thetere Napisano 5 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Witam Sram GX rozróżniał przednie przerzutki w zależności od napędu - do 2x10 i 2x11. Z racji że nie jest łatwo znaleźć przerzutkę 2x10 z odpowiednim mocowaniem, zastanawiam się czy taka od napędu 2x11 obsuszy bezproblemowo 10 zębatkowy zestaw srama GX ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 5 Listopada 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Działać pewnie będzie, ale będzie też ocierać na większości przełożeń ze względu na to że prowadnica jest węższa. Przerabiałem to z przerzutką 10sp w napędzie 9sp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 5 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 @theterez jakim mocowaniem szukasz przerzutki 2x10? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 5 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 obejma dolna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 5 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 To niestety nie pomogę. Mam przód na DM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 5 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Problem ocierania można chyba rozwiązać zmieniając łańcuch na 11s? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 5 Listopada 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 To nie jest kwestia tylko szerokości łańcucha, bardziej szerokości prowadnicy. W 11sp masz jedno przełożenie więcej, więc zębatki są ciaśniej upchane, więcej biegów "zmieści się" w szerokości prowadnicy zanim zacznie łańcuch o nią ocierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 5 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 W napędach 2x10, 2x11 łańcuch nie ociera o prowadnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 5 Listopada 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wolek Napisano 5 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 No nie ociera, masz dostęp do całego zakresu kasety z młynku i blatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 5 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2022 Sam nie wiem, po co by rozróżniali przednie przerzutki na 10 i 11 koronkowe kasety. Ale do 2x11 sporo tańsze od 2x10 ( o ile w ogóle dostępne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 6 Listopada 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Listopada 2022 8 godzin temu, wolek napisał: No nie ociera, masz dostęp do całego zakresu kasety z młynku i blatu. Hmm, ja mam 2x9, ale przerzutka dedykowana do 3x i na 2 skrajnych przełożeniach ociera. Żaden to problem, a nawet zaleta, bo na skrajnych nie powinno się jeździć ze względu na prekosy, ale widać w przypadku dedykowanej przerzutki do 2x ogarnęli bez ocierania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chleje24na7 Napisano 9 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2022 W dniu 5.11.2022 o 13:35, sznib napisał: Działać pewnie będzie, ale będzie też ocierać na większości przełożeń ze względu na to że prowadnica jest węższa. Przerabiałem to z przerzutką 10sp w napędzie 9sp. Tylko różnica w grubości łańcucha 9 i 10 była całkiem znaczącą, a 10 i 11 już jest zdecydowanie mniejsza. Przerzutka GX poza tym jest do napędu 2x10 dedykowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thetere Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2023 Odkopie Nabyłem już manetki GX 2x10, przerzutka przednia jest jedna dostępna ( o ile to nie pomyłka na stronie ) za 180 zł - tylko w jednym sklepie. Pytanie, czy te manetki obsłużą przerzutkę Deore FD-M617 ? Cena 84 zł, charakterystyka ta sama: pojemność 14t, max blat 38t, tylko linia łańcucha o 0,2 mm różnicy - kwestia czy manetka srama ją obsłuży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi