Michal_288 Napisano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Siema, orientuje się ktoś jakiego aluminium używa shimano w niskich i wysokich grupach? Kupiłem zacisk sainta za 65zł (80zł z wysyłką) z myślą o naprawieniu go. Myślę ze opłacało się z względu na całe wszystkie tłoczki i nowe klocki. Chciałbym go porządnie naprawić aby śmigał na lata. Nie stety natura shimano nie podaje takich informacji, ale widziałem ze niektórzy śmiałkowie pospawali i podobno trzymało. Każda wskazówka mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Kurde, podziwiam takich ludzi bez wyobraźni, którzy rzeźbią w komponentach mających bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo jazdy. Powodzenia i zdrowia życzę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 (edytowane) Dzięki, jak to mówią do odważnych świat należy. Zawsze mam drugi w 100% sprawny nie rzeźbiony. Zawsze trzeba "umieć się wywalić" i panować nad rowerem w niebezpiecznych sytuacjach na przyszłość. Z reszta nigdy nie wiadomo kiedy nawet sprawny strzeli. W latach 90 była by to naprawa i dziś to druciarstwo hah Obstawiam ze większość pęka przez nieprawidłowy montaż i nie odpowiednie śruby Edytowane 6 Grudnia 2022 przez Michal_288 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Gruba podkładka pod łepek śruby, zamiast Loctite'a użyj Poxipolu, a nie tam nad jakimś materiałem zacisku się będziesz zastanawiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 To są odlewy ciśnieniowe, a do odlewów używa się siluminów, czyli miksu aluminium z krzemem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Cytat To są odlewy ciśnieniowe, a do odlewów używa się siluminów, czyli miksu aluminium z krzemem. A ja głupi myślałem ze jakieś alu typu 6061 itd, zacisk za 5 stów a taka lipa z nimi😅. Dzięki za dość konkretną odpowiedz Co wyczytałem z internetu to ten odlew to alu 4xxx i dobrze się spawa oraz nie potrzebuje obróbki termicznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
service.ant Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 bez urazy ale debilny pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 8 godzin temu, Michal_288 napisał: W latach 90 była by to naprawa i dziś to druciarstwo hah Bo wtedy nie było niczego i trzeba było "rzeźbić". To co chcesz zrobić, to jest jakiś kompletny dramat i brak wyobraźni. Ty sobie wyobrażasz, że zacisk Ci ewentualnie pęknie w dogodnym miejscu, a Ty będziesz miał czas na "panowanie nad rowerem". A ja Ci piszę, że zacisk pęka, wpada w tarcze, koło się blokuje a Ty lądujesz na murku/ słupku/ pod samochodem. Niektórych rzeczy się po prostu nie naprawia. No chyba że koniecznie chce się mieć napis SAINT, zamiast bezpiecznego hamulca. Już nawet nie wspominam o tym, że jeżeli jest to przy mocowaniu do ramy, to jeszcze by wypadało zachować geometrię zacisku. Powodzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek595 Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Rzeczywiście może byc ciężko zachować oryginalny wymiar tym bardziej że po spawaniu i tak trzeba będzie pomalować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamilmozej Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) 17 godzin temu, Michal_288 napisał: W latach 90 była by to naprawa i dziś to druciarstwo hah W latach 90' elementy aluminiowe wyższych grup Shimano jak np. części przerzutek czy ramiona V-brejków 'ponoć'' były wykonane z kutego aluminium i tam nic nie pękało. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez kamilmozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Jak ktoś się postara, to wszystko zniszczy. To jakiś marginalny przypadek i nie szukałbym przyczyny w materiale. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi