Granite Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Cześć, Jest zima i postanowiłem zrobic serwis retro roweru (giant granite z 1992 roku). konusy do wymiany (mają wżery), ale za żadne skarby nie mogę zdjąć bębenka (kaseta 7 rzędowa - tylko najmniejsza zębatka jest zdejmowana). Od strony przeciwnej od napędu wchodzi imbus 10mm ale jego poluzowanie nic nie daje. Dwa - jak zdjąć osłonę miski kulek gdy nie nawet nie drgnie? Od strony przeciwnej od napędu ta osłona z uszczelką zeszła po podważeniu płaskim śrubokrętem, ale od strony napędu nie daje rady (mimo dużej siły). Dodaje zdjęcia piasty, bębenka oraz konusów. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez Granite Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Granite Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia Hej, Bębenek odkręcony imbusem od strony przeciwnej do napędu. Chcę go wymienić. Tylko co to jest ? Ktoś podpowie co będzie dobrym zamiennikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 20 Stycznia Udostępnij Napisano 20 Stycznia Bębenki są projektowane wraz z piastą. Czasem zdarza się, że ten sam bębenek obsługuje kilka piast jednego producenta, ale nie ma uniwersalnych zamienników. Skoro już go wykręciłeś to go rozbierz i sprawdź co mu dolega. Kulki łożyskowe na pewno będzie się dało dobrać. Zapadki i sprężynę prawdopodobnie też się dobierze. Być może wystarczy tylko czyszczenie i smarowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Granite Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia Ok. W takim razie rozkręcam. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Granite Napisano 20 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia Zrobione. Trochę zabawy z tymi kulkami było. W moim bębenku było ich 52 po 26 na bieżnię. Wydaje się że naprawa się powiodła. Elegancko cyka i płynnie działa. Testy jak zima odpuści 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi