muamua Napisano 9 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Witam serdecznie! Niedawno dowiedziałem się o interaktywnych trenażerach rowerowych i zaciekawił mnie temat. Jestem amatorem, w tym roku kupiłem rower ze wspomaganiem elektrycznym i spodobała mi się jazda, dlatego w sezonie zimowym chciałbym potrenować w domu, aby latem móc robić dłuższe dystanse i żeby w domu mieć ruch. Mój rower to elektryk MTB z silnikiem w kole 26", trzymam go w domu dlatego wpadłem na pomysł aby wykorzystać go do trenażera, ale mam parę pytań. Po pierwsze interesuje mnie jedynie trenażer interaktywny z możliwością jazdy na Zwift. Na początku myślałem, że będę mógł w łatwy sposób użyć trenażera rolkowego i po prostu bez modyfikacji roweru korzystać z trenażera, ale doczytałem, że wymagana jest specjalna opona, a niestety demontaż koła z silnikiem nie jest szybki i przyjemny - dwa razy do roku zmienić całe koło to nie jest duży problem ale już w sezonie jak będę chciał szybko wskoczyć na trenażer bez wycieczki w teren stwarza problem, dlatego pytanie czy jazda na oponie MTB ma jakikolwiek sens czy muszę szukać sposobu na szybki demontaż? Jedyny sensowny tani trenażer smart to chyba Tacx Flow Smart za 1200zł, chyba, że w cenie do 2k można znaleźć jakiś direct? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Setorix Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 W okolicach 2000zl znajdziesz Elite Suito T który jest już direct drive i działa bardzo przyzwoicie ze zwiftem, po złożeniu jest stosunkowo płaski więc poza sezonem zimowym dosyć prosto go przechowywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Dla okazjonalnych treningów ja bym się nie przejmował oponą. Będzie hałasować ale jak jedziesz po asfalcie to też huczy. Mialem podobne dylematy chociaż nie ze względu na rower elektryczny ale na całe zamieszanie jakie jest z trenażerem🤔 i kupiłem rower stacjonarny też interaktywny. 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajgana Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 Opona MTB na rolce trenażera będzie przemoc jak traktor. Marne szanse, abyś wytrzymał dłużej niż kilka minut... Tak samo ludzie w Twoim otoczeniu. Jak mieszkasz w bloku to już w ogóle odpada.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muamua Napisano 10 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Rower stacjonarny interaktywny to chyba duuużo większy koszt. Jutro sprawdzę czy trudno jest zdemontować tylne koło - sama wymiany opony to jest moment. A co myślicie o Tacx Vortex Smart jako wejście w trenażery i sprawdzenie czy to to? Używka u mnie w okolicy jest za 600zł Pytanie czy mocowanie osi jakie jest w rowerach elektrycznych z silnikiem z tyłu będzie pasować? Edytowane 10 Grudnia 2022 przez muamua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kajgana Napisano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 A jaką masz oś z tyłu? Z doświadczenia wiem, że nawet rama że sztywną osią daje radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muamua Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 (edytowane) https://ibb.co/nwkpq7N https://ibb.co/HPnvQZm tak to wyglada, kabel od silnika jest krótki ale nie wiem czy w trenażerze jest mocowanie na wylot czy to dyskwalifikuje Edytowane 11 Grudnia 2022 przez muamua Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muamua Napisano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Zakupiłem używanego Tacx Vertex Smart za 400zl, do tego nowa opona treningowa i dętka 26” za stówkę - udało się wymienić i po przeróbkach mocowania zamontować rower - tak na szybko wydaje się ze wszystko działa. Teraz mam jeszcze dwa pytanka: jak sprawdzić czy docisk rolki do opony jest prawidłowy? W aplikacji Tacx Training jak daje calibrate to rozpędzam do 30kmh potem do zatrzymaniach bada i jest tylko napis ze kalibracja OK. W internecie widzę ze we wczesniej aplikacji był wskaźnik docisku - teraz jak jest OK to po prostu OK? Pytanie drugie - czytałem o problemach z przegrzewaniem się urządzenia - u mnie raczej to nie grozi na razie ale wole dmuchać na zimne - w jaki sposób najlepiej ustawić wentylator żeby chłodził urządzenie ewentualnie oponę itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi