Skocz do zawartości

[Opony] Challenge Stranda Bianca 40c

ChuChu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej,

Czy ma ktoś doświadczenie z oponami Challenge, najlepiej Strada Bianca, w szerokości ~40 mm i wersji HTLR? Słyszałem że potwornie ciężko się je zakłada.

Czy to prawda? Czy z dętką jest łatwiej niż z Tubeless?

Napisano

Wiesz tak generalnie to poza cyclocrossem to challenge w Polsce to egzotyka, dziesiątek opinii to się nie spodziewaj. 

Ja niby mam strady (strada bianca jest po prostu szersza) no ale ja mam szytki, mam też ich treningowe szytki - elite... za to opony to mam aktualnie tylko te: https://www.challengetires.com/shop/products/grifo-5/107605 wcześniej miałem a w zasadzie jeździłem na kilku innych 33c

i tak - zakładanie ich na koła to inny wymiar masochizmu. Jeszcze czegoś takiego nie doświadczyłeś - uwierz mi.

https://www.forumrowerowe.org/topic/253566-opony-montaż-demontaż-ciasnych-opon/?do=findComment&comment=2322901

PS. pojęcia nie mam jak można dojść do wniosku że z dętką będzie łatwiej założyć tą oponę. Chociaż... może "łatwiej" oznacza, że ktoś chciał tę oponę tak jak normalne zakładać z nalanym mlekiem zamiast lać przez wentyl ;) ... Ta opona jest płaska - to jest cholerny płaski kawałek gumy - taka taśma. 

Napisano

Na tym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=lXWo9_TG0BE Janek podsunął pomysł żeby najpierw założyć je na zewnątrz obręczy z dętką i ją trochę napompować w celu lekkiego rozepchnięcia opony. Czy to działa i na ile nie wiem. Jak mnie zapytasz na wiosnę to Ci odpowiem. Oczywiście pod warunkiem że mnie szlag nie trafi podczas tej operacji :) W każdym razie nastawiam się z góry na niezłą "zabawę". Bo to nie jest jedyna opinia jaką znalazłem na temat trudności z montażem.

Napisano

Kończę 3-ci komplet Challenge Almanzo Pro Open  Tubular ( 30-33c)  - jest faktem,że pierwszy montaż jest ......nieco upierdliwy (obręcze DT łatwiej,H&S Archetype trudniej).

Najlepiej zakładać na trzy łyżki z pomocą drugiej osoby do przytrzymywania krytycznej trzeciej łyżki.

Ale to nie jest największa wada wysokich modeli Challenge : każda sztuka rozklejała się zanim uznałem,że jest już zużyta.

Poza tym doskonałe opony, super się toczą, doskonała przyczepność i nigdy nie przebiłem (mam wersje z PPS2)

Napisano

Edytowane:

Mi akurat żadne Challenge się nie rozkleiły (mam/miałem tylko modele hand made) chociaż nie miałem Almanzo (tubeless nie tubular) za to akurat Stradę przebiłem na szkle (pps). Rower ze stradami mam w piwnicy ale CX'a mam pod ręką:

received_464753935723477.jpeg

Oczywiście wiem gdzie i jak mogą się rozkleić a mi się tak kiedyś vittorie corsy cx rozlepiły.

Napisano

Wszystkie rozklejały się pod koniec drugiego sezonu jazdy.Ostatnią parę mam jeszcze na rowerze ( i jedna z poprzedniego kompletu na półce).

Temat rozklejania dotyczy tylko tych robionych ręcznie, wulkanizowanych (tansza wersja race) - nie.U mnie zawsze "open tubular" - tak nazywali clinchery ze względu na podobną charakterystykę toczenia jak szytek.

Jutro mogę zrobić zdjęcie i pokazać o co dokładnie chodzi.

A propos przebijania : niektóre Challenge mają PPS, niektóre PPSx2 i to jest różnica (czerwony pasek)

Napisano

Obiecane zdjęcia rozklejonej Challenge (być może to kwestia wagi : u mnie jak spada poniżej 90kg to jest świeto jak 29-tego lutego....).Tak skończyły wszystkie 6 sztuk jakie miałem.

mJpezuD.jpgjWEztfM.jpg

Napisano
Cytat

być może to kwestia wagi

Nie, to jest inna kwestia - to są starsze opony, w obecnie produkowanych "linia lepienia" wygląda inaczej.

Po staremu:

315494513_811318903484262_1083076404114410561_n.jpg

i po nowemu:

315211284_656890945864603_2631480623999733863_n.jpg

Napisano

@Tomek21001 Nie wiem, może dodatkowo zgrzewają teraz po prostu rant po klejeniu bo tak to trochę wygląda (gdybam sobie tylko, a nie że wiem) ale to jest na 100% klejona opona - @ChuChu masz wyżej zdjęcie z napisem grifo i "hendmajdem" - to jest to samo koło. Zresztą wulkanizowane grifo zdaje się, że są tylko całe czarne i oznaczane są jako "race". Dla kompletu informacji - zdjęcie z napisem challenge to szytka i też ma napis pro itd.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...