Skocz do zawartości

[amortyzator przedni] trail 140mm - bomber Z2 vs auron 35

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć! 

Kupuję przedni amortyzator. Teraz mam recon 140mm 42mm offset. Zastanawiam się nad 2 opcjami:

Nowy bomber Z2 - 1750pln

Nowy Suntour auron 35 - 2000pln

Wątpliwości mam przede wszystkim do bombera z racji problemów jakie miały te amortyzatory z łapaniem luzów na lagach, uszczelnieniami, gąbkami I co dziwne - rdzawym nalotem.

W wypadku suntoura a2c jest większe p 7mm względem obecnego recona. 

W którą stronę pójść? 

Napisano

Jeśli Auron, to tylko w wersji Equalizer, która ma pełną sprężynę powietrzną zamiast powietrznej pozytywnej i metalowej negatywnej. 

Ja bym jednak zapolował na Revelationa lub Yariego, a za jakiś czas zmienił tłumik na Chargera 2.1:

https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-rock-shox-revelation-rc-pd25549/?v_Id=155164

https://www.centrumrowerowe.pl/amortyzator-rowerowy-rock-shox-yari-rc-pd25550/

Ewentualnie zaczekaj na nowe wersje tych widelców, kompatybilne ze sprężyną DebonAir+ i tłumikiem Charger 3. Taki zakup byłby bardziej przyszłościowy.

Napisano

Moja żona ma Bomebera Z2 140 mm w swoim Monarchu, rower ma dwa lata, Ona jest drugim właścicielem, poprzednik ciorał go srogo, w Lipcu widelec był na pełnym serwisie, żadnych problemów serwisant nie stwierdził. Więc osobiście bym polecał Bombera :)

Napisano
14 godzin temu, service.ant napisał:

Suntour to crap. Co to za porównanie wogóle.  W tym budżecie można znaleźć nowego RS Pike'a z demontażu,  który jest już rewelacyjnym widelcem.

Mógłbyś jakoś podeprzeć taką opinię? 

Napisano

Nie miałem do czynienia z Auronem, ale jeżdżę od marca na Duroluksie EQ RC2. Zastąpił u mnie Mattoca Pro 2. Uważam, że to doskonały widelec, charakterystykę sprężyny jak w każdym innym (sprawdzić czy nie IRT:)) można sobie łatwo dopasować tokenami, tłumik działa bardzo dobrze - ma spory zakres regulacji, działa płynnie i cicho. Jedyne co mogę temu widelcowi zarzucić to estetyka - malowanie jest brzydkie, kolor wajchy od ośki nie pasuje do kolorów pokręteł, napisy jakieś takie se... Szkoda, że Suntour nie używa naklejek zamiast malować te szlaczki i napisy... A jak już maluje, to niech chociaż zatrudni jakiegoś grafika bez wady wzroku:)

Kupiłem ten widelec trochę eksperymentalnie, bo celowałem raczej w Mezzera, ale po tych kilku miechach jeżdżenia absolutnie nie mam się do czego przyczepić poza estetyką, więc raczej zostanie ze mną na dłużej:)

Nie wiem czy tłumiki w Auronach są dokładnie takie same jak w Duroluxach, czy też troszkę inaczej je SR zaworuje, może @ACTIVIA coś na ten temat jest w stanie napisać, ale po doświadczniach z Duroluxem podejrzewam, że Aurona również warto poważnie brać pod uwagę.

Napisano
W dniu 26.11.2022 o 16:43, Hardcore_Kivi napisał:

Mógłbyś jakoś podeprzeć taką opinię? 

@Hardcore_Kivi Kolego o tym jaki jest amor to piszą zazwyczaj osoby nastoletnie którzy katują amory i żądają zbyt wiele 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...