ChuChu Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Hej, Będę wystawiał na sprzedaż swojego Gravela, Kross Esker 4.0. Zastanawiam się czy wystawiać go w całości, czy może sprzedać na części. Normalnie nie miałbym wątpliwości, ale z racji że kilka części przełożyłem do nowego roweru, musiałbym je podmienić na fabryczne/ z zapasów. Oczywiście to nic złego, ale zastanawiam się co będzie lepszym rozwiązaniem. Specyfikacja gotowego roweru: Rama + Widelec: Kross Esker 4.0 M 2021 Koła: Fabryczne WTB + Shimano CL Hamulce: TRP Spyre + tarcze Shimano Sztyca: PRO PLT 300 mm/ no name 350 mm Mostek: PRO PLT 100 mm Kierownica: PRO LT Gravel 420 Manetki: Tiagra 4700 Korba: Tiagra 4700 48-34 Przerzutka przód: Tiagra 4700 Przerzutka tył: GRX RX400 lub Tiagra 4700 Kaseta: Deore XT 11-36 lub HG500 11-34 Siodełko: Fizik (Nowe) Opony: Tufo Gravel Speedero 40c To tak z grubsza jeżeli chodzi o specyfikację. Najwięcej ma przejechana rama z widelcem, bo około 2500 km. Reszta jest już tylko "świeższa". Ile jest warty sam Frameset ze sterami + powiedzmy sztycą i mostkiem? Frameset waży według Kross około 4kg, wykonany ze stali 4130. W środku jest pokryty czymś fabrycznie, a ja dodatkowo zabezpieczyłem woskiem. Sam nie wiem czy w dzisiejszych czasach będzie łatwiej sprzedać całość, czy może jednak na części, zwłaszcza że trochę tego mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Przywrócić jak najbardziej się da do stanu fabrycznego a resztę gratów sprzedać osobno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Ja dwa rowery wystawiłem jako całość. Przez 2 miesiące zero konkretnego odzewu, tylko marzyciele. Rozebrałem na części, 95% sprzedało się w miesiąc i wyrwałem więcej kasy niż chciałem za całe rowery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 22 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 @KSikorski o tym samym pomyślałem. Sprzedawałem kiedyś rower i wiem, że zwłaszcza na OLX to więcej się nerwów straci niż to warte. Zastanawiam się tylko ile jest warty taki Frameset. Wydaje mi się całkiem ciekawy, zwłaszcza że Gravele są na Topie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 22 Listopada 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Na części na pewno weźmiesz sumarycznie więcej za całość. Ale też więcej czasu zajmie takie sprzedawanie. Jak nie potrzebujesz pilnie gotówki zdecydowanie lepiej na części. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 12 minut temu, ChuChu napisał: Zastanawiam się tylko ile jest warty taki Frameset. Spójrz ile kosztują sklepowo podobne framestety jako nowe, zrób 70% ceny, załóż 5% na negocjacje i masz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 27 minut temu, KSikorski napisał: Rozebrałem na części, 95% sprzedało się w miesiąc i wyrwałem więcej kasy niż chciałem za całe rowery. Tak zrobiłem z moim MTB po zakupie gravela. Fakt, jest to trochę upierdliwe bo do każdego ogłoszenia jest milion zapytań, jakieś dziwne żale, niespełnieni negocjatorzy itd., jednakże finansowo jest to lepsze wyjście. Ja bym zrobił, tak jak pisze @Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 (edytowane) Cytat Fakt, jest to trochę upierdliwe bo do każdego ogłoszenia jest milion zapytań, jakieś dziwne żale, niespełnieni negocjatorzy itd. @marcescosprzedaż szosowych gratów wygląda zupełnie inaczej. Chyba ze względu na to, że takimi rowerami dzieci nie jeżdżą. 90% tego co wystawiam sprzedaje się z automatu, czy to przez kup teraz czy przesyłkę olx, bez żadnych wiadomości czy negocjacji ceny. A co do sprzedaży akurat tego roweru na części - napęd i mostek/kiera pójdą szybko, koła trochę gorzej ze względu na qr a z framesetem będzie trochę bujania. Generalnie trzeba sprawdzić realną cenę każdej części (czyli najniższą na olx) i policzyć czy bez sprzedaży ramy się to jakoś spina. Jeśli wynik byłby akceptowalny to może warto pomyśleć o zostawieniu sobie framesetu, nikt nie ma pewności co mu strzeli do głowy za rok czy dwa Edytowane 22 Listopada 2022 przez Mihau_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi