stunter420 Napisano 14 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Witam forumowiczów, potrzebuję pomocy w doboru suportu do b'twin 540s ( w wersji 3x9 i damperem). Postanowiłem zrobić serwis roweru ze względu na problemy z przerzutkami i łańcuchem, suport który wyjąłem to "jile ml 3.0 fs 118k 113 5050860" szerokość mufy ( nie jestem pewnien) 73mm, średnica 35mm na kwadrat. Cena suportu nie gra roli, próbowałem poszukać to większość nie przekraczała 100zł . Korba 44/32/22. Łańcuch cienki( nie gra roli czy ze spinką). Będę użytkował rower do jakiś wheelie, manual, bhopy, małe traski z hopami, ale też do zwykłej jazdy. Widzę, że większość takich użyktowników ma jedną zębatke z przodu. Czekam na wasze propozycje suportu i korby (1 lub 3 rzędowej), łańcucha( obecny miał 114ogniw). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Suport i mufę możesz zmierzyć, nawet suwmiarki do tego nie potrzeba. W przypadku suportu mierzysz długość osi, w przypadku mufy szerokość ramy w miejscu gdzie instaluje się suport. 73mm pasuje, z kolei jeśli chodzi o suport - to ciężko powiedzieć, bo jest rozmiar 113 i 118 Warto zmienić ten suport na coś lepszego, chociażby Shimano. Pod warunkiem że zostałbyś przy obecnej korbie. Nie jest to zła opcja, jeśli wszystko z nią okej, zmienić środkowy blat na niedrogi narrow-wide, 32T jeśli obecna środkowa zębatka Ci odpowiadała. Do tego nowy łańcuch i być może kaseta jak zużyta. Przednią przerzutkę demontujesz, w fullu to dobry pomysł. Pasowałoby tylko zmienić tylną przerzutkę na coś z mocniejszą sprężyną, ale przy 9 rzędach nie ma co wybrzydzać, można spróbować używanego XT, Deorki. Najlepiej coś ze sprzęgłem ale tutaj to chyba tylko Microshift Advent wchodzi w grę, a do takiej trzeba by zmienić także manetkę. Bo przy napędzie z jedną zębatką z przodu trzeba zadbać o odpowiednie napięcie łańcucha. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi