mutos Napisano 14 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Cześć. Jestem na etapie budowania 6 latkowi nowego roweru. Sam sobie składam/dobieram komponenty. Rower ma byś szybki, wytrzymały i zwinny w użytkowaniu - tak jak BMX, koła 20". Masa jest najważniejszym parametrem. Ma być sztywny widelec, napęd 1 rzędowy z wolnobiegiem. Kupiłem już dwa BMXy wyczynowe i ich masa jest dla mnie nieakceptowalna: 14kg!. Czy wszystkie BMXy są tak ciężkie? Czy zapomnieć o BMXach i szukać innego typu roweru, a który będzie się zachowywał podobnie do BMXa? Syn teraz waży 26 kg i raczej więcej niż 35 kg na tym rowerze nie będzie jeździło. Czego szukać? Proszę o podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hulk14 Napisano 14 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Cześć Lekkie rowery dla dzieci oferuje marka woom, ale są też dość drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutos Napisano 14 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Dzięki za info. Ta nazwa roweru powoduje że cena szybuje w górę bez ograniczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 14 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Poszukaj roweru Amulet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PJ4cK Napisano 14 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Zerknij też na Btwin Riverside 900 20, jeden z lepszych jeśli chodzi o relację cena/waga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutos Napisano 14 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 Dzieki za info ten Riverside jest o 300 zł droższy od odpowiednika z firmy Amulet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PJ4cK Napisano 15 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2022 @mutos rzucisz linkiem proszę? Jak znalazłeś gdzieś za 1k to chętnie też zerknę bo mnie czeka zakup w przyszłym roku bo młodszy już wyrasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yapabaka Napisano 26 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 26 Listopada 2022 (edytowane) Jeśli BMX waży 14 kilo, to "wyczynowy" mógł być tylko w opinii osoby, która Ci go sprzedała. Ale sam kierunek poszukiwań moim zdaniem słuszny - tylko skupiłbym się na juniorskich roweruch do racingu. Mają aluminiowe ramy, prosty ale solidny napęd, a często nawet normalnie działający hamulec vbrake. Na przykład coś takiego: https://www.olx.pl/d/oferta/bmx-racing-felt-sector-junior-race-CID767-IDRSES6.html Jeśli masa ma być najważniejszym priorytetem, to trudno przebić taki rowerek - ten z ogłoszenia waży katalogowo 7,2 kg Edytowane 26 Listopada 2022 przez yapabaka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutos Napisano 29 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 Juniorskie rowery do racingu - nie miałem pojęcia o istnieniu czegoś takiego. Wielkie dzięki za podpowiedź. Rzeczywiście wyglądają bardzo sensownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 29 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 29 Listopada 2022 @mutos, a na pewno szukasz dla syna roweru do różnych tricków...? Dopytuję, bo ten Felt, mimo bardzo niskiej wagi, to do codziennej jazdy, ze względu na swój napęd, średnio się nadaje. No, ale co kto lubi 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutos Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 "bo ten Felt, mimo bardzo niskiej wagi, to do codziennej jazdy, ze względu na swój napęd, średnio się nadaje" Co masz dokładnie na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 30 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2023 Pytasz po dwóch miesiącach? 😀 Nie pamiętam... To był singlespeed? Musiałbyś wrzucić zrzut tego ogłoszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutos Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 (edytowane) TAk. Singlespeed. Przełożenie 40/16. Korba długości 145 mm. Koła 20". Od razu zmieniam blat na 36z bo taki mam w zapasie. Edytowane 31 Stycznia 2023 przez mutos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 36x16 - rower dla prawdziwych twardzieli, a nie dla dziecka 😀. Chyba, że ma totalnie płaski teren do jeżdżenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutos Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Ale pamiętasz że to koła 20"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Później skojarzyłem, ale to i tak porównanie jak dorosły na crossie, na przełożeniu 36x24. Wg mnie bardzo twardo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutos Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Co masz na myśli "crossie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Rower crossowy... Masz w ogóle jakieś pojęcie o przełożeniach? Jeżeli sam jeździsz to wrzuć sobie do jakiegoś kalkulatora, choćby http://www.bikecalc.com/, to na czym Ty jeździsz i to na czym będzie jeździł Twój syn. Ale powtarzam - jeżeli macie tam totalnie płasko - to nie ma problemu. W moich stronach to by się w ogóle nie sprawdziło, tym bardziej dla dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutos Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 (edytowane) Mam raczej spore pojęcie. Gdybyś wiedział jak to działa to byś napisał jaki jest rozmiar koła a nie rower crossowy. Dla każdego może to oznaczać co innego. Podejrzewam że chodzi Ci 700C. TAk? Edytowane 31 Stycznia 2023 przez mutos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Cross dla wszystkich, w tym miejscu, oznacza dokładnie to samo. To jeżeli przeliczyłeś i jest OK to nie było tematu. Trzeba było tak od razu. Nie musiałeś mnie sprawdzać, bo w tym temacie wiem co piszę 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mutos Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Ok. Sorry Panie profesorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Ależ ja się w ogóle nie gniewam 🤣. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 31 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2023 Z lekkich a drogich jest jeszcze Isla Bikes - córka miała taki - sprzedałem go bez problemu. MTB dla dziecka będzie inaczej zrobiony (np. długość, kierownica) niż BMX, bo BMX choć jest mały, to jest dla większej osoby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi