Dokumosa Napisano 3 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2022 Przyzwoite nasadowe też nie niszczą misek a do tego świetnie współpracują z kluczem udarowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Punkxtr Napisano 5 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2022 W dniu 2.12.2022 o 22:41, Dokumosa napisał: Przecież bb-mt800 i szosowe ultegry sm-bbr60 mają dokładnie te same miski i ten sam typ klucza. Pewnie chodziło Ci o to, że xtr sm-bb93 i ultegra bb-r9100 mają znowu wspólne miski i klucz inny niż mt800 i r60 i jeszcze inny niż niższe grupy mtb i szosowe (deore, tiagra, sora...). Tym samym shumano ma 3 typy kluczy do suportów "ht2". Osobiście dla mnie różnica żadna. Tak, napisałem skrótem myślowym. Dla mnie też żadna różnica, ale bezsensowna w przypadku 1 producenta. I co jakiś czas ktoś się dziwi, że ma przecież klucz Shimano, a potrzebuje inny bo kupił sobie nowy wkład. Natomiast taka praktyka była spotykana u Japończyków już dawno i często w wyższych grupach były niestandardowe klucze (np. niektóre Octalinki XTR i Dura-Ace). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2022 W dniu 3.12.2022 o 19:26, Nial napisał: A ja właśnie te plastikowe klucze i przejściówki lubię. Miski się z zewnątrz nie rysują przy dokręcaniu Świetna dyskusja panowie, dzięki. Ja też jestem zwolennikiem a wręcz fanem rozwiązania w MT800. Najmniejszego nawet śladu nie ma na suporcie po wkręceniu, a sam wkład jest genialny pod kątem relacji cena/jakość. W accencie BB EX PRO musiałem grzebać, kręcił się tak sobie, nędzny produkt. MT800 kręci się ze mną już dwa lata i korba nadal obraca się przepięknie, czuć lekki miodek, ale obraca się leciutko i jest sztywniej zamocowana niż w accencie przez jego nędzne plasticzane adapterki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DrOetker Napisano 9 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 W dniu 2.12.2022 o 19:17, sznib napisał: W filmiku najbardziej atrakcyjnie prezentuje się MT800. Ale to do momentu jak się nie zobaczy montażu: Oczywiście Shimano musiało odwalić i zrobić miski w niestandardowym wymiarze, przykręcane plastikowym adapterem, który po kilku użyciach będzie pewnie do wymiany i leć, kupuj, płać im. Zresztą w komentarzach na Allegro ludzie piszą że już Shimano adaptera nie dodaje w komplecie z suportem, więc jego koszt trzeba doliczyć do ewentualnego zakupu... Swoja drogą ciekawe jak wypada MT501 w porównaniu z MT800 i BB52? Jak ktoś tak się zabiera do montażu suportu i przykręcenia go tym adapterem, to nie dziwię się, że mu się popsuł. W warunkach serwisowych zużywam jeden/dwa te adaptery rocznie. To nie kwestia ich wykonania, a sposobu używania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Nawet tego nie oglądałem w skupieniu, ale teraz mnie zaciekawiłeś. CHRYSTE co za dzban. A wystarczyło zerknąć do instrukcji 😁 To nasz rodzimy jutuber jest. Tuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi