Pulse Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Planuje oświeżyć kasetę - XT CS-M8100 10-51 12rz z uwagi na jej cenę (co prawda były droższe ostatnio ;)) Najbardziej zużyte są: koronka 14T koronka 12T Reszta kasety oraz blat 32T XT 12rz wyglądają jak nowe. Pytanie czy przy takiej podmiance zmieniać też łańcuchy? Używam do tego tańszych Deore CN-M6100 12rz ? Czy to dobry ekonomicznie plan czy są jakieś inne opcje na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 10 Grudnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Jak nie masz problemów z przeskakiwaniem łańcucha albo wyraźnie łańcucha zużytego, wymagającego wymiany, nie ma sensu ruszać. Sens by był jakbyś kupił nowy łańcuch i by przeskakiwał na tych zużytych koronkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Ja na Twoim miejscu bym też się zastanowił nad wielkością blatu. Jeżeli masz zjechane koronki 12T i 14T, to dość mocno sugeruje że nie korzystasz z zakresu kasety. Na ogół zajechany jest środek, a skrajne przełożenia są w lepszym stanie. Może blat 34T lub 36T, żeby jednak jechać bardziej środkiem? No chyba że masz taki teren, że potrzebujesz tego 32x51T. Przy takim rozwiązaniu co prawda byś zużywał większą ilość koronek, ale ostatecznie by się to rozłożyło w czasie i wydłużyło życie kasety. Natomiast jeżeli nie chcesz tego zmieniać, to może rotacja? Nie wiem jak jeździsz aktualnie, ale chyba nie rotacyjnie z tego co rozumiem. Edytowane 10 Grudnia 2022 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 @ChuChu - to zależy bardziej od tego, czy od razu wbijasz w teren, czy może mielisz też sporo km na dojazdach. U mnie w 1x też tylko dół kasety 'klęka' bo zawsze muszę zrobić 5-10-15km zanim wjadę w docelowe miejsce. A że siła na dole kasety rozkłada się na 11-13-15 ząbków a na górze na 2-3 razy więcej - to i efekt jest taki, że się małe koronki zjadają jako pierwsze. Do sedna. Zmierzyć trzeba łańcuch, jeśli ten jest podjedzony i ma blisko do 0,5% to ja bym kategorycznie kupił nowy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi