MikeSkywalker Napisano 11 Grudnia 2022 Napisano 11 Grudnia 2022 Chciałbym dać barankowi jeszcze jedną szansę, ale nijak nie potrafię się zdecydować w którą stronę pójść, i czego szukać. Rower ma być do jazdy po asfalcie/szutrze, na dystansie 100-150km, generalnie jednodniowe wycieczki. Opona 28-32c, ale miejsce na błotniki, mocowania koszyków na widelcu, bagażnika etc. mile widziane - bo może w końcu wypali jakaś dłuższa wycieczka wakacyjna. Dotychczas miałem dwa dłuższe romanse z ramami szosowymi - Cotic Escapade, Holdsworth Stelvio, przy czym ten drugi jeździł z byczymi rogami/prostą kierownicą - jako rower do pracy. Ale czułem że z barankiem byłoby lepiej. Z kolei Cotic na pewno było za długi - choć 56-tka pasowała na moje 180cm. Z rowerów które zapamiętałem pozytywnie po jakiś jazdach diagnostycznych przed/po ich wizycie w serwisie - Trek Checkpoint, Cannondale Caadx/Synapse. Ale to przelotne romanse, więc mogły nie być miarodajne. Rowery które lubię na co dzień: Orbea Carpe i decathlonowy Elops Single Speed. Pierwszą myślą było szukanie właśnie jakiejś przełajki, takie typowe CX - z racji tego że moje dwa zwrotne mieszczuchy są im chyba najbliższe. Z drugiej strony - choć jeżdżę nimi do kilkudziesięciu km to nie wiem jak byłoby dalej. Najwięcej do myślenia dał mi Elops - bo pasuje mi ta rama jak ulał, i fajnie byłoby "przenieść skalę" na coś innego. Na górze listy jest Marin Nicasio 2 - opisany jako gravel, ale na papierze jak Trek Domane - typowy endurance, rama którą wiele osób chwali. Gdzieś tam przewija się także Orbea Terra, Cannondale Synapse. Rama alu/stal, widelec raczej karbon. Osprzęt nieistotny, i tak go pewnie od razu pozmieniam. Potraficie jakoś mnie nakierować w poszukiwaniach? Cytuj
JWO Napisano 12 Grudnia 2022 Napisano 12 Grudnia 2022 @MikeSkywalker Cytat ale miejsce na błotniki To niekoniecznie Ci potrzebne. Karbonowa rama, która jest szeroka i skutecznie chroni od błota z przedniego koła. Jak założysz bagażnik to możesz do niego przymocować błotnik. Cytuj
Mihau_ Napisano 12 Grudnia 2022 Napisano 12 Grudnia 2022 Popatrz w stronę cube'a gdzie masz w sumie dwie ciekawe opcje. Jedną jest attain, niby szosa ale przełajowe 33c zmieści, np. https://www.olx.pl/d/oferta/cube-attain-disc-simano-tiagra-x10-kola-28-przelaj-CID767-IDSfAY8.html a druga nuroad i tutaj, jeśli rzeczywiście ci to potrzebne, były wersje z fabrycznymi błotnikami https://www.olx.pl/d/oferta/cube-nuroad-rozm-56-2022r-gravel-jak-nowy-bez-rysy-CID767-IDSfr7i.html Cytuj
panSocjolog Napisano 12 Grudnia 2022 Napisano 12 Grudnia 2022 Pamiętaj, że typowa przełajka to mocno specyficzny sprzęt do sportu - godzina tyrania po błocie i do domu. Tutaj bardziej by się nadał jakiś allroad z geo endurance, może po prostu Triban 500/520? Cytuj
kazafaza Napisano 12 Grudnia 2022 Napisano 12 Grudnia 2022 ...a może Elops z barankiem i np. Sturmey Archer? Cytuj
MikeSkywalker Napisano 12 Grudnia 2022 Autor Napisano 12 Grudnia 2022 5 godzin temu, panSocjolog napisał: może po prostu Triban 500/520 Do Tribana nie jestem przekonany. Sporo o braku sztywności ich ram czytałem, jak zobaczyłem jak się gną w trenażerach to też dało mi to do myślenia. Mądrze napisał to kiedyś @kazafaza - nie tylko geometria ma znaczenie, kształt, materiał rurek itd. również. Kaziu - niestety, kolano mam wstępnie zdiagnozowane i niestety wszelkie przeciążanie nie wchodzi w grę. Więc Elopsik dostanie Sturmeya - zamiast singla, a na dłuższe trasy trzeba psierzutki i już. Ale i tak ta rama jest super przy krótki mostku i prostej kierownicy - baranek zburzyłby wszystko. @Mihau_ popatrzę, nigdzie ich nie spotkałem więc omijałem tę markę. Geometrią patrząc w tabelki trochę się różnią. W którą byś celował na moim miejscu? 1 Cytuj
Mihau_ Napisano 12 Grudnia 2022 Napisano 12 Grudnia 2022 W obydwu modelach dasz radę ustawić taką samą pozycję. Zostaje tak naprawdę kwestia "osobistych preferencji", attain krótszy, bardziej zwrotny a nuroad nie ograniczy cię max szerokością opony jeśli ci się coś odmieni Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi