seba8121 Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Witam, nabyłem mój pierwszy rower typu full, z przodu SID 110mm, jest tam wstępna tabelka. Z tyłu FOX Float DPS Performance 3 pozycyjny. Czy jest do tego jakaś tabelka ? W jakiej pozycji ustawiać sag ? Amor jest niby 165/45. jak mierzę ''goleń'' wychodzi 50. 5mm jest martwe ? Czy sag ustawiać do 50mm ? Do tej pory jeździłem na HT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 5 Grudnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Nie patrz na tabelki, sag ustaw na 20-25%. To że goleń dampera ma więcej długości niż jest skoku to normalne, sag ustaw do skoku, czyli do 45mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Tak też sądziłem i kierowałem się tym jak to wygląda na amortyzatorze. Nurtuje mnie tylko w jakiej pozycji ustawić sag ? Całkowicie odblokowany czy ten środkowy do jazdy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 5 Grudnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Na odblokowanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2022 No i jeszcze dochodzi do tego twój styl jazdy. SAG jest wartością orientacyjną i jedynie pomocą w poprawnym ustawieniu zawieszenia. Pierwszy pomiar jest po to, aby mieć punkt odniesienia do kolejnych zabaw z ciśnieniem i tłumieniem kompresji/powrotu. Jednemu 20% SAGu będzie za dużo i dobije kiedy tego nie chce, a innemu 40% wystarczy aby się cieszyć dobrą trakcją i poprawną pracą zawiechy. To jest jak trochę z tuningiem auta i sportową jazdą w danym zakresie obrotów silnika. Są tacy, którzy lubią gdy ciągnie z dołu i są tacy, których musi wbijać w fotel prawie przy odcince. Wszystko kwestą preferencji, potrzeb i upodobań. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi