Skocz do zawartości

[opony] na ubity śnieg i na lód

pdz

Rekomendowane odpowiedzi

@abdesign Napisałem, że masz rację. Przyznałem, że nie testowałem zbyt wielu opon. Autor tematu lub inny użytkownik forum zapewne oceni Twoje doświadczenie jako większe i da Ci wiarę. Widziałem gościa na MTB, który w warunkach: świeży śnieg na lodzie - radził sobie lepiej, ale nie wiem, jakie miał opony, ciśnienie i umiejętności.

@KNKS To nie była rekomendacja opon, tylko zwrócenie uwagi na zachowanie innych użytkowników ścieżek rowerowych (nieuprawnionych). Kierowcy aut są 100 razy bardziej przewidywalni. Ale prawo -jest prawo. Jeśli je łamiesz, to liczysz się z konsekwencjami. Mandat i strata czasu.

@bob555Chylę czoła przed rowerzystą o takim doświadczeniu. Spróbuję wytłumaczyć się w ten sposób:

Polska XXI w to nie Norwegia. Zalodzone odcinki trafiają się rzadko i są krótkie. Kolce nie wchodzą w rachubę. Takie pułapki lepiej mi się przejeżdża na oponach szosowych niż przypadkowych szerokich. I nie przeczy to prawom fizyki. Toczyłeś kiedyś fajerkę? Czy ona się ślizga?

Jeszcze 30 lat temu to było zupełnie normalne, że po opadach marznącego deszczu służby nie reagowały przez kilka godzin. A jechać trzeba było na rowerze takim, jaki był i oponach takich, jakie były.

Moim zdaniem - 60% zależy od umiejętności. 10% od sprzętu i 30% od konkretnych warunków. Lód może być szorstki lub gładki, równy lub nie, posypany piaskiem lub nie. Wreszcie - ma różne właściwości w różnych temperaturach. Generalnie - po w miarę równym da się jechać. Trzeba jednak duużo wcześniej zwalniać przed zakrętami lub innymi przeszkodami. A nie zawsze je na czas widać :(

W takich warunkach też lepiej mieć rower o stałym przełożeniu. Zmienna siła napędowa utrudnienia wyczucie pojazdu. Zresztą kierowcy powinni to wiedzieć, że nie należy zmieniać biegów na zalodzonych odcinkach.