Skocz do zawartości

[Pedały] CB Eggbeater czy CB Candy

krris

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czołem!

W związku z tym, że za niedługo stanę się posiadaczem drugiego roweru, chcę się Was poradzić w kwestii doboru pedałów. W pierwszym rowerze jeżdżę na pedałach CB Eggbeater 3, buty to Shimano SH-ME400. Zestaw ten dobrze do siebie pasuje, nie narzekam. Z racji tego, że drugi rower będzie rowerem FS trailowym to pomyślałem, by zamontować pedały CB Candy 3 - lubię system wpinania od CB, więc pomyślałem, by wykorzystać tą samą parę butów do obu rowerów, a jednocześnie mieć większą powierzchnię styku buta z pedałami.

No i pytanie do Was. Czy większa powierzchnia, którą oferują pedały Candy ma sens? I czy z powodu tej "otoczki" nie będzie problemu z wpięciem się do moich butów? Może lepiej kupić drugi zestaw Eggbeater'ów i tym samym zyskać kilka gram na wadze? 🙃 Może jest tu ktoś kto jeździ na takim lub podobnym zestawie, albo ktoś kto wie, że takie połączenie się nie sprawdzi.

• Mod Team
Napisano

Przez ostatnie kilkanaście lat przerobiłem wiele kompletów CB, zarówno Eggbeaterów jak i Candy i szczerze powiedziawszy, jakoś nigdy nie odczuwałem różnicy wynikającej z dodatkowej platformy, niezależnie od butów i wysokości bieżnika. Przy miękkim bucie pewnie miałoby to więcej sensu, ewentualnie jeśli czasem planujesz przejechać się w cywilnych butach bez bloków. IMO jedyne co przemawia na korzyść Candy to potencjalna ochrona skrzydełek, chociaż chyba współcześnie i tak nie pękają tak ochoczo jak np. w EB SL

Napisano

@safian Z Twojej wypowiedzi wynika, że w moim przypadku nie ma sensu brać Candy. Moje buty mają twardą podeszwę z dość wysokim bieżnikiem (jak na buty do xc przystało), więc jest ryzyko, że Candy się nie zmieści w bucie.

Z Eggbeaterów jestem zadowolony (8 sezonów i nic się nie dzieje, poza lekkim skrzypieniem), więc do nowego roweru wybiorę ten sam model. Nie będę się musiał zastanawiać czy się zmieszczę w podeszwę buta. No i będę miał lżej niż w przypadku Candy, a skoro różnicy w odczuciach (z dodatkową platformą) nie ma, to po co dodatkowe gramy. Dodatkowo nie zamierzam jeździć na rowerze w cywilnych butach. Nie robię tego teraz, to nie będę robił tego i w przyszłości.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.