pablo945 Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Witam Poszukuję porządnego widelca z amortyzacją do 1500 zł, do roweru elektrycznego: - najlepiej wzmacniany amortyzator szczególnie uchwyty pod oś, rower razem ze mną i bagażem waży +- 135kg - pod opony 29x3.0c - z manetką blokady, rura standardowa 1 1/8 - dostosowany do hamulców tarczowych i v-brake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Na bike24 kupisz z przesyłką w okolicy 1500zl revelationa 120-140mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 @Dokumosa Revelation pod prostą rurę i V-Brake? @pablo945 masz nierealne wymagania. Jest 2022 rok. Nie podałeś także jaka ma być oś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Racja. Nie wpadłem na to, że ktoś może mieć 29er'a na v-b w każdym razie zacząłbym od zmiany ramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Nie ma hamulców v-brake, które obejmą oponę o szerokości 3.0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 (edytowane) @ChuChu Oś standard qr 9mm Z tymi v-brake przesadziłem, wystarczy tarczowy A co myślicie o tym widelcu? https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-manitou-markhor-pd19570/?v_Id=128949 @KSikorski @Dokumosa Edytowane 4 Grudnia 2022 przez pablo945 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Prosta sterówka, 29+ i QR? Według mnie nie ma szans. Stare FOXy miały dużo miejsca i udało mi się tam upchnąć Knardy na obręczy 25mm, ale nie pamiętam czy występowały z prostą sterówką...może jakiś mariaż z górą od starszej wersji by dał radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 5 godzin temu, pablo945 napisał: ...do roweru elektrycznego: ...rower razem ze mną i bagażem waży +- 135kg ...pod opony 29x3.0c Ze względu na filigranowe golenie to niezbyt dobry pomysł. Guma max chyba 2,8. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 (edytowane) @Dokumosa Trochę przedobrzyłem z tymi oponami, w takim razie jeszcze poprawie pytanie. A więc jaki widelec amortyzowany do kół 29c, z rurą 1 1/8, oś qr 9mm, z maksymalną szerokością opon nie wiem ile wejdzie 29x2.8c? Czy mniej? Polecili byście do 1500 zł? Edytowane 4 Grudnia 2022 przez pablo945 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Może gdzieś jeszcze znajdziesz rebę albo recona w takim configu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 14 minut temu, Dokumosa napisał: Może gdzieś jeszcze znajdziesz rebę albo recona w takim configu. Dziękuję będę szukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Ale weź poprawkę, że to nie są widły do ciężkich rowerów. Bo takie dzisiaj to sterówka co najmniej tapered i golenie 35mm+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Musi być ta manetka blokady? Jaki jest sens blokady z manetki do opony jak od traktora? Przez bujanie opony nie ma szans poczuć się bujania amortyzatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 @KSikorski Nie jest to konieczne, najważniejsze żeby był to widelec do którego da radę upchać jakąś szerszą oponę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Jest w dobrej cenie na olx manitou magnum 120mm dedykowany do kół 29+, ale taper i sztywna oś. Jeśli rama ma prostą rurę sterową to trzeba byłoby użyć dolnego steru z rozszerzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 4 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 (edytowane) @KSikorski@Dokumosa Zmieniłem trochę kierunek i znalazłem coś takiego: https://www.carboncycles.cc/?p=197 Szerokość wewnętrzna 83mm, czyli idealnie pod szersze opony, co prawda widelec jest sztywny oraz tańszy, ale jestem w stanie pójść na taki kompromis, tylko no nie wiem czy to dobry pomysł bo widelec jest karbonowy, jedynie rura sterowa aluminiowa nie znalazłem informacji co z uchwytami pod qr 9 mm. Obciążenie jakie może przyjąć to 97,5kg, ciężar w rowerze mam rozłożony 12kg z przodu, 12kg w środku, z tyłu 10kg plus ja 100kg. Przejdzie to? Edytowane 4 Grudnia 2022 przez pablo945 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Cytat Obciążenie jakie może przyjąć to 97,5kg, ciężar w rowerze mam rozłożony 12kg z przodu, 12kg w środku, z tyłu 10kg plus ja 100kg. Przejdzie to Nie, gdyż podczas jazdy w dół po wybojach przód jest regularnie obciążany całą masą zestawu + dynamika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 4 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2022 Szukaj stalowego - na pewno będzie łatwiej o wymagane parametry. Surly Ogre, Krampus, Salsa Firestarter etc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 @KSikorski @kazafaza Czy do obręczy 29c o szerokości wewnętrznej 25mm podejdzie opona 29x3.0? Nie mogę znaleźć rozpiski co do większych opon jedynie do 2.4C tabelki są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 https://www.lightbicycle.com/newsletter/tire-size-chart-for-bicycle-rim.html Kwadrat to optymalna opcja, kropka dopuszczalna: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 @kazafaza Dziękuję, jeszcze jedno pytanko, czy jeśli korona widelca ma mniejszą średnicę niż główka ramy to będzie to technicznie przeszkadzać czy tylko wizualnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Raczej tylko wizualnie, ciężko powiedzieć bez foty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 Btw, z tyłu jest opona 3" na obręczy 24mm wew, z przodu na obręczy 32mm wew. Aktualnie stoi na prawilnych czterdziestkach wewnątrz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo945 Napisano 5 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 @kazafaza @Sobek82 Super o to mi chodziło czyli bez problemu. Rozglądam się jeszcze za obręczą 29" 35mm szerokość wewnętrzna, niestety tylko widzę maksymalnie pod 32 otwory, silnik posiada 36 otworów montażowych, jak nie znajdę to coś wymyślę z rozłożeniem szprych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 8 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2022 Poszukaj też w sklepach z częściami do unicykli, raczej na zachód od linii Odry 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi