tomasz777 Napisano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Witam kolegów.Dzisiaj odebrałem zamówione buty Northwave XCM2, które posiadają karbonową podeszwę.Pytanie jest takie,z jaką siłą przykręcić bloki do tej podeszwy.Tak z wyczuciem jak w plastikowych podeszwach?Podobno karbon kruchy jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 Tak jak podane w instrukcji przykręcania bloków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 5nm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) 5 Nm To dla Shimano. CB np. zaleca 4 Nm do swoich bloków. Bontrager 4.9-5.8 Nm @tomasz777, nie martw się, ja swoje przykręcałem na czuja, czyli na pewno duuuużo więcej niż 5Nm i podeszwa NW wytrzymała. Jeśli to bloki Shimano, przykręć 5-5,5 Nm i będzie dobrze. Jeśli nie jesteś pewien pozycji bloków, do testów i przymiarek możesz przykręcić trochę lżej, tylko nie szarp wtedy zbyt mocno. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Ja mam podziałkę na kluczu co 2 nm. Ustawiam na 6 i przykręcam. Olać jakieś wymysły typu 5.5, 4.9 itp. Zajefajne buty 😉 Edytowane 7 Grudnia 2022 przez schwinn0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz777 Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Kupiłem w śmiesznej cenie,80 euro z przesyłką,ostatnia para.Zaryzykowalem z rozmiarem, ponieważ był tylko 45,ale trafiłem,Shimano mam 46. Bloki kupię Shimano,chyba zamówię zestaw z takimi dużymi metalowymi podkładkami,zawsze to trochę ochroni tą część karbonową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Ale przed czym chcesz ją chronić? Mam najwyższy model NW sprzed kilku lat z całą podeszwą z karbonu, nie jak w Twoich z małą wstawką na śródstopiu, zakładałem już 2 czy 3 komplety bloków bez żadnych podkładek i nic się z karbonem nie dzieje. Oczywiście poza wgłębieniami od ząbków w blokach, ale właśnie po to one są. Weź może w ogóle je w ramkę opraw i powieś na ścianie, żeby się nie zniszczyły. Edytowane 7 Grudnia 2022 przez TheJW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz777 Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Spóźniłeś się,one już są w ramce i wiszą na ścianie,po to je właśnie kupiłem,a jeżeli najdzie mnie ochota to kupię sobie całe z karbonu i będę na nie patrzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Uh, oh...książę strzelił focha. Nie napinaj się tak, bo ci żyłka pęknie szybciej niż podeszwy w butach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz777 Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Ale twardziel.W rzeczywistości pewnie w gacie byś narobił 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Kolego, takie teksty to były na topie w czasach czatów na WP i Interii (zapewne nie wiesz nawet o czym mówię). 😜 Trochę się chyba zapędzasz, czyżby znudziło ci się forum? Edytowane 7 Grudnia 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomasz777 Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 Popatrz na swoję teksty i kto zaczął te teksty.Nie wiem o czym piszesz bo mam przyjemniejsze zajęcia w życiu nisz czaty na Interia i WP. Więc daj sobie spokój z tymi docinkami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 10 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2022 @TheJW Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą. U mnie w butach mtb na karbonowej podeszwie, pękł karbon, najprawdopodobniej od podchodzenia. Objawiało się to skrzypieniem i cichymi trzaskami podczas mocniejszego kręcenia. Buty po przebiegu 8000km. Model to RC Ultimate. Teraz mam plebejskie, nylonowe😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi