il.ek.tro Napisano 13 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Witam! Mam taką zagwozdkę. Jest prawdopodobne że z innego roweru zwolni mi się korba 1x12 i zastanawiam się nad skorzystaniem z tej okazji do włożenia jej do druiego roweru. Ale po kolei. Pacjetem do przeszczepu jest rower z ramą non-boost z tyłu. Aktualnie jest w nim następująco: Piasta: Trailmech 12x142 z bębenkiem Bitex 11s MTB. Kaseta: Shimano 10s (z pierścieniem dystansowym 1.85 mm na ww. bębenku). Mufa ramy: PF 89.5. Suport: Token Ninja BB841T-41 (pod wrzeciono HT2 ø24 mm) (z podkładką 2.5 mm po stronie napędowej). Korba. Shimano FC-M6000-2 (2s 36/26T, l 175 mm, Q 176 mm, linia łańcucha 48.8 mm, BCD 96/64). Docelowo chciałbym uzyskać: Piasta Trailmec 12x142 z bębenkiem Bitex Microspline 12s MTB (jest taka możliwość). Kaseta: Shimano 12s (na ww/ bęben Microspline). Suport: chciałbym zostać przy obecnym Tokenie (pod wrzeciono HT2 ø24 mm) lub zmiana na DUB (pod wrzeciono DUB ø28.99 mm). Korba: Shimano FC-M8100-1 (1s, 34 lub 36T, l 170 mm, Q 172 mm, linia łańcucha 52 mm, mocowanie zębatek DirectMount). Nie bardzo wiem jak się zabrać za teoretyczne (na sucho, bez montowania) sprawdzenie linii łańcucha. Czy jest wogóle szansa że zagra wogóle? Czy jakoś mogę ją regulować podkładką przy suporcie? Czy reguluję ją jakoś offsetem zębatki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 13 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Nie będzie problemu. Linia łańcucha będzie jaka będzie nieidealna ale to jest uroda napędów 12s. Dobrze, że masz możliwość zmiany bębenka co pozwoli Ci użyć oryginalnej kasety. w Schimano na ten moment jest mała dostępność przednich zębatek z offsetem. Do SRAM możesz kupić za grosze nawet offsetem 6 mm do Shimano znalazłem tylko Garbaruk za górę grosza 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 13 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Ale korba ma być już pod typowo 1x12 więc żadnej zmiany zębatki nie trzeba robić. Qpujesz wszystko co jest potrzebne do DM shimano (ori shimano lub np. zębatki banless). Suport zostaje,dorzucadz korbę FC-M8100, dorzucasz microspline, kasetę, łańcuch, skręcasz, regulujesz i w drogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 13 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 (edytowane) tak, korba jest 1x12, nawet z Banlessem już Pytam, bo korba 2x10 ma wg specyfikacji linię 48.8 mm, a 1x12 ma linię 52 mm - stąd mam wątpliwości. Edytowane 13 Listopada 2022 przez il.ek.tro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Miałem w ramie 12x142 piastę z microspline, korbę SLX FC-M7100 z linią 52mm i było w porządku. Długość tylnego trójkąta 435mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 13 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Mi niestety z taką osią linia wypadała na 3 zębatkę 😕stąd kombinacje z offsetem zębatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 13 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Montowałem M8100 w Canyonie z ośką 142. Wszystko było w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 13 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 1 godzinę temu, Kettler napisał: Mi niestety z taką osią linia wypadała na 3 zębatkę 😕stąd kombinacje z offsetem zębatki. Tylko co z tego że wpadała na 3 zębatkę? Miałem podobnie i na całym zakresie chodziło poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 Poza tym, że ch... się wtedy jeździ na dwóch największych koronkach kasety ze względu na przekos łańcucha (hałas) to będzie działać. Do tego, jeśli faktycznie dużo korzystasz z tych koronek to łańcuch trzeba będzie częściej zmieniać (u mnie w takim układzie, te same łańcuchy, ten sam teren, ten sam rower tylko linia łańcucha dłuższa o 3mm od nominalnej i naprawdę zauważlnie mniejsze przebiegi międzywymianowe - żeby ciekawiej było przymiar nadal nie wskazywał 0,5% ale łańcuch tracił sztywność boczną i słabo działało zrzucanie w kierunku koronek mniejszych (pomimo sprawdzania haka, wymiany samej przerzutki...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 13 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2022 @KSikorski No właśnie „poprawnie” @Dokumosa„Poza tym, że ch... się wtedy jeździ na dwóch największych koronkach kasety ze względu na przekos łańcucha (hałas) to będzie działać” - potwierdzam 😕 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 14 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Listopada 2022 (edytowane) na 148 dwie największe ostatnie zębatki też do najcichszych nie należą... w każdym razie dzięki Wam za rozwianie wątpliwości Edytowane 14 Listopada 2022 przez il.ek.tro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 28 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 W dniu 13.11.2022 o 14:46, Dokumosa napisał: Poza tym, że ch... się wtedy jeździ na dwóch największych koronkach kasety ze względu na przekos łańcucha (hałas) to będzie działać. Do tego, jeśli faktycznie dużo korzystasz z tych koronek to łańcuch trzeba będzie częściej zmieniać (u mnie w takim układzie, te same łańcuchy, ten sam teren, ten sam rower tylko linia łańcucha dłuższa o 3mm od nominalnej i naprawdę zauważlnie mniejsze przebiegi międzywymianowe - żeby ciekawiej było przymiar nadal nie wskazywał 0,5% ale łańcuch tracił sztywność boczną i słabo działało zrzucanie w kierunku koronek mniejszych (pomimo sprawdzania haka, wymiany samej przerzutki...). A czy nie lepiej w mojej sytuacji szukać zębatki z offsetem -6 mm (zamiast -3 mm dedykowanej do boost)? Czy te "ujemnie dodatkowe" 3 mm nie wrócą mi linii łańcucha na 48,8 (52-3 = 49 mm)? Dobrze rzeźbię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 28 Listopada 2022 Jak najbardziej tylko czesto brak miejsca w ramie na taki offset (rurka łańcuchowa). Czasami jednak się udaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi