ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Hej, Fabrycznie w moich zaciskach hamulcowych, były śruby M6x18. Rama i widelec wykonane są tak, że M6x20 się nie mieszczą. Niestety śruby które mnie interesują, dostępne są tylko w wymiarach M6x16 i M6x20. M6x20 odpadają z powodu powyżej. Zacisk to TRP Spyre. Grubość w miejscu śruby to około 4-5mm + 1mm podkładki, co daje aktualnie ~12 mm gwintu w ramie/ widelcu, a byłoby 10 mm. Czy te 2mm mniej zrobią jakąś wielką różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Ale co to znaczy, że "M6x20 się nie mieszczą"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Mocowanie Post Mount jest na tyle płytkie, że po prostu M6x20 nie da się wkręcić do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pablo59 Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Półtorej średnicy gwintu to wystarczająca długość połaczenia ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 To zawsze możesz zeszlifować/obciąć te kilka mm. Jeśli zrobisz to równo to nawet nie zauważysz różnicy przy wkręcaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Że mogę to zrobić to wiem, natomiast jest to czasochłonne. Cięcie dobrą mini szlifierką z tarczą do metalu, to dobre kilka minut. A gdzie jeszcze wyrównanie. Uwierz, próbowałem to robić. Regularnie tnę śruby Aluminiowe, ale to trochę łatwiejsza robota. No i dochodzi kwestia posiadania śrub na zapas. Jeżeli któregoś razu zdarzy się, że będę musiał ją wymienić, to łatwiej wyjąć z torebki zapasową, niż znowu ciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seba8121 Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Byłem z ciekawości policzyć, docięcie śruby tak aby ładnie wkręcała się w nakrętkę trwało 30s. Szukasz dziury w całym, a śruby m6x18 są dostępne na jednym z popularnych serwisów aukcyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Nigdzie nie napisałem jakich konkretnie śrub chcę użyć. Czy naprawdę informacja że są dostępne w rozmiarze M6x16 i M6x20 nie wystarczy? Co do cięcia, chyba także jasno się wyraziłem. Nie wchodzi w grę. Jeżeli mam ciąć, to wolę użyć M6x18 innego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Garlock Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Eeeee, to może warto by było w końcu napisać, jakich śrub potrzebujesz. Bo na razie to wiemy, ze nie pasują Ci M6x16, M6x18 i M6x20. (choć fabrycznie były M6x18) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Pasują M6x18, natomiast chciałem użyć nierdzewnych niskich, czyli takich: Tak jak pisałem, nie występują w rozmiarze M6x18, a jedynie M6x16 i M6x20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) Już Ci jeden kolega napisał a drugi "lajkiem" potwierdził - 1,5*d będzie ok nawet gdyby to było w aluminium. Edyta: wywaliłem wywód bo Ty wkręcasz w stalowego eskera będzie gites ze śrubami 16mm. Edytowane 8 Listopada 2022 przez abdesign Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 @abdesign wkręcam w... stal. To rama i widelec stalowy. Co do rady o długości z samego początku to przyjąłem i się zastosuję. Reszta to był kompletny, niepotrzebny Offtop, którego chciałem uniknąć tymi słowami z pierwszego posta: 3 godziny temu, ChuChu napisał: Rama i widelec wykonane są tak, że M6x20 się nie mieszczą. Niestety śruby które mnie interesują, dostępne są tylko w wymiarach M6x16 i M6x20. M6x20 odpadają z powodu powyżej. 3 godziny temu, ChuChu napisał: Czy te 2mm mniej zrobią jakąś wielką różnicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 8 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2022 Te 2mm różnicy nie zrobi, to tylko 2 zwoje. Na rampage nie lecisz. a w dodatku masz jeszcze stal. Ale jak już tak bardzo chcesz to możesz dać jeszcze podkładkę nad zaciskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi