rozk_rock Napisano 11 Listopada 2022 Napisano 11 Listopada 2022 Biorę się powoli za wymianę napędu w starym rowerze i zastanawiam nad różnymi opcjami. Mam wątpliwośc co do tego jaką korbę kupić.Chciałbym, żeby było coś sztywnego i dwublatowego. Pod suport HT oczywiście. Na razie będzie to jeździło z napędem x9, w przyszłości może x10 lub x11 (w to wątpię, ale nigdy nie mów nigdy). Tak się składa, że mam zębatkę 36T narrow wide z korby FC-5100, została mi nowa z innego projektu także fajnie gdyby to było 96BCD. Rozważam zakup dwóch korb FC-5100-2 lub FC-4100-2 i wymianę zębatki 26T na 22T. Jak mi kiedyś przyjdzie do głowy rozstać się z napędem x9 i iść w stronę x10 to wtedy wrócimy do 26T. I teraz pytanie, które mnie nurtuje czy te korby się czymś różnią, czy sh*tmano sobie wymyśliło sprzedawanie tej samej korby w róznych cenach? niby internety mówią o róznicy w wadze rzędu 20-30g, ale tyle to się mogą różnić poszczegóne egzemplarze jednego modellu. Jeżeli się czymśkolwiek różnią to czy jakkolwiek warto dopłacać do 5100-2? Nie spodziewam sie cudów po tej korbie, a różnica w cenie to 60 zł. Niby żaden majątek, ale w moim świecie to jak nie ma różnicy to lepiej łańcuch sobie za to kupić na zapas... Może ma ktoś wizję innej ciekawej korby w podobnej cenie, to ja wtedy zamieniam się w słuch... Cytuj
luker7 Napisano 12 Listopada 2022 Napisano 12 Listopada 2022 Jedna korba dedykowana jest do napędu 10s, druga 11s. Stąd różnica w cenie. Bo jakościowo to to samo. Cytuj
rozk_rock Napisano 12 Listopada 2022 Autor Napisano 12 Listopada 2022 (edytowane) Wydawało mi się, że w przypadku łańcuchów 10s i 11s różnica w szerokości wewnętrznej łancucha nie występuje. Pojawia się dopiero przy 12s. Jeżeli jednak korby te różnią się jedynie założonymi blatami to nie robi mi to różnicy żadnej. @luker7 Czy miałeś te korby w ręku i możesz potwierdzić, że to to samo? Edytowane 12 Listopada 2022 przez sznib nie cytujemy posta poprzedzajacego w całości. Cytuj
luker7 Napisano 12 Listopada 2022 Napisano 12 Listopada 2022 (edytowane) To jest ta sama grupa, konstrukcja, materiały. Tak jak pisałeś różnice w szerokościach są niewielkie i korba 11s z powodzeniem może być używana z łańcuchem 10s. Tak się pytasz bo, jednak myślisz o upgrejdzie do 11s? Na odwrót też działa. Edytowane 12 Listopada 2022 przez luker7 Cytuj
rozk_rock Napisano 12 Listopada 2022 Autor Napisano 12 Listopada 2022 Ciekawski jestem, dlatego pytam. (; Korba wygląda na zdjęciu tak samo. Znając życie to taniej/optymalniej dla producenta jest sprzedawać za mniejsze pieniądze taką samą korbę, aniżeli tworzyć dwa osobne produkty, a skoro jest to samo to po co przepłacać. Co do 11s to jak już kupuję korbę to wolę nie zamykać sobie drzwi do upgradeu. Myślę o budżetowym upgradzie starego MTB. Na razie sparuje korbę z 9rz z tyłu, ale zamierzam do tego użyć manetek Srama, które posiadam i z tyłu zmieniarki na dynasys ze sprzęgłem. W takiej sytuacji droga do upgradeu na 10/11s już jest prosta - wystarczy manetka (i oczywiście łańcuch z kasetą). Jednak pewnie w przypadku 11s to już bym szedł w kierunku 1x, a tutaj jak już pisałem mam stosowny blat (tyko 32T nie, jak pisałem 36). Także wszystko mi się składa do kupy. Dzięki za pomoc, wygląda na to, że utwierdziłeś mnie w przekonainu, że FC-M4100-2 to będzie słuszny kierunek. Cytuj
_Prophet_ Napisano 20 Września 2024 Napisano 20 Września 2024 Hej, to i ja się podepnę: Planuję kompletny napęd 1x11 serii 5100 i mam obecnie korbę m4100-2. Można więc będzie jej z powodzeniem używać czy muszę zakupić specjalnie korbę m5100-2? Są jakieś różnice między nimi? Cytuj
rozk_rock Napisano 21 Września 2024 Autor Napisano 21 Września 2024 Możesz kupić blat narrow wide i używać obecnej korby. Tanio blat można kupić u majfrenda. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi