JWO Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Wczoraj odkręciło mi się lewe ramię korby Mam nadzieje że to była tylko źle dokręcona i odpadła przy cięższej jeździe (jeździłem po schodach) Przyjrzałem się trochę jak to wygląda i ramię wchodzi bardzo płytko na oś. Tym bardziej że "ząbki" na ramieniu zaczynają się około pół centymetra od jej brzegu. Plastikowa śruba (preload) ledwo dostaje do gwintu. Poniżej zdjecia ramienia, osi i ostatnie jak daleko wchodzi na oś. Wydaje mi się że jednak troche za płytko Korba to M8100 XT, suport press fit BB92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 A jaką masz szerokość mufy? Tylko mierzoną realnie. Oś siedzi zdecydowanie za płytko. Użyłeś tego suportu? https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/duraace-r9100/SM-BB92-41B.html A pisząc krótko, wszystkie znaki w dokumentacji Shimano wskazują, że użyłeś złego suportu: Zakładam że masz ten: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/duraace-r9100/SM-BB92-41B.html A powinieneś mieć ten: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deorext-t8000/BB-MT800-P.html Czym się różnią? Nie mam pojęcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 7 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 suport to MT800 Suport wciskany SHIMANO DEORE XT o szerokości mufy 89,5/92 mm | SHIMANO BIKE-POLSKA Nie mierzyłem mufy, ale rama jest pod BB92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 To zmierz, żeby się nie okazało że producent popłynął Jesteś pewny, że dobiłeś korbę do suportu od strony napędu? Czasami wchodzi na tyle ciasno, że trzeba dobić młotkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HarveyDent Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Zdecydowanie za płytko. Tam powinno zostać ~2mm do brzegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 7 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Mufa jest 92mm Cytat że trzeba dobić młotkiem Pomogło Jak widać bez młota nie robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 Tak to jest z Shimano. Miałem już sporo kombinacji korb i suportów Shimano. Czasami oś wchodzi ręka, a czasami trzeba dobijać i to mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 7 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2022 (edytowane) Oś często bardzo ciasno w suport włazi. BTW: Suporty shimano PF są zamienne między sobą (ew. róznica polega na dł tulejki plastikowej między miskami). DuraAce to te same miski co XTR. Edytowane 7 Listopada 2022 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi