Skocz do zawartości

[Śruby] Gdzie kupić?

ChuChu

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Czy ktoś z Was wie, gdzie można kupić typowo rowerowe śruby? Mam na myśli ten kształt, z zintegrowaną podkładką.

ritchey-wcs-c260-vorbauschrauben-7-stuec

Jeszcze do niedawna bez problemu wymieniałem wszystkie na nierdzewne, ale coraz więcej komponentów jest skonstruowanych tak, że standardowe po prostu nie wchodzą. Problem jest taki, że czasami fabryczne śruby są wykonane z plasteliny, więc wypada wymienić na coś lepszego.

• Mod Team

Wiem, że wywołam burzę, ale swego czasu zaopatrzyłem się w kilka śrubek na Aliexpress, jak nigdzie w sklepach ich nie mogłem dostać. Jakościowo są ok, cenowo bez większej różnicy, a wybór jest spory, zarówno rozmiarów i kształtów. Ciągle jeżdżą w rowerze i wad nie widzę.

• +1 pomógł 2

Swego czasu tutaj kupowałem do bidonu, bo potrzebowałem dłuższych i z płaskim łbem. Może coś tam znajdziesz:

https://electricianhouse.pl.aliexpress.com/store/912166369?spm=a2g0o.store_pc_home.pcShopHead_6001251113300.0

Edytowane przez Mandoleran

Z tytanowych właśnie craftsman albo wanyifa (stosuję w wielu rowerach praktycznie do wszystkiego od korb przez mostki do zacisków i tarcz hamulcowych). Do koszyka bidonu i innych w miarę lekkich zastosowań aluniniowe. Nie uznaję tzw. nierdzewnych bo zawsze i tak pokrywają się rdzawym nalotem (np. w gniazdach na imbusa).

7 godzin temu, ChuChu napisał:

Hej,

Czy ktoś z Was wie, gdzie można kupić typowo rowerowe śruby? Mam na myśli ten kształt, z zintegrowaną podkładką.

ritchey-wcs-c260-vorbauschrauben-7-stuec

Jeszcze do niedawna bez problemu wymieniałem wszystkie na nierdzewne, ale coraz więcej komponentów jest skonstruowanych tak, że standardowe po prostu nie wchodzą. Problem jest taki, że czasami fabryczne śruby są wykonane z plasteliny, więc wypada wymienić na coś lepszego.

Dlaczego standardowe nie wchodzą? Średnica zewnętrzna łba śruby m5 ze "srubkowego" jest taka jak śrub np mostków czy obejm sztycy. 

W których komponentach są inne śruby? Producent,  model? 

Kupuję większe ilości srebrnych i czarnych o różnych długościach,  indeks 8.8. Nie miałem do tego momentu szczęścia żeby brak podkładki na coś negatywnie wpłynął. Nie spotkałem też takiego komponentu gdzie standardowe śruby nie pasują. Jedyny przypadek do śruby do lewego ramienia korb shimano. 

@tobo kwestia podkładki. Mam kilka które można przełożyć, ale większość jest zintegrowana.

Normalnie bym się nie przejmował, ale teraz mam mostek "systemowy", więc w razie wtopy będzie problem.

Co do przykładów. Hamulce Tektro C550. Śruba linki ma znacznie mniejszy rozmiar, niż standardowe M6.

Do jednego mostka Kross także nie byłem w stanie wsadzić standardowych. W kilku innych, czuć było że śruba wchodzi z oporem.

Ogólnie wiem o czym piszesz, bo mam całe pudło śrub nierdzewnych, praktycznie w każdym rozmiarze jaki się spotka w rowerze. W poprzednim miałem wymienione absolutnie wszystko, ale tam było nieco łatwiej. 

• 2 tygodnie później...

Ja zamawiałem swego czasu śruby tytanowe do mtb. Mam 2 w montażu koszyka na bidon oraz wymienione w sztycy. Fakt są o połowę lżejsze jak miałem obie w rekach. Jabym na tytanowe wymieniał gdzie się da. W korbie mam założone akurat alumiowe do koloru roweru żeby się ładnie komponowało. Tak samo z podkładkami pod mostek i kapselkiem. Wszystko w jednym kolorze.

Gdzie w korbie masz wkręcone aluminium? Co to za korba?

Ogólnie z tytanem i aluminium mam doświadczenie. W MTB które sprzedałem, miałem absolutnie wszystko wymienione na śruby tytanowe i aluminiowe. Podkładki stalowe także zostały podmienione na aluminiowe.

Koszt bardzo wysoki, co tu dużo mówić. Na dodatek jedyny znany mi w Polsce sprzedawca, czyli vincere.pl już nie ściąga śrub.

Edytowane przez ChuChu

@bogus po prostu jakość wykonania. Te od LBS wyglądały jak zdjęte z tokarki, a te nieco bardziej przypominają te tłoczone. Ostatecznie nie wyglądają źle, ciężko się do czegoś przyczepić.

Z racji że tak jak pisałem, Vincere już nie sprowadza śrub, pewnie będę zamawiał jeszcze z Ali.

• +1 pomógł 1