x_sysia Napisano 11 Listopada 2022 Napisano 11 Listopada 2022 Cześć Z góry przepraszam jeżeli gdzieś nie trafnie przydzieliłam temat jestem raczkującym osobnikiem w tej dziedzinie. Mam pytanie czy zna ktoś sprawdzoną osłonę na tylną część przerzutek. Mam tam zapięcie które dziś zostało uszkodzone/ naruszono przez drugi rower w trakcie jazyi w tym samym momencie musiałam już zakończyć jazdę bo koło wypadło z mechanizmu. W Internecie jest bardzo dużo różnych rodzajów - nie za bardzo wiem który najlepiej sprawdzi w podobnych przypadkach jak dziś. Poniżej podaje na wszelki wypadek jeszcze dane techniczne. Z góry dziękuję za wszystkie porady!
Mod Team sznib Napisano 11 Listopada 2022 Mod Team Napisano 11 Listopada 2022 Nie stosuje się już takich rzeczy, nie są potrzebne. Kup sobie boltona: https://allegro.pl/oferta/zacisk-piasty-tylny-accent-bolt-na-imbus-niebieski-10430424806 i jak skręcisz mocno to nie ma bata żeby coś się stało żeby koło wypadło.
WaGiant Napisano 11 Listopada 2022 Napisano 11 Listopada 2022 Ciężko ( mi ) zrozumieć o co chodzi autorowi . ??? Może o taką osłonę pyta https://www.youtube.com/watch?v=pD3yVyKst1s Tylko co to ma do zacisku koła ???
Mod Team sznib Napisano 12 Listopada 2022 Mod Team Napisano 12 Listopada 2022 Zapewne o taką osłonę chodzi. Z tego co ja zrozumiałem to była kolizja boczna z innym rowerem, który zahaczył o szybkozamykacz, ten się otworzył i koło wypadło z mocowania. P.S. Co ty za filmik zalinkowałeś? Od gościa który twierdzi że taka osłonka czy plastk za kasetą są absolutnie niezbędne? Lol. A osłona przerzutki to niezbędna jest bo chroni przed "uderzaniem rowerem o drzwi, ścianę czy futrynę.".
WaGiant Napisano 12 Listopada 2022 Napisano 12 Listopada 2022 Ten filmik to tak . Ale kto zakłada szybkozamykacz od strony przerzutki ? Ja zawsze wajchę mam z drugiej strony . Inna sprawa , że forum powinno trochę powalczyć o poprawność polszczyzny , a w każdym razie o jasność przekazu . Jak czytam niektóre posty, szczególnie świeżaków ... ,a nigdy polonistycznym orłem nie byłem .
cervandes Napisano 12 Listopada 2022 Napisano 12 Listopada 2022 Forum ma mechanizmy autokorekty. Powinno poprawiać automatycznie słowo 'tylnia'.
bob555 Napisano 23 Listopada 2022 Napisano 23 Listopada 2022 Osłona przerzutki - Niska cena na Allegro.pl Tak, wiem, wygląda paskudnie. Ale mam gdzieś, szczególnie w rowerze dziecka, które nie raz postawi na nóżce byle jak albo pizgnie gdzieś na prawą stronę. Kupiłem po kilka PLN 3 sztuki do swoich rowerów. Nie raz mi **** uratowało przed prostowaniem lub kupnem nowego haka.
Kettler Napisano 23 Listopada 2022 Napisano 23 Listopada 2022 Kiedyś takie osłony były bardzo popularne co ciekawe w rowerach, które kosztowały tyle co teraz sama przerzutka. Ciekawe dlaczego odeszły do lamusa chociaż przerzutki stały się koszmarnie drogie ?😕 Jakoś nikt nie wstydzi się osłony na telefon czy zabezpieczania ramy 🤔
bob555 Napisano 24 Listopada 2022 Napisano 24 Listopada 2022 Ja tam się nie wstydzę Kiedyś się kupowało na lata a konsument szanował sprzęt. Pamiętam jak byłem mały smarkiem. Ojciec co roku na wiosnę rozkręcał wszystkie wianki, łożyska, wszystko czyścił i smarował w moim małym rowerku. A dziś to nawet nikomu łańcucha ani goleni od amorów nie chce się przeczyścić. Świat jest pełen jednorazowych i nienaprawialnych produktów. Byleby ładne było i oko cieszyło. Statystyczny klient niczego nie szanuje i o mało co dba...... Kiedyś ludzie wszystko potrafili naprawić, a dziś chłop ma problem ze skręceniem krzesła z Ikei.
Mod Team sznib Napisano 24 Listopada 2022 Mod Team Napisano 24 Listopada 2022 @up, przesadzasz, i to bardzo. Forum dobrym przykładem. Mnóstwo poradników jak samemu serwisować rower, łącznie z serwisem amortyzacji czy sztyc regulowanych, porady jakich specyfików najlepiej używać, nawet jest dział "druciarstwo rowerowe" specjalnie poświęcony rozwiazaniom w stylu MacGyvera, bo jak coś działa to nie może być złe. Ja sam należę do użytkowników którzy przy rowerze ogarniają sobie wszystko samemu, regularnie robię serwisy i ogólnie dbam o sprzęt. A osłony na przerzutkę nie stosuję i nie widzę potrzeby, bo przez te naście lat jazdy nie miałem sytuacji żeby to ustrojstwo się przydało.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.