bob555 Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 (edytowane) Witam Chciałem sobie przełożyć korbę ze starego roweru do nowego i jak przełożyłem korbę, to zauważyłem, że chyba lewe ramię jest za płytko osadzone. Szerokość suportu to 68 mm, założone wszystkie podkładki (2,5mm z lewej i 2,5mm 1,8mm 0,7mm z prawej) Jeździłem tak 4-5 tys km na starym rowerze. Wydaje mi się że za dużo tych podkładek dałem. Widać to na zębach na ramieniu - oś nie dochodzi do końca korby. Na korbie też widać, że na ząbkach jakieś 3 mm od zewnętrznej strony nie widać śladów zużycia. Pytanie czy faktycznie jest za dużo podkładek i czy ramie korby nie powinno głębiej wchodzić na wielowypust? Edytowane 21 Listopada 2022 przez bob555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Strona 12. Wychodzi że podkładki masz dobrze. https://si.shimano.com/pl/pdfs/dm/FC0002/DM-FC0002-17-POL.pdf Mierzyłeś ile realnie ma mufa suportu? Czasami korbę po montażu trzeba dobić gumowym młotkiem od strony napędu. Nie zawsze wchodzi do końca gdy montuje się ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 21 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Mierzyłem, sprawdzałem instrukcję i wynika że wszystkie podkładki muszę założyć. Taka plastikowa zapinka też wchodzi. W starym i w nowym rowerze mufy mają po 68 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 No to problemu nie ma. Oś praktycznie nigdy nie wchodzi do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 21 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Na mój chłopski rozum chyba lepiej by było, żeby ramię korby w całości obejmowało wielowypust a nie łapało tylko za końcówkę. W domu zdejmę jeszcze raz korbę i zobaczę na jaką głębokość wchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 No ale gdzie Ci łapie za końcówkę? Wchodzi Ci jakieś 70%. Nie może wchodzić do końca, bo śruba od kasowania luzu Ci się oprze na osi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 21 Listopada 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Normalne. 6.05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 21 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Oki, dzięki. Na tym filmie widać, że ramię trochę bardzie nachodzi na wielowpust niż u mnie. Ale to są różnice może 1-2 mm. Zdejmę jeszcze korbę i złożę "poza rowerem" i sprawdzę na jaką głębokość wchodzi ramię na wielowpust. Pytałem bo na mój chłopski rozum chyba lepiej, żeby ramię na całej szerokości łapało za wielowypust a nie tylko za końcówkę. Najwyżej wyrzucę jedną podkładkę 0,8 lub 1,8 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 (edytowane) Tak jak pisał @ChuChu - spróbuj jej dać najpierw młota od strony napędu, korby to lubią, wtedy dochodzą (hehe ). Oczywiście użyj gumowego, a nie takiego do burzenia ścian. Edytowane 21 Listopada 2022 przez TheJW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Bez młota nie robota . Problem przerabiałem nie tak dawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Jak weszło plastykowe zabezpieczenie to znaczy, że jest bardzo ok. i nie ma co kombinować… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 Mam wrażenie, że ostatnio coś ciaśniejsze te suporty od shimano. Kiedyś wystarczyło uderzyć 2-3x dłonią i oś właziła. Obecnie wymiana wiąże się z użyciem młota. A szkoda, bo łożyska nie przepadają za uderzeniami osiowymi po bieżni (nie znoszą też sił statycznych wzdłuż osi z tego powodu plastikowa śruba ściągająca lewe ramię powinna być dokręcana bardzo delikatnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Co masz na myśli pisząc ostatnio? Bo ja miałem tak od pierwszej korby, czyli okolice 2015 toku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 22 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 (edytowane) Od 2-3 lat jest problem. Pisząc wyżej ciaśniejsze powinienem użyć "" bo w większości jest to spowodowane nieosiowym osadzeniem misek. Miski da się wsadzić i zdjąć z osi ręką. Po zamontowaniu w ramie trzeba siły żeby oś przepchnąć przez drugą miskę. Wcześniej montowałem ich całkiem sporo w ramach o różnych przekrojach cenowych i nie bylo prob. Edytowane 22 Listopada 2022 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 (edytowane) Jak zdjąłem korbę z roweru, to lewa korba wchodzi na wpust do samego końca. Wyrzucę jedną podkładkę 2.5 mm, po lewej dam 1,8 a po prawej 2,5 i 0,7mm . Nie mam gumowego młotka, spróbuję jeszcze przez oś przełożyć jakąś długą śrubę i z wyczuciem skręcić. Może się wciśnie trochę bardziej. Edytowane 22 Listopada 2022 przez bob555 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi