie jest potrzebne . Rozwiązanie z jednym źródłem zasilania to prądnica w piaście lub dynamo .

Jak najbardziej jest to praktyczne ale nie w postaci zwykłych paluszków.

I tak, kluczem są tutaj lampki na dynamo. Jeżeli nie są jakieś wymyślne i nie wymagają dynama (np. b&m Luxos), to można zasilić je z koszyka na ogniwa, względnie baterie (jak mają być tylko pozycyjne, to i powerbank się nada trzeba tylko rozpruć sobie jakiś kabel usb).
Oczywiści wymaga to odrobiny umiejętności, żeby zrobić sensowne podłączenie kabli, wiedzieć ile ogniw potrzeba i jak połączonych, z głową umieścić na rowerze (zabezpieczyć przed wodą, jednocześnie żeby był dostęp do wymiany).

Standardowy zestaw pod dynamo bierze nie więcej niż 3W, więc można w miarę łatwo szacować ile poświeci na jednym ładowaniu.