Skocz do zawartości

[opony] Jaki rozmiar full do XC, co z obręczami ?

seba8121

Rekomendowane odpowiedzi

Mezcal jest określany przez producenta jako "XC tire for dry terrain conditions" 😄. To chyba jakiś błąd, bo na mokrym 10x lepiej radzi sobie Saguaro, o Barzo nie wspominając. Poprzez "mokre warunki" w MTB rozumiem głównie błoto i rozmokłe podłoże.

Swoją droga szkoda, że Saguaro nie wychodzi w całym wachlarzu rozmiarów i nie jest oferowane w wersji TNT, bo to bardzo wszechstronna opona, przyjemna w użytkowaniu.

Edytowane przez KNKS

Przepraszam, zamuliłem się z rana... Tak to jest jak w podstawówce uczyli rosyjskiego 😁

Tak więc pierwszą część mojej wypowiedzi proszę uznać za lingwistyczną ignorancję 😉 Co do Saguaro to podtrzymuje.

Edytowane przez KNKS
  • +1 pomógł 1

3 godziny temu, KNKS napisał:

😄 na mokrym 10x lepiej radzi sobie Saguaro, o Barzo nie wspominając. Poprzez "mokre warunki" w MTB rozumiem głównie błoto i rozmokłe podłoże.

Kurna to mnie zmartwiłeś. Miałem kiedyś Saguaro na przodzie i to była dość uniwersalna guma. Teraz mam przód obstawiony przez Barzo 2,35 i to raczej się nie zmieni. Pozostaje kwestia tyłu. Peyote 2,25 ,którą mam obecnie, to w sumie fajna guma. Niby się nie zalepia błotem, bo ma na tyle niski i rzadki bieżnik, że nie bardzo jest co zalepiać (podobnie jak ten Wolfpack). Natomiast jak błoto czy rozmokłe podłoże trafi się na podjeździe to zaczyna się taniec. No i w sumie to nie zauważyłem jakiegoś znacznego przyspieszenia po założeniu Peyote 2,25 w miejsce Barzo 2,1. Pytanie czy ten Mazcal nie będzie się spisywał jeszcze gorzej w takich warunkach bo tam jednak jest co zalepiać?

5 godzin temu, Lezia napisał:

W opisach gdzieś czytałem, że na trasie jest pełno kolców z akacji co prowadziło do częstych przebić opon (nawet TNT) dlatego zalecają posiadanie w oponach wkładki antyprzebiciowej.

Zamówiłem te Mezcale TNT 2.35 - dzięki za info o tych kolcach, będę musiał poczytać, na zdjęciach z ubiegłych lat wygląda to tylko jak trochę szuterków i kilka wydm 🙂

19 minut temu, Alsew napisał:

Pytanie czy ten Mazcal nie będzie się spisywał jeszcze gorzej w takich warunkach bo tam jednak jest co zalepiać?

Mezcal na błocie zachowuje się tak:
- początek zakrętu, zaczynasz pochylać rower -->poślizg i myśl "pójdę w botanikę!"

- środek zakrętu, rower pochylony --> "oho, boczne klocki się wgryzły"

• Mod Team
3 godziny temu, KrzysiekCH napisał:

Zamówiłem te Mezcale TNT 2.35 - dzięki za info o tych kolcach, będę musiał poczytać, na zdjęciach z ubiegłych lat wygląda to tylko jak trochę szuterków i kilka wydm 🙂

Daj znać ile ważą Mezcale 2.35 i ile mają szerokości na Twojej obręczy.

3 godziny temu, KSikorski napisał:

Mezcal na błocie zachowuje się tak:
- początek zakrętu, zaczynasz pochylać rower -->poślizg i myśl "pójdę w botanikę!"

- środek zakrętu, rower pochylony --> "oho, boczne klocki się wgryzły"

Dlatego na przód bym jej nie zakładał. Na tylnym kole taki drobny uślizg na zakręcie nie przeszkadza tak bardzo. Tylne koło ma głównie napędzać i odnoszę wrażenie że poprostu klocki w Peyote na czole opony są tak znikome że za bardzo nie ma czym ta opona wgryźć się w to błotko. Mezcal ma ten bieżnik bardziej zdecydowany ale i gęstszy przez co pewnie szybciej się zapycha. Złoty środek to komplet Barzo ale jakoś korci mnie żeby spróbować z tym Mezcalem... 

5 godzin temu, Alsew napisał:

Kurna to mnie zmartwiłeś. Miałem kiedyś Saguaro na przodzie i to była dość uniwersalna guma. 

Ma dwie zasadnicze wady, czyli masa i brak wersji TNT.

Z tego co pamiętam Saguaro TLR jest cięższa od Barzo TLR o jakieś +/- 100g. Wersji TNT nie ma, więc brak porównania.

W dniu 14.01.2023 o 14:57, bogus napisał:

Daj znać ile ważą Mezcale 2.35 i ile mają szerokości na Twojej obręczy.

Teoretycznie 735g - w rzeczywistości 755g i 769g. Założę je pewnie dopiero jakoś w marcu, teraz dojadę to co mam.

IMG_20230120_224326.jpg

IMG_20230120_224315.jpg

Edytowane przez KrzysiekCH

Trzeba obiektywnie przyznać, że żeby rozwalić zamleczone TNT to trzeba się bardzo mocno postarać (w warunkach XC). Niemniej jednak, patrząc na wagę, zastanawiam się czy jest sens kupować Mezcale zamiast od razu zainwestować w bardziej wszechstronne Barzo. Bo skoro ważą tyle samo i toczą się podobnie...

Edytowane przez KNKS

• 3 miesiące temu...
W dniu 14.01.2023 o 11:45, KrzysiekCH napisał:

Krótka recenzja - przejechałem Titan Desert Morocco na tych Mezcalach (z tyłu). Super opona, dobrze się toczy, jest wytrzymała, nie miałem z nią żadnych problemów. Kolega z teamu tak samo. Faktycznie - na tej pustyni była cała masa takich małych krzaków, które były usiane kolcami... jak się na to najechało to kapeć murowany, jeśli ktoś jedzie na dętkach. My naliczyliśmy średnio 6 kolców wbitych w oponę ale z tubeless żadnych problemów. Więc jakby się ktoś zastanawiał - to na niewymagający teren mogę tą oponę w pełni polecić.

• +1 pomógł 1