seba8121 Napisano 7 Grudnia 2022 Napisano 7 Grudnia 2022 Witam, jest to mój pierwszy rowerem typu full. Z przodu mam Sida 110mm z blokada zdalna obecnie twislocka. Z tyłu jest Fox Float DPS 3 pozycyjny póki co blokowany bez manetki. I tutaj pytania. Czy chcąc mieć manetkę do tyłu muszę osobna na 3 pozycję + modyfikacja dampera ? Modyfikować damper na 2 pozycję ? Czy może manetka 3 pozycyjna obsłuży mojego Sida i też będzie go trzymała w "pół blokadzie" Czy może do jazdy głównie po Jurze Krakowsko Częstochowskiej i maratony MTB nie potrzebuje 3 pozycji i kupić do kompletu sidluxa na tył z opcją tylko zamknij otwórz ? Cytuj
Mod Team bogus Napisano 7 Grudnia 2022 Mod Team Napisano 7 Grudnia 2022 Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastosować manetkę 3-pozycyjną zamiast dwu. Jest jedno ale, zarówno RS jak i Fox musiałyby mieć taki sam ciąg linki pomiędzy pozycjami w pełni otwarta a w pełni zamknięta. W praktyce temat raczej nie do ogarnięcia. Cytuj
seba8121 Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Napisano 8 Grudnia 2022 Jak to jest rozwiązane w scottcie sparku ? Tam też jest konfiguracja RS i Fox. Mają jakiś tłumik specjalny do RS ? Cytuj
Maciek.B Napisano 8 Grudnia 2022 Napisano 8 Grudnia 2022 W Scott'ach o tym co jak jest blokowane decydują wymienne "krzywki" w manetce, które zmieniają przełożenie naciągu linki. Cytuj
seba8121 Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Napisano 9 Grudnia 2022 Czyli kupując manetkę scott twinloc jestem w stanie to skonfigurować u siebie ? W tym wypadku prawie 600 manetka, drugie tyle graty do modyfikacji dampera. To chyba rozsądniej wyjdzie dokupić damper do kompletu. Jakie dampery będą współpracować z manetką rockshoxa ? Cytuj
Mod Team bogus Napisano 9 Grudnia 2022 Mod Team Napisano 9 Grudnia 2022 Bez kombinacji tylko dampery RS, a do tego manetka Oneloc lub Twistloc. 1 Cytuj
seba8121 Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Napisano 9 Grudnia 2022 Czyli najlepszym wyborem dla mnie będzie Sidluxe ultimate ? Który również musze kupić w wersji zwykłej i przerobić na zdalną ? Z tego co widzę w specyfikacji 165x45 nie ma od razu ze zdalną blokadą. Cytuj
Mod Team bogus Napisano 9 Grudnia 2022 Mod Team Napisano 9 Grudnia 2022 Jeśli to najwyższy dostępny model to tak. Wersja ze zdalną blokadą powinna być dostępna, ale faktycznie wyszukiwarka takiej nie podpowiada. Trzeba szukać... Cytuj
seba8121 Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Napisano 9 Grudnia 2022 Mam pewien pomysł, ewentualnie proszę mnie naprostować. Blokada nie jest w amortyzatorze tylko w manetce ? W amortyzatorze po prostu poprzez linkę i przekręcenie pokrętła zamykamy komorę tłumika ? Więc gdybym założył manetkę 3 pozycyjną. Na pozycji open wiadomo będzie otwarty przód i tył, na pozycję drive wyregulować na takiej baryłce, żeby linka amortyzatora była luźna, a na blokadę ciągło dwie linki ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi