Skocz do zawartości
  • 0

Poszukiwany widelec

Gość Robert

Pytanie

Witam wszystkich. 

Planuję odrestaurować swój stary rower miyata Skyrunner.

Nigdzie nie mogę znaleźć pasującego widelca.

Potrzebuję widelec sztywny do koła 28, rura sterowa 1cal (25,4) i długości min 210mm z mocowaniem do zacisku tarczowego.

Znalazłem na amazonie i aliexpres ale cena 1200-1400zl. Trochę przesada.

Ktoś wie, gdzie mogę coś takiego znaleźć w normalnych pieniądzach ?

W najgorszym wypadku kupię nowy zwykły stalowy widelec i dospawam do niego uchwyt. I tak widelec z ramą bedą malowane,.ale może udałoby się znaleźć coś bez kombinacji. 

Pozdrawiam 

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Cytat

Ktoś wie, gdzie mogę coś takiego znaleźć w normalnych pieniądzach ?

Ciężki temat

Cytat

W najgorszym wypadku kupię nowy zwykły stalowy widelec i dospawam do niego uchwyt. I tak widelec z ramą bedą malowane,.ale może udałoby się znaleźć coś bez kombinacji. 

To już lepiej taki śmieszny adapter zastosować  https://allegrolokalnie.pl/oferta/adapter-zacisku-is-hamulca-tarczowego-22mm-qhk

Ewentualnie jeśli masz dostęp do tokarki to można pomyśleć o wytoczeniu misek na stery zewnętrzne i wsadzić widelec 1 1/8) Oczywiście zmieni to trochę geo ramy

• 0
10 godzin temu, Gość Robert napisał:

Planuję odrestaurować swój stary rower miyata Skyrunner.

The complete Koga Miyata SkyRunner lineup (1989 – 1993) - restoration.bike

A nie lepiej zostawić tak jak jest w oryginale?

No bo tam chyba były koła 26" i hamulce działające na obręcze.. 

Jaki jest zamysł i przyczyna tej modyfikacji, jeśli oczywiście chcesz nam to zdradzić?

Musi być tarczówka? Czy tylko chodzi o wstawienie kół 28"?

Edytowane przez marvelo

• 0
Godzinę temu, abdesign napisał:

"Restauracja"... tarczowe heble, malowanie ramy... jak już z ciekawego roweru grata robisz to po prostu se kup nową ramę - łatwiej i nie będą ludzi których bedziesz mijał bolały zęby. 

Dziękuję. Bardzo mi to pomogło. Jak myślisz , że to projekt w stylu zwiąż drutem i pomaluj sprayem to się mylisz.  Pytam o widelec a dostaje odpowiedź- kup se inny rower. Gratulacje.

Koła w oryginale były 26.  Głównie jednak jeżdżę ostatnio po asfalcie. Jestem wysoki i ciężki. Większe koła powinny być wygodniejsze a tarcze powinny lepiej hamować. Miałem na chwilę założone koła 28 bez hamulców i jechało się wygodnie. 

Piwoty z ramy już ucięte, nowe koła z piastami pod tarcze zaplecione. Mam już wyfrezowaną blachę z alu do ramy, bo oczywiście też nie ma mocowania na zacisk. Żaden problem dorobić drugą blachę tym razem stalową do widelca.  

Spawanie nie jest problemem, ale zawsze to trochę więcej roboty. Myślałem, że może ktoś wie, czy jest coś takiego do znalezienia. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że nie kupię nigdzie takiego gotowego widelca. 

• 0

http://www.roowery.pl/towar/541/widelec-cruiser-26-29-1-szeroki-90mm-old100mm-pod-hamulec-tarczowy-czarny-mat-oozee-mcr.html

Sterówka jest krótsza, ale moze jednak wystarczy. Szczerze mówiac, to te 210 mm wydają mi się duzo za duże. No chyba, że to jakaś rama xxl.

Nie napisałeś też jakie A-C i czy to ma być gwintowany widlec, czy ahaed.

• 0

Moja główka ramy ma 180mm wysokości. Do tego miski sterów, nakrętki itd.  to 210.mm było w starym widelcu na równo z nakretką. 

Gdyby widelec miał byc a-head, musiałby być jeszcze dłuższy. 

Chyba nie będę zamawiał, tylko podjadę do jakiegoś sklepu rowerowego po nowy widelec, żeby sprawdzić na miejscu czy zmieści się tarcza. 

Gość
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Odpowiedz na pytanie...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...