seba8121 Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Witam, jest to mój pierwszy rowerem typu full. Z przodu mam Sida 110mm z blokada zdalna obecnie twislocka. Z tyłu jest Fox Float DPS 3 pozycyjny póki co blokowany bez manetki. I tutaj pytania. Czy chcąc mieć manetkę do tyłu muszę osobna na 3 pozycję + modyfikacja dampera ? Modyfikować damper na 2 pozycję ? Czy może manetka 3 pozycyjna obsłuży mojego Sida i też będzie go trzymała w "pół blokadzie" Czy może do jazdy głównie po Jurze Krakowsko Częstochowskiej i maratony MTB nie potrzebuje 3 pozycji i kupić do kompletu sidluxa na tył z opcją tylko zamknij otwórz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 7 Grudnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zastosować manetkę 3-pozycyjną zamiast dwu. Jest jedno ale, zarówno RS jak i Fox musiałyby mieć taki sam ciąg linki pomiędzy pozycjami w pełni otwarta a w pełni zamknięta. W praktyce temat raczej nie do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Jak to jest rozwiązane w scottcie sparku ? Tam też jest konfiguracja RS i Fox. Mają jakiś tłumik specjalny do RS ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek.B Napisano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 W Scott'ach o tym co jak jest blokowane decydują wymienne "krzywki" w manetce, które zmieniają przełożenie naciągu linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Czyli kupując manetkę scott twinloc jestem w stanie to skonfigurować u siebie ? W tym wypadku prawie 600 manetka, drugie tyle graty do modyfikacji dampera. To chyba rozsądniej wyjdzie dokupić damper do kompletu. Jakie dampery będą współpracować z manetką rockshoxa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Grudnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Bez kombinacji tylko dampery RS, a do tego manetka Oneloc lub Twistloc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Czyli najlepszym wyborem dla mnie będzie Sidluxe ultimate ? Który również musze kupić w wersji zwykłej i przerobić na zdalną ? Z tego co widzę w specyfikacji 165x45 nie ma od razu ze zdalną blokadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Grudnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Jeśli to najwyższy dostępny model to tak. Wersja ze zdalną blokadą powinna być dostępna, ale faktycznie wyszukiwarka takiej nie podpowiada. Trzeba szukać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Mam pewien pomysł, ewentualnie proszę mnie naprostować. Blokada nie jest w amortyzatorze tylko w manetce ? W amortyzatorze po prostu poprzez linkę i przekręcenie pokrętła zamykamy komorę tłumika ? Więc gdybym założył manetkę 3 pozycyjną. Na pozycji open wiadomo będzie otwarty przód i tył, na pozycję drive wyregulować na takiej baryłce, żeby linka amortyzatora była luźna, a na blokadę ciągło dwie linki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi