ChuChu Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Hej, Będę wymieniał oś z QR na 12x142 w piaście Novatec 792. Jak mocno powinienem skręcić oś po montażu? Na YT znalazłem film, gdzie autor dokręca końcówkę palcami. Zrobić tak samo, czy jednak trzeba to dokręcić kluczem z nieco większą siłą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 24 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 @Dokumosa może Ty coś doradzisz? @MikeSkywalker? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 24 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 Musisz zmieścić się w hakach, czyli piasta po skręceniu ma mieć 142mm szerokości - więc trzeba skręcać aż osiągniesz ten wymiar Ale to moje domysły, nigdy nie zmieniałem osi w całości, za to niejednokrotnie zmieniałem endcapy - które są na wcisk, więc sugeruje to że skręcenie osi w palcach, czy wspomożenie się kluczem ale z momentem rzędu kilku Nm powinno wystarczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2022 (edytowane) Możesz dowalić (ale bez przesady bo skompresujesz tulejkę pomiędzy łożyskami). Konstrukcja piasty jest tak przemyślana, że nie będzie prężyło łożysk wzdłużnie oraz wymiar nominalny zostanie zachowany. Edytowane 24 Listopada 2022 przez Dokumosa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi