Calder Napisano 5 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Ostatnio w rowerze brata zaczęły bardzo ocierać hamulce hydrauliczne Promax Solve (rower to Kellys TNT 50). Z tego co zauważyłem to wygląda to tak jakby tłoczki nie wracały. Klamki łapią dość wysoko więc obstawiam że albo jest za dużo oleju w układzie (ale to mało prawdopodobne bo niby skąd by go przybyło, nie było dolewane) albo zabrudziły/zapiekły się tłoczki. Gdyby to był mój rower kupiłbym jakąś pastę do tłoczków w sklepie samochodowym rozebrał i albo by mi się udało naprawić albo w przypadku rozwalenia ich po prostu kupiłbym jakieś normalne hamulce shimano choćby i mt 200. Czy łatwo uszkodzić uszczelki w tego typu hamulcach? Czy taka zwyczajna pasta do hamulców samochodowych za 10 zł się nada czy musi być specjalna "rowerowa" z oczywiście specjalną ceną +50? Jak już wspomniałem tam raczej wielkiej filozofii nie ma ale rower nie mój a nie chce kogoś na koszta naciągać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 5 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Nie dawaj zadnej pasty samochodowej, hamulce samochodowe działają na dot! A jestem 99% pewny ze te hamulce sa na mineralny. Wykręć zacisk i przy piwku go rozbierz😅, rozkreć go na 2 połówki wydmuchaj kompresorem tłoczki, wyjmij uszczelki, umyj wszystko wodą z mydłem wysusz i posmaruj uszczelki i w korpusie miejsce na uszczelki olejem mineralnym i tłoczki też możesz. Poskręcaj wszystko do kupy i tyle, ja tak już uratowałem 4 zaciski a spróbować zawsze można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Calder Napisano 5 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Tak, są to hamulce na olej mineralny a nie dot. Muszę jeszcze tylko sprawdzić jak się tam olej potem przelewa i odpowietrza bo podejrzewam że inaczej niż w shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi