Skocz do zawartości

[czujnik pas octalink] Problem z czujnikiem pas

pawels237

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dzień dobry.
Mam problem z czujnikiem pas który jest za blisko magnesów a wręcz obciera. Próbowałem nagiąć ale i tak jest za blisko.

suport który mam to octalink 

Pierścień z magnesami jest zakładany na najmniejszą koronkę korby a czujnik zakłada się na suport.
Jak to rozwiązać ? 
Podkładki założyć na suport ? 
Miał ktoś taki problem?

Oryginalnie jest zamontowany suport ES300 73/113 mm BSA.

Jeśli go zamienię na dłuższy 126mm to wtedy korba była by dalej 

Napisano
3 godziny temu, Maciek.B napisał:

A korzystasz z tej najmniejszej zebatki, bo mam patent na przykręcenie talerza PAS po zdemontowaniu  najmniejszego blatu.

W sumie nie będzie potrzebna. Też nad tym myślałem ale 2 blat jest większy i nie pasuje. Jaki masz patent?

Widziałem podkładkę shimano 2.5mm do suportu, będę myślał nad tym.

Napisano

Myślałem, że zrobiłem jakąś foto-relację z montażu tego u mnie, ale nie znalazłem.

Tak czy inaczej mam projekt i mogę w każdej chwili wydrukować takie inserty, które wkręcasz w miejsce śrub po małym blacie.

Insert jest dopasowany gwintem w otwory w korbie, a wewnątrz ma gwint na śrubkę M3.

Wkręcając to na śrubach z łebkiem stożkowym uzyskujesz efekt jakbyś miał zamontowany mały blat bez PAS'a, więc jeżeli masz na tyle luzu, że sam blat nie ociera o czujnik, to mój patent zadziała.

Pozostaje Ci wywiercić 4 otwory w Plastikowym talerzu Czujnika i gotowe :)

Mam to rozwiązane w ten sposób już w kolejnym elektryku i wszystko działa jak należy.

Poniżej przekrój, a fotkę z roweru mogę dodać jutro.

Insert PAS.JPG

Insert PAS 2.JPG

Insert PAS 3.JPG

Napisano

Założyłem podkładkę 2.5 mm na suport. i oddalił się czujnik i teraz nie dotka magnesów.

Mniejszy problem pojawił się że przerzutka przednia jest max. wychylona ( przerzutka shimanio xt 3x. Jest OK.

Teraz na 2 blacie na kilku przełożeniach obciera o prowadnice przerzutki. Teraz musiał bym dać podkłądkę pod wolnobieg.

Ale już nie bardzo mogę gdyż gwint mi się kończy.

Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...