motobecane_ Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 cześć, mam cuba nuroad na osprzęcie shimano 105 napęd 2x11(dokładnie tył: RD-5800GS, przód: FD-5801, klamki ST-RS505, kaseta cs-5800). Chciałbym zrobić upgrade, zamienić tylną przerzutkę na coś bardziej w teren, żeby łańcuch tak nie latał i żeby nie spadał na wybojach. czy to ma sens i czy jest taka możliwość, czy raczej musiałbym zmienić wszystko? Cytuj
ZieleniakRM Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 W swoim rowerze mam starą Ultegre 10s, i jeżdżę po górskich szlakach i nigdy mi łańcuch nie spadł. Może masz łańcuch trochę za długi? Cytuj
Mihau_ Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 Łańcuch może sobie na wybojach "latać"/uderzać w trójkąt ale spadanie to raczej nie wina przerzutki A jak musisz wymienić to albo ultegra rx albo grx 800 Cytuj
ChuChu Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 A skąd spada na wybojach? Z kasety czy korby? Cytuj
KNKS Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 Mam w gravelu 105 R7000 i nigdy łańcuch mi nie spadł. Może zanim zaczniesz zmieniać pokombinuj z długością łańcucha. Cytuj
abdesign Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 r7000 vs 5800 wypada lepiej jeżeli chodzi o siłę naciągu sprężyny... Co nie zmienia faktu, że spadanie łańcucha to najczęściej kwestia długości łańcucha, ustawienia wysokości i kąta przedniej przerzutki no i jeśli spada z tyłu to regulacji wychyłu wózka. Cytuj
hulk14 Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 (edytowane) Można zmienić tylną przerzutkę, można zmienić korbę, można zmienić przednią przerzutkę. Oczywiście na grxa. Zmieniałem. Ale czy jest jakaś kolosalna różnica między tylną przerzutką grx a 105? Nie. Ja zmieniłem, ponieważ wkręcił mi się patyk. Jak koledzy wyzej pisali: najpierw spróbuj nieco łańcuch skrócić. Edytowane 9 Listopada 2022 przez hulk14 1 Cytuj
ChuChu Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 Zależy jeszcze jaki jest wózek w tej 105. Ja miałem Tiagre 4700 GS z kasetą 11-34 i łańcuch tłukł potwornie. Zmieniłem na GRX 4xx i problem ustąpił. Potem wróciłem do 4700, ale z kasetą 14-25 i wózkiem SS. W tym momencie nie widzę większej różnicy między 4700 SS, a GRX 4xx. 1 Cytuj
motobecane_ Napisano 9 Listopada 2022 Autor Napisano 9 Listopada 2022 3 godziny temu, ChuChu napisał: A skąd spada na wybojach? Z kasety czy korby? Może troszkę przesadziłem, spadł raz na dość ostrym zjeździe bardziej pod MTB niż gravela. Nie Pamiętam nawet czy z przodu, czy z tyłu. 6 minut temu, hulk14 napisał: Można zmienić tylną przerzutkę, można zmienić korbę, można zmienić przednią przerzutkę. Oczywiście na grxa. Zmieniałem. Ale czy jest jakaś kolosalna różnica między tylną przerzutką grx a 105? Nie. Ja zmieniłem, ponieważ wkręcił mi się patyk. Jak koledzy wyzej pisali: najpierw spróbuj nieco łańcuch skrócić. I manetki nie trzeba zmieniać? 4 minuty temu, ChuChu napisał: Zależy jeszcze jaki jest wózek w tej 105. Ja miałem Tiagre 4700 GS z kasetą 11-34 i łańcuch tłukł potwornie. Zmieniłem na GRX 4xx i problem ustąpił. Potem wróciłem do 4700, ale z kasetą 14-25 i wózkiem SS. W tym momencie nie widzę większej różnicy między 4700 SS, a GRX 4xx. średni wózek i kaseta 11-32T Czemu wróciłeś? Cytuj
hulk14 Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 (edytowane) Nie trzeba. Edytowane 9 Listopada 2022 przez hulk14 Cytuj
Greg1 Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 1 godzinę temu, motobecane_ napisał: I manetki nie trzeba zmieniać? Z tego co piszą użytkownicy, chociażby na konkurencyjnym forum - nie trzeba. Co więcej, niektórzy mają manetki Tiagry do GRX 400 bo uważają, że lepiej działają od manetek GRX. Kupują wręcz rowery na Tiagrze żeby wymienić przerzutki na GRX a manetki zostawić. Podejrzewam że ze 105 i GRX 800 jest to samo. Cytuj
ChuChu Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 Ja tylko podpowiem, że w przerzutkach Shimano można ustawić napięcie sprężyny na mocniejsze. Robota za 5 minut, a gdy przy okazji zrobimy serwis, to na 10 minut. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 9 Listopada 2022 Mod Team Napisano 9 Listopada 2022 Można też kupić przerzutkę ze sprzęgłem. Cytuj
ChuChu Napisano 9 Listopada 2022 Napisano 9 Listopada 2022 Ano można, ale sprzęgło zmienia dość mocno działanie manetki. W MTB jakoś bardzo mi to nie przeszkadzało, ale w manetkach szosowych czuć było jednak różnicę. Mocniejsze napięcie sprężyny daje nieco inny efekt. Cytuj
rozk_rock Napisano 12 Listopada 2022 Napisano 12 Listopada 2022 Mam przełaja z przerzutką tylną 105 RD-R5800 i gravela z RD-RX400. Powiem szczerze, że na jakiś tam wybojach to aż serce mnie boli kiedy słyszę jak ten łańcuch się telepie w przełaju. RD-RX400 nie ma tego problemu, a powiem szczerze, że nigdy sprzęgła nie właczyłem. Cytat Ano można, ale sprzęgło zmienia dość mocno działanie manetki. W MTB jakoś bardzo mi to nie przeszkadzało, ale w manetkach szosowych czuć było jednak różnicę. Mocniejsze napięcie sprężyny daje nieco inny efekt. W tym moim gravelu to tego GRXa mam zestrojonego z hydraulicznymi klamkomanetkami Tiagry (ST-4720). Działa to to idealnie, porównując z rowerem szosowym gdzie mam zestrojoną Tiagrę RD-4700 GS z takimi samymi klamkomanetkami hydraulicznymi to różnicy w zmianie przełożeń pomiędzy rowerami nie widzę żadnych. Miałem też kiedyś ST4700 (mechaniczne) i te różnią się od ST4720, także miejscem wykonania (ST4720 to made in japan), Także może ten brak różnicy to zasługa klamkomanetek hydraulicznych? A może mam percepcje trolla Nie wiem. @motobecane_ Jeżeli wydanie pieniążka na nową przerzutkę to nie jest problem dla Ciebie i jeździsz w terenie to ja bym na Twoim miejscu poszedł w kierunku tyłu GRX. Jednak zadowoliłbym się RX-RD400. Wg mnie będzie to to działało z makentkami 11rz bez problemu, a kawałek pieniążka w kieszeni. No chyba, że jesteś fanatykiem gramów, ale wtedy to za zaoszczędzone pieniądze można śmiało zejść z wagi roweru w innym miejscu... Cytuj
gravelzoslo Napisano 31 Sierpnia 2024 Napisano 31 Sierpnia 2024 Szanowni, Pozdrawiam forumowiczów i proszę o poradę. Mam w gravelu hydrauliczną 105-tkę : ST-RS 505 i padła mi lewa manetka. Z tego co czytałem to jest grupa 5800, choć może nieco skundlona, bo wymieniłem tylni wózek na długi. Jestem zadowolony, nie muszę się upgrejdować, muszę tylko kupić manetkę ale kosztuje około 1 klocka, a więc drogawo. Znalazłem coś takiego - też ponoć 105 hydrauliczna - ST-R7025. Pytanie : czy będzie działała? Drugie pytanie : czy ewentualne różnice w wymiarach/kształcie są do zaniedbania? Czy też powstanie jakaś kompromitująca asymetria - nieestetyczna i niewygodna? Będę wdzięczny za poradę. Kac Cytuj
gravelzoslo Napisano 1 Września 2024 Napisano 1 Września 2024 Manetka nie zrzuca na mały blat. Linka napięta, przesmarowana, manetka odrdzewiona naoliwiona - nie działa. Spodziewam się, że wyłamał się tzw. "piesek" - taka była wstępna diagnoza w przydomowym serwisie. Nie rozbierałem manetki. Myślisz, że to naprawialne? Ja niestety się nie podejmę. Cytuj
ernorator Napisano 1 Września 2024 Napisano 1 Września 2024 Jeśli jeździsz na żwirze czy lekkim terenie to warto zmienić na grx, łańcuch prawie nie lata i nie uderza o trójkąt. Tak jak pisali wczesnej spadanie to raczej nie wina wybojów. Cytuj
Mihau_ Napisano 1 Września 2024 Napisano 1 Września 2024 19 godzin temu, gravelzoslo napisał: też ponoć 105 hydrauliczna - ST-R7025 Końcówka "25" oznacza mniejsze, damskie klamki. 19 godzin temu, gravelzoslo napisał: Czy też powstanie jakaś kompromitująca asymetria - nieestetyczna i niewygodna? No będzie to "dziwne" także jak już wymieniać to komplet 1 godzinę temu, gravelzoslo napisał: Myślisz, że to naprawialne? Shimano nie sprzedaje części zamiennych do klamkomanetek. Mi jakieś 3 lata temu padła lewa ultegra 8020. Kupiłem używaną 105 7020 i przełożyłem bebechy, działa do dzisiaj. https://www.olx.pl/d/oferta/kompletny-zestaw-osprzetu-rowerowego-105-CID767-IDZC7Mt.html?isPreviewActive=0&sliderIndex=6 Kup całość, weź co trzeba, resztę sprzedaj i wyjdziesz na 0 Cytuj
gravelzoslo Napisano 1 Września 2024 Napisano 1 Września 2024 Dzięki za podpowiedź. Faktycznie nie ma sensu wymieniać jednej manetki. Coś w między czasie podczytałem - o nowych 105-tkach (ST 5800) i ergomaxach - ale tam jest dedykowany trochę inny przewód do hamulca. Wg. tabeli Shimano nie mogę zrobić upgradu samych manetek, zostawiając przewody i zaciski. Dobrze mówię? Jeszcze raz dzięki. Cytuj
Mihau_ Napisano 1 Września 2024 Napisano 1 Września 2024 Cytat Coś w między czasie podczytałem - o nowych 105-tkach (ST 5800) i ergomaxach - ale tam jest dedykowany trochę inny przewód do hamulca. Wg Nie wiem co czytałeś ale 105 5800 to nie jest żadna "nowa" grupa tylko nie jest już produkowana. Nie było w niej hydrauliki więc przy tarczach montowali tam rs505 które właśnie masz Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi