ChuChu Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Hej, Kupiłem nowy rower z napędem Tiagra 4700. Z racji połowicznie zintegrowanego kokpitu, bo pancerze są tylko na kierownicy, nie ma zamontowanej baryłki. Niestety nie widzę także za bardzo miejsca, w którym mógłbym taką baryłkę umieścić. Macie jakieś porady, jak dobrze wyregulować przerzutkę bez tego elementu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 https://www.google.com/search?q=Inline+Gear+Cable+Adjusters&tbm=isch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 17 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Ty czytasz co napisałem, czy sobie nabijasz Posty? Naprawdę uważasz, że nie wiem że coś takiego istnieje? @abdesign jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 @ChuChu niepotrzebnie się unosisz, @RabbitHood dał dobrą radę. W zasadzie powinieneś napisać co już wiesz, wtedy było by łatwiej. Wracając do tematu, u mnie baryłka jest przy przerzutce (GRX). Nie bardzo wiem jak by to miało wyglądać w klamkomanetce? Ale ja nigdy regluarnej szosy nie miałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Filip prowadzę... (stoję na czerwonym) z domu Ci opiszę starą metodę na klin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 17 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Cytat Z racji połowicznie zintegrowanego kokpitu, bo pancerze są tylko na kierownicy, nie ma zamontowanej baryłki. Niestety nie widzę także za bardzo miejsca, w którym mógłbym taką baryłkę umieścić. @JWO czy to nie jest wystarczający opis? Po prostu, pancerze są schowane, a baryłki nie ma gdzie zamontować. Przerzutka 4700 nie ma wbudowanego regulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 @ChuChu, no i @RabbitHood napisał jak to najprościej zrobić. Ja bym odpisał "Dziękuje". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 17 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 @JWO tyle pancerza wystaje mi w całym rowerze. Nie za bardzo jest tam gdzie wsadzić baryłkę. Uwierzcie, gdyby to było możliwe, to bym to zrobił. Tuż pod mostkiem na zamontuję, bo będzie mi szorował. @RabbitHood przepraszam, niepotrzebne emocje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Może to banalne albo wręcz głupie, ale...pod gumami patrzył czy nic nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozk_rock Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 Aale tandeta… (przepraszam nie mogłem się powstrzymać) Tak, żeby założyć baryłkę to i tak musisz zmienić linkę, także robiąc to dodaj więcej pancerza i nie będzie szorował. Tylko czy przypadkiem ta baryłka nie jest schowana tam w kokpicie. Tzn czy nie ma nadmiaru kabla schowanego w kokpicie razem z baryłką? Bo jeżeli nie to to piękne rozwiązanie jest zupełnie bez sensu… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 17 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2022 A jak wyglada to od strony przerzutki? Jak linka wyjdzie z ramy to masz trochę pancerza. Może tam się zmieści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 18 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 5 godzin temu, rozk_rock napisał: tandeta… (przepraszam nie mogłem się powstrzymać Raczej cena zintegrowanego kokpitu. Byłem gotowy na takie niedogodności. Coś za coś. No i weź pod uwagę, że przerzutki 105 w górę, mają wbudowaną regulację napięcia w przerzutce. @JWO też nie za dużo. Plan jest taki, że będę próbował ustawić bez baryłki, a za rok przy zmianie pancerzy znajdę jakieś dobre miejsce. Jeżeli nie uda się ustawić bez baryłki, to będę musiał ciąć już teraz. Tymczasem czekam na jakieś rady odnośnie regulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozk_rock Napisano 18 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Cytat No i weź pod uwagę, że przerzutki 105 w górę, mają wbudowaną regulację napięcia w przerzutce. W takim razie może weź pod uwagę wymianę przerzutki na 105? Jednak to da się wyregulować i bez baryłki. Poluzuj linkę, następnie ustaw przerzutkę śrubą tak aby znajdowała się w pozycji optymalnej, analogicznej do obecnego ustawienia na klamce. Następnie trzymając płaskoszczypcami linkę napręż ją z całej siły i zablokuj ją imbusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 18 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Da się wyregulować bez baryłki, tylko to strasznie upierdliwe będzie. Poza tym linka, szczególnie nowa, się wyciąga. Robisz wtedy ćwierć obrotu baryłki i sprawa załatwiona. Baryłka to taki "fine adjustment", bez niej życie jest trudne 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 7 godzin temu, rozk_rock napisał: Bo jeżeli nie to to piękne rozwiązanie jest zupełnie bez sensu… Rozwiązanie jest zupełnie ok tylko przeznaczone dla wyższych grup napędowych. W dłuższej perspektywie wymiana na 105/ultegra/da jest najlepszym wyjściem choć regulacja tych przerzutek jest mocno upierdliwa względem starszych generacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 18 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Przyjrzałem się jeszcze raz i chyba uda się zamontować regulator pod mufą suportu. Pancerza wystaje sporo, więc pewnie właśnie tam umieszczę baryłkę. Ten rower wychodzi na Claris, Tiagra, 105 a może i wyższych grupach, nie wiem, nie sprawdzałem. Tak jak pisałem, jestem w stanie to zaakceptować. Schowane pancerze są tego warte. Przejścia na 105 nie planuję, bo kosztowo jest to bez sensu. Może za kilka lat, gdy Tiagra 4700 umrze ze starości, a na jej miejsce wpadnie coś nowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rozk_rock Napisano 18 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Cytat Przyjrzałem się jeszcze raz i chyba uda się zamontować regulator pod mufą suportu. Pancerza wystaje sporo, więc pewnie właśnie tam umieszczę baryłkę. Zwróć uwagę, że w takim wykonaniu to będzie łapało błoto i brud, obawiam się, że po kilku intensywniejszych jazdach przestanie to być używalne. Cytat Przejścia na 105 nie planuję, bo kosztowo jest to bez sensu. Może za kilka lat, gdy Tiagra 4700 umrze ze starości, a na jej miejsce wpadnie coś nowego. Tak jest! Sam wybierając rower w tym roku byłem pomiędzy Tiagrą i 105, mój świadomy wybór padł na Tiagrę 4700. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 18 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 54 minuty temu, ChuChu napisał: Przejścia na 105 nie planuję, bo kosztowo jest to bez sensu. nikt ci nie sugeruje wymiany grupy tylko samej przerzutki, na pewno będzie to o wiele praktyczniejsze rozwiązanie niż baryłka pod suportem, przerzutki wiszą na olx po kilkadziesiąt złotych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 18 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Pytałem o to już kiedyś. 105 ma węższą klatkę, przez co będzie tarła przy 10s. Sam chyba mi o tym pisałeś 10 minut temu, rozk_rock napisał: Zwróć uwagę, że w takim wykonaniu to będzie łapało błoto i brud, obawiam się, że po kilku intensywniejszych jazdach przestanie to być używalne. Prawdę mówiąc, w Gravelu miałem tylko nieco wyżej. Po pierwszej regulacji, nigdy więcej baryłki nie dotknąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 18 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 (edytowane) Generalnie jestem ciekawe co napisze @abdesign Mój głos przeciw baryłce pod mufą, sam mam ją przy przerzutce i łapie dużo pyłu/piasku, regulacja nie jest już tak dokładna jak na początku. Cytat Po pierwszej regulacji, nigdy więcej baryłki nie dotknąłem. Zazdroszczę, ja tak co 500-600 km muszę delikatnie doregulować aby napęd pracował w idealnej ciszy 🙂 Edit: wrzuć jakieś foty tego nowego nabytku 👍 Edytowane 18 Listopada 2022 przez marcesco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
clavdivs Napisano 18 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Grx 400 nie jest kompatybilne? Przerzutka ma regulację jak w 105. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 18 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Nie jest. Zejdźmy na ziemię, wczoraj odebrałem rower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 18 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 (edytowane) Tym lepiej sprzedać przerzutkę póki nowa 😁 Ale wiem, że nie przebolisz niekompletnej grupy, jak ja 😂 Edytowane 18 Listopada 2022 przez marcesco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 18 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 32 minuty temu, ChuChu napisał: Zejdźmy na ziemię, wczoraj odebrałem rower NO! To jeszcze możesz go zwrócić...i kupić inny... Najlepiej w karbonie i na DA Di2. Przynajmniej nie będzie problemu z baryłką! 😛 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 18 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Dobra, miałem wczoraj napisać ale wyszedł (co zawsze cenne) wieczór bez komputera Od razu uprzedzam - to druciarska metoda "Pana Czesia co naprawiał Romety w oparach dymu papierosowego" no ale działa - sam tstowałem. Przednią przerzutkę da się ustawić bez regulatora, nie jest to ani fajne ani userfriendly no ale się da. Widzieliście kiedyś szczelinomierz klinowy? Generalnie to narzędzie kosztuje ze 150zł i żal go do regulacji przerzutki ale można go sobie zrobić samemu (do tego celu nie musi być certyfikowany. Ustawia się przerzutkę byle jak... bierze dwie deseczki oraz szczelinomierz...(nie bierze się bo po co go kupować - tu służy tylko ilustracji zasady) albo grubszy klin z podziałką i blokując klinem wychył przerzutki przykręca linkę tam gdzie trzeba. Wyjedzie z tego z pięć prób ale wyjdzie idealnie. Tak wygląda szczelinomierz jak się go ma to można dołożyć dwie listewki albo sobie grubszy zrobić klin drewniany żeby nie rysować ramy zrobić z podziałką. Każdy sobie wyobrazi: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi