ChuChu Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Hej, Czy ktoś z Was wie, gdzie można kupić typowo rowerowe śruby? Mam na myśli ten kształt, z zintegrowaną podkładką. Jeszcze do niedawna bez problemu wymieniałem wszystkie na nierdzewne, ale coraz więcej komponentów jest skonstruowanych tak, że standardowe po prostu nie wchodzą. Problem jest taki, że czasami fabryczne śruby są wykonane z plasteliny, więc wypada wymienić na coś lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Listopada 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Wiem, że wywołam burzę, ale swego czasu zaopatrzyłem się w kilka śrubek na Aliexpress, jak nigdzie w sklepach ich nie mogłem dostać. Jakościowo są ok, cenowo bez większej różnicy, a wybór jest spory, zarówno rozmiarów i kształtów. Ciągle jeżdżą w rowerze i wad nie widzę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Podasz link? Prawdę mówiąc, to na inną odpowiedź nie liczyłem, a sam wyszukać nie potrafię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Swego czasu tutaj kupowałem do bidonu, bo potrzebowałem dłuższych i z płaskim łbem. Może coś tam znajdziesz: https://electricianhouse.pl.aliexpress.com/store/912166369?spm=a2g0o.store_pc_home.pcShopHead_6001251113300.0 Edytowane 27 Listopada 2022 przez Mandoleran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Listopada 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Zamawiałem od tego sprzedawcy: https://a.aliexpress.com/_EwIOT4t Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Z tytanowych właśnie craftsman albo wanyifa (stosuję w wielu rowerach praktycznie do wszystkiego od korb przez mostki do zacisków i tarcz hamulcowych). Do koszyka bidonu i innych w miarę lekkich zastosowań aluniniowe. Nie uznaję tzw. nierdzewnych bo zawsze i tak pokrywają się rdzawym nalotem (np. w gniazdach na imbusa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Dzięki, zamówiłem te z Craftsman. Do koszyków mam aluminium. W ogóle jest jeszcze na to popyt? Mam całą skrzyneczkę śrub aluminiowych, pewnie kilkadziesiąt sztuk. Nie są ta śruby niewiadomego pochodzenia, tylko ProBolt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 27 Listopada 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Nie wiem, ja na aluminium jestem za ciężki. Fakt, że kiedyś wiele osób używało śrub aluminiowych, żeby było lżej i/lub bardziej kolorowo. Dzisiaj w erze 29-calowców już tego tak nie widać 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 7 godzin temu, ChuChu napisał: Hej, Czy ktoś z Was wie, gdzie można kupić typowo rowerowe śruby? Mam na myśli ten kształt, z zintegrowaną podkładką. Jeszcze do niedawna bez problemu wymieniałem wszystkie na nierdzewne, ale coraz więcej komponentów jest skonstruowanych tak, że standardowe po prostu nie wchodzą. Problem jest taki, że czasami fabryczne śruby są wykonane z plasteliny, więc wypada wymienić na coś lepszego. Dlaczego standardowe nie wchodzą? Średnica zewnętrzna łba śruby m5 ze "srubkowego" jest taka jak śrub np mostków czy obejm sztycy. W których komponentach są inne śruby? Producent, model? Kupuję większe ilości srebrnych i czarnych o różnych długościach, indeks 8.8. Nie miałem do tego momentu szczęścia żeby brak podkładki na coś negatywnie wpłynął. Nie spotkałem też takiego komponentu gdzie standardowe śruby nie pasują. Jedyny przypadek do śruby do lewego ramienia korb shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 @tobo kwestia podkładki. Mam kilka które można przełożyć, ale większość jest zintegrowana. Normalnie bym się nie przejmował, ale teraz mam mostek "systemowy", więc w razie wtopy będzie problem. Co do przykładów. Hamulce Tektro C550. Śruba linki ma znacznie mniejszy rozmiar, niż standardowe M6. Do jednego mostka Kross także nie byłem w stanie wsadzić standardowych. W kilku innych, czuć było że śruba wchodzi z oporem. Ogólnie wiem o czym piszesz, bo mam całe pudło śrub nierdzewnych, praktycznie w każdym rozmiarze jaki się spotka w rowerze. W poprzednim miałem wymienione absolutnie wszystko, ale tam było nieco łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 @Dokumosa @bogus przyszły śruby z Ali. Zaskakująco szybko. Jeżeli chodzi o jakość wykonania, to nie mają absolutnie nic wspólnego z tym, co prezentuje chociażby LBS Precision. Wyglądają jak te "zwykłe" śruby, montowane standardowo w komponentach z niższo/ średniej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomass13 Napisano 9 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Ja zamawiałem swego czasu śruby tytanowe do mtb. Mam 2 w montażu koszyka na bidon oraz wymienione w sztycy. Fakt są o połowę lżejsze jak miałem obie w rekach. Jabym na tytanowe wymieniał gdzie się da. W korbie mam założone akurat alumiowe do koloru roweru żeby się ładnie komponowało. Tak samo z podkładkami pod mostek i kapselkiem. Wszystko w jednym kolorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 (edytowane) Gdzie w korbie masz wkręcone aluminium? Co to za korba? Ogólnie z tytanem i aluminium mam doświadczenie. W MTB które sprzedałem, miałem absolutnie wszystko wymienione na śruby tytanowe i aluminiowe. Podkładki stalowe także zostały podmienione na aluminiowe. Koszt bardzo wysoki, co tu dużo mówić. Na dodatek jedyny znany mi w Polsce sprzedawca, czyli vincere.pl już nie ściąga śrub. Edytowane 9 Grudnia 2022 przez ChuChu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 9 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Odpowiem za kolegę i na 100% się nie pomylę - chodzi o śruby i kominy tarczy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 No tak, zupełnie zapomniałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 9 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 Wie ktoś ile gram zaoszczędzimy wymieniając śruby na tytan i alu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 9 Grudnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 @ChuChu co możesz zarzucić śrubom z Ali. Pytam poważnie. Nie twierdzę, że są idealne, ale wystarczające. Cena też nie jest z kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2022 @bogus po prostu jakość wykonania. Te od LBS wyglądały jak zdjęte z tokarki, a te nieco bardziej przypominają te tłoczone. Ostatecznie nie wyglądają źle, ciężko się do czegoś przyczepić. Z racji że tak jak pisałem, Vincere już nie sprowadza śrub, pewnie będę zamawiał jeszcze z Ali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi