Gość Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Jasień w pełni, dni coraz krótsze. Jak wiadomo przepisy wymagają od rowerzystów sygnalizacji zamiaru skrętu za pomocą wyciągniętej ręki. W dzień wszystko OK, ale w nocy? Nie każdy ma kurtkę z odblaskami na rękawach. Więc może jakas opaska? W necie jest pełno różnych akcesoriów, kolory też są rózne. Wydaje mi się, że kolor opaski powinien byc raczej pomarańczowy. Tak więc temat do dyskusji 1. Opaska na baterię CR2032, 20-30 zł/1 szt. 2. Opaski z akumulatorkami i ładowaniem USB. Ok. 100 zł/kpl 3. Opaska odblaskowa na rzep z diodami LED, zasilanie bateryjki CR2032 4. Zwykła opaska odblaskowa, ok. 12 zł/kpl 5. Odblask rowerowy zwijany, ok. 3 zł/szt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 (edytowane) Jeżdżę w kurtce fluo z naszytymi odblaskami, więc raczej ten temat mnie nie dotyczy, ale moje skromne 3 grosze poniżej. 1. Samozaciskowe opaski odblaskowe poz.5 (rozdawane czasem dzieciom w szkole) są OK, pod warunkiem. że są odpowiednio długie. A zwykle nie są. Jak taka opaska nie owinie się dokładnie, to będzie się przesuwać i nawet może spaść (testowane na spodniach). 2. Odblaskowe na rzepy poz 4 powinny być OK. 3. Świecące poz 1,2 i 3 to chyba trochę przerost formy nad treścią. Jak jedziesz po ulicy to w światłach samochodu odblask na ręce będzie dobrze widoczny (może nawet lepiej niż mała "mrugałka"). Jak jedziesz po ciemnej drodze rowerowej i rower za tobą ma żarzącą się lampkę, to faktycznie taka świecąca opaska może się przydać. Jakbym miał kupować to brałbym żólte fluo (dobrze widoczne jak jest szarówka albo pada deszcz) z białym paskiem odblaskowym (dobrze odbija światło) I zakładał ją na nadgarstki a nie powyżej łokcia jak to pokazują na zdjęciach. Chyba, że ktoś sygnalizuje skręt wychylając łokieć. P.S. A że zwykle jesienią lub zimą jeżdzimy w rękawiczkach to ja polecam odblaskowe fluo rękawiczki rowerowe i nie trzeba pamietać o jakichś opaskach czy światełkach np: Edytowane 21 Listopada 2022 przez Garlock 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 A taki wynalazek widzieli? https://www.aliexpress.com/item/1005004963255564.html?spm=a2g0o.detail.1000023.1.2b8c4fe0BAhZhs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi