marvelo Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Ostatnio zakupiłem coś takiego pod marką Merida: Lampka rowerowa tylna MERIDA HL-MD057 360 stopni - HL-MD057 - 11199757125 - Allegro.pl W sumie dość rzadko spotykane rozwiązanie, bo większość tylnych jest na 2 sztuki AA lub AAA, a te mniejsze na pastylki CR2032 (jedną lub dwie). Z pewnością będzie świecić dłużej niż te na CR2032 (no i baterie AAA są tanie i łatwo dostępne wszędzie), a jest niewiele cięższa, umożliwia poziomą lub pionową orientację, zaczep na pasek (trochę przypomina taki od zegarka, czyli sztywniejszy niż silikonowy, ale nie plastikowy) umożliwia szybkie przełożenie pomiędzy rowerami (lub zakładanie jej tylko na wyjazd z przewidywanym powrotem po zmierzchu). Śrubka z plastikowym pokrętłem daje możliwość łatwego ustawienia kąta bez użycia narzędzi. No i przede wszystkim przechodzi test zaniku napięcia, czyli po chwilowym odłączeniu baterii wraca do poprzedniego trybu, a nie wyłącza się. Ten drugi wariant jest bardzo niebezpieczny (a niestety wiele lampek tak ma), bo włączamy i jesteśmy przekonani o byciu widocznymi, a na koniec jazdy okazuje się, że mamy wyłączoną, bo pod wpływem drgań nastąpiła chwilowa utrata napięcia. Zwłaszcza w rowerach szosowych i lampkach na sztywnych zaczepach może do tego dojść. Niestety, mam pewną obawę przed wypadnięciem tej większej połówki lampki (z baterią i całą elektroniką) po odłączeniu się zatrzasku. Wprawdzie mały paluszek dużo nie waży, ale jednak zaczepy (w sumie cztery) trzymają nieco za słabo, więc zarówno uszczelka nie jest odpowiednio dociśnięta, jak i jest pewne ryzyko wypadnięcia pod wpływem dużych drgań. No może to mocowanie paskowe trochę drgania amortyzuje, ale ja wolałem to zabezpieczyć choćby dwoma gumkami wyciętymi z dętki (widać na zdjęciu). Można też po każdej wymianie baterii złapać dwoma cienkimi zipami dla pewności. Moc świecenia jest całkiem dobra, diody trzy, tryby cztery (wolałbym nawet tyko dwa - migający i stały). W każdym razie za te dwie dychy może być. Brakowało mi właśnie takiej lampki, na jednego paluszka i z szybkim mocowaniem. Widzę jej zastosowanie głównie w szosówce w orientacji pionowej (czyli aero, bo w cieniu sztycy, hehe). Edytowane 7 Grudnia 2022 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Ostatnio taka lampkę przejechało mi kilkanaście samochodów jak odpadła z torebki podsiodlowej i nie było co zbierać tania to strata żadna :)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bojkow Napisano 4 Sierpnia Udostępnij Napisano 4 Sierpnia (edytowane) ciekawe hak wypada w porównaniu z AlMot 1x paluszek AA: Edytowane 4 Sierpnia przez Bojkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi