ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Napisano 8 Listopada 2022 Hej, Fabrycznie w moich zaciskach hamulcowych, były śruby M6x18. Rama i widelec wykonane są tak, że M6x20 się nie mieszczą. Niestety śruby które mnie interesują, dostępne są tylko w wymiarach M6x16 i M6x20. M6x20 odpadają z powodu powyżej. Zacisk to TRP Spyre. Grubość w miejscu śruby to około 4-5mm + 1mm podkładki, co daje aktualnie ~12 mm gwintu w ramie/ widelcu, a byłoby 10 mm. Czy te 2mm mniej zrobią jakąś wielką różnicę? Cytuj
RabbitHood Napisano 8 Listopada 2022 Napisano 8 Listopada 2022 Ale co to znaczy, że "M6x20 się nie mieszczą"? Cytuj
ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Autor Napisano 8 Listopada 2022 Mocowanie Post Mount jest na tyle płytkie, że po prostu M6x20 nie da się wkręcić do końca. Cytuj
Pablo59 Napisano 8 Listopada 2022 Napisano 8 Listopada 2022 Półtorej średnicy gwintu to wystarczająca długość połaczenia ... 1 Cytuj
RabbitHood Napisano 8 Listopada 2022 Napisano 8 Listopada 2022 To zawsze możesz zeszlifować/obciąć te kilka mm. Jeśli zrobisz to równo to nawet nie zauważysz różnicy przy wkręcaniu. Cytuj
ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Autor Napisano 8 Listopada 2022 Że mogę to zrobić to wiem, natomiast jest to czasochłonne. Cięcie dobrą mini szlifierką z tarczą do metalu, to dobre kilka minut. A gdzie jeszcze wyrównanie. Uwierz, próbowałem to robić. Regularnie tnę śruby Aluminiowe, ale to trochę łatwiejsza robota. No i dochodzi kwestia posiadania śrub na zapas. Jeżeli któregoś razu zdarzy się, że będę musiał ją wymienić, to łatwiej wyjąć z torebki zapasową, niż znowu ciąć. Cytuj
seba8121 Napisano 8 Listopada 2022 Napisano 8 Listopada 2022 Byłem z ciekawości policzyć, docięcie śruby tak aby ładnie wkręcała się w nakrętkę trwało 30s. Szukasz dziury w całym, a śruby m6x18 są dostępne na jednym z popularnych serwisów aukcyjnych. Cytuj
ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Autor Napisano 8 Listopada 2022 Nigdzie nie napisałem jakich konkretnie śrub chcę użyć. Czy naprawdę informacja że są dostępne w rozmiarze M6x16 i M6x20 nie wystarczy? Co do cięcia, chyba także jasno się wyraziłem. Nie wchodzi w grę. Jeżeli mam ciąć, to wolę użyć M6x18 innego typu. Cytuj
Garlock Napisano 8 Listopada 2022 Napisano 8 Listopada 2022 Eeeee, to może warto by było w końcu napisać, jakich śrub potrzebujesz. Bo na razie to wiemy, ze nie pasują Ci M6x16, M6x18 i M6x20. (choć fabrycznie były M6x18) Cytuj
ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Autor Napisano 8 Listopada 2022 Pasują M6x18, natomiast chciałem użyć nierdzewnych niskich, czyli takich: Tak jak pisałem, nie występują w rozmiarze M6x18, a jedynie M6x16 i M6x20. Cytuj
abdesign Napisano 8 Listopada 2022 Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) Już Ci jeden kolega napisał a drugi "lajkiem" potwierdził - 1,5*d będzie ok nawet gdyby to było w aluminium. Edyta: wywaliłem wywód bo Ty wkręcasz w stalowego eskera będzie gites ze śrubami 16mm. Edytowane 8 Listopada 2022 przez abdesign Cytuj
ChuChu Napisano 8 Listopada 2022 Autor Napisano 8 Listopada 2022 @abdesign wkręcam w... stal. To rama i widelec stalowy. Co do rady o długości z samego początku to przyjąłem i się zastosuję. Reszta to był kompletny, niepotrzebny Offtop, którego chciałem uniknąć tymi słowami z pierwszego posta: 3 godziny temu, ChuChu napisał: Rama i widelec wykonane są tak, że M6x20 się nie mieszczą. Niestety śruby które mnie interesują, dostępne są tylko w wymiarach M6x16 i M6x20. M6x20 odpadają z powodu powyżej. 3 godziny temu, ChuChu napisał: Czy te 2mm mniej zrobią jakąś wielką różnicę? Cytuj
Michal_288 Napisano 8 Listopada 2022 Napisano 8 Listopada 2022 Te 2mm różnicy nie zrobi, to tylko 2 zwoje. Na rampage nie lecisz. a w dodatku masz jeszcze stal. Ale jak już tak bardzo chcesz to możesz dać jeszcze podkładkę nad zaciskiem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi