cord628 Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Cześć, jestem w trakcie przygotowań do zakupu szosy endurance, używanej, w karbonie, najlepiej ze stożkami 50mm. Przeglądam olx i widzę sporo rowerów w moim zasięgu, Fuji, Krossy, Treki, Focusy, Gianty, Boardmany itp- jest w czym wybierać. Z tym, że aktualnie posiadam starą szosę Specialized Secteur Sport 2014, alu, sora, karbonowy widelec. Nic specjalnego, tyle, że rower ma jeden naprawdę przydatny feature- na przód wchodzą opony cx comp 38c, na tył cx comp 35c. Dzięki temu wiosną i latem latam na oponach 25c, z kolei już jesień i zima jeżdzę kompletnie inne trasy na cx compach. Chciałbym żeby kolejna szosa też była w stanie przyjąć opony 35c z bieżnikiem. Czy jesteście w stanie doradzic, które ramy karbonowe tak z 2018/2019, ew. młodsze będą w stanie przyjąć tak szerokie opony? Jestem otwary na wszystkie marki, jedynie chciałbym karbon, osprzęt najlepiej 105, waga 8kg, 8,5kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Za 7k karbonowa szosa na tarczach, 105, możliwość montażu opon 35c z bieżnikiem, waga 8-8,5 i jeszcze karbonowe koła? Pozostaje mi tylko zapytać - czy w tej bajce były też smoki? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Focus Paralane ma prześwit na opony 35 mm i -zdaje się- Orbea Avant. Natomiast przy takim budżecie wymagania są -oględnie się wyrażając- raczej z gatunku fantastyki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cord628 Napisano 26 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) Na olx jest ogrom ofert na takie setupy (karbon, 105, waga 8kg, 8.5kg, karbonowe koła), tylko interesuje mnie, która rama jest w stanie przyjąć jak najszersze opony? Oczywiście rama może być starsza, waga moze być wyższa, grupa niższa, napisałem jedynie, że chciałbym- nie znaczy to, że wszystkie wymagania są "must have" (wyłączając karbon). Edytowane 26 Listopada 2022 przez cord628 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 To wrzuć z tego "ogromu" chociaż z 10 ofert to się popatrzy i podpowie jaki mogą mieć prześwit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cord628 Napisano 26 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) Część z obserwowanych na pewno się nie kwalifikuje ze względu na prześwit, reszta jak niżej: https://www.olx.pl/d/oferta/trek-domane-sl6-2018-CID767-IDPRqxE.html?reason=observed_ad https://www.olx.pl/d/oferta/trek-domane-carbon-5-9-rozm-54-CID767-IDRHAKd.html?reason=observed_ad https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-boardman-slr-8-0-carbon-karbon-54cm-CID767-IDRuQCF.html?reason=observed_ad https://www.olx.pl/d/oferta/gravel-boardman-carbon-shimano-105-rower-szosowy-szosa-CID767-IDRjoZT.html?reason=observed_ad https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-kross-vento-7-0-carbon-m-CID767-IDPVzVW.html?reason=observed_ad&isPreviewActive=1&sliderIndex=1 https://www.olx.pl/d/oferta/trek-domane-6-0-sl-disc-przelaj-przelajowy-gravel-endurance-CID767-IDGf7Qs.html?isPreviewActive=1&sliderIndex=4 Z listy wyżej wydaje mi się, ze rama domane w wersji na tarcze powinna mieć największy prześwit. Edytowane 26 Listopada 2022 przez cord628 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Chłopie, wrzuciłeś 4/6 rowerów na szczękach shimano gdzie więcej niż 28c się w hamulec nie mieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cord628 Napisano 26 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Ludzie :d, jak byłbym pewien czegoś, to bym Was nie pytał. Szukam po prostu podpowiedzi, serio nie zasługuję na jakieś posądzanie o bajki, wyśmiewanie itd. Chyba po to są fora? Min. aby pytać, szukać informacji? :d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Chcesz ładować takie opony to potrzebujesz tarcz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Tarcz i to z dużą ilością miejsca, żeby weszły 35c z bieżnikiem. Moja Orbea Avant która ma dużo miejsca, przyjmuje maksymalnie 35.5mm przy 702mm średnicy. 38c to już nie szosa, a Gravel. 35c właściwie też już się o to ociera. Wątpię żebyś coś znalazł w tym budżecie. Dodatkowo, raczej będziesz musiał się zadowolić 32c bez bieżnika, jeżeli celujesz w typową szosę. BTW. 8.5kg na tarczach? Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) Byłem przekonany, ze chodzi wyłącznie o rowerach z hamulcami tarczowymi. Jak pisałem wcześniej, do Focusa Paralane zmieszczą się opony 35 mm, ale czy z bieżnikiem to nie mam pojęcia. Edytowane 26 Listopada 2022 przez Chociemir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 @cord628 Może i koledzy nie są najwrażliwsi ale budżet który sobie założyłeś jest niewystarczający na to aby rower spełniał wszystkie Twoje oczekiwania więc mają rację. Nie dostaniesz na raz karbonowej ramy, karbonowych kół a już na pewno nie stożków 50mm razem z oponami >32/33c i jeszcze ma realnie być rowerem ważącym w okolicach 8kg (napisać to można w ogłoszeniu wiele głupot) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 Dodam że karbonu z 2 ręki bym nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) Czyli gdy będziesz chciał kiedyś zmienić rower to ten aktualny wyrzucisz/zezłomujesz zamiast sprzedać? Edytowane 27 Listopada 2022 przez Chociemir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Powieszę sobie go na ścianie . A tak na poważnie. Skoro bym nie kupił, to nie znaczy że nie próbowałbym sprzedać. Kupiłbym tylko pod warunkiem dokładnego przeswietlenia ramy u specjalisty i podobnie przy sprzedaży też bym nie miał z tym problemów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Takie prześwietlanie to podobny koszt a przy okazji bardziej angażujące działanie niż ewentualna, późniejsza naprawa ramy jeśli coś byłoby nie tak. Obejrzeć dokładnie czy nie ma widocznych uszkodzeń i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cord628 Napisano 27 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 (edytowane) @ChuChu który rok Twojej Orbeii? Ok, może i przesadziłem z wymaganiami, ogólnie równie dobrze może być to i 9kg, może nawet trochę więcej (jeśli chodzi o tarcze). Odnośnie używanych rowerów, ceny nowych niestety sa z dalekiego kosmosu, a używane można serio dorwać perełki, mało jeżdzone, dobrze zachowane. Ostatnio kupiłem dwuletnie mtb, które wyglądało jakby ktoś przejechał nim max 500km. Zwykle też ludzie serio nie katujątych rowerów, najczęściej stoi, jest trochę jeżdzony w sezonie i tyle ;). Podobnie nie ma co w takim rowerze sie zepsuć. Edytowane 27 Listopada 2022 przez cord628 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Ja wiem który rok? Chyba 2022, kupiłem 2 tygodnie temu. Tyle że to Alu, chciałem Ci tylko dać przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Wcześniej (chyba jeszcze w ubiegłym sezonie) Orbea występowała również w wersji karbonowej i również miała w miarę duży -jak na rower szosowy- prześwit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Wydaje mi się że piszesz o modelu Orca OMR. Pisząc krótko, geometria wyścigowej Orca z miejscem jak w Road+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chociemir Napisano 27 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 27 Listopada 2022 Nie, piszę o karbonowym Avancie, który -jak wspomnialem wcześniej- był dostępny jeszcze stosunkowo niedawno: https://bikerumor.com/orbea-avant-omp-endurance-road-bike-adds-myo-customization/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Jeśli chodzi o sam rower na karbonie, 105 i prześwicie na 35c to nowy model giant defy spełnia te wymagania tylko 35c raczej wchodzą takie bardziej gładkie lub jakieś przełajowe 32/33c. Nie wiem tylko od którego roku nowa rama jest produkowana, czy od 2019, czy od 2020. Co do stożków na sztywne osie bo pewnie tylko takie będą wchodzić w grę przy hamplach tarczowych i większym prześwicie to zapomnij. Szczęściem będzie znalezienie używanej szosy z takimi wymaganiami, a i tak budżet raczej będziesz musiał naciągnąć. Ewentualnie zostaw sobie starego na zimę, a na lato kup szosę karbonową z prześwitem 28/30c. Tutaj rynek dla Ciebie nieco się otworzy. Na nowe nawet nie ma co patrzeć. W tej chwili za ponad 8k chodzą aluminiaki giant contend na 105 i opony wchodzą 35/38c lub canyon endurance al- wchodzi 35c wg producenta. Natomiast ten canyon jak na alu i swój osprzęt jest stosunkowo lekki. Za nowe (sensowne-nie z alli czyli od polskiego kołodzieja) stożki 50mm pod sztywną oś musisz dać pewnie od 3500-4000zł w górę. Używek poniżej 2,5-3k nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Swoją drogą, po co w rowerze tego typu stożki 50mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemeg Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 18 minut temu, ChuChu napisał: Swoją drogą, po co w rowerze tego typu stożki 50mm? Fajnie wyglądają. Na jazdę endurance/gravel nijak nie wypłyną. Ale 10 procent do stylówki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nossy Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 plus 10 to jest nawet na stożku 32mm, na 50mm to już +20....albo minus w zależności od gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi