Skocz do zawartości

[Piasta przód] Problem.

drajwer112

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No więc moja piasta potrzebowala serwisu. Rozebrałem ją, przeczyściłem dałem smaru itp. Podczas skrecania jej napotkałem taki problem: nie da się skasować luzu. W sensie no da się, ale ja coś robię źle, ale nie wiem co.  Rozebrałem ją po przeciwnej stronie od tarczy. Dociagam ten konus, dokrecam nakrętke i nadal jest luz. Piasta lekko się kręci i w jedn miejs jest opór i nie da się dalej kręcić. Dodam, że w tym miejscu gdzie jest opór nie ma tego luzu.  W dodatku ten konus siedzi jakoś krzywo i widać kulkę. Tak ma być? https://imgur.com/a/o3xRyeY

Piasta to jakiś shunfeng. Nie było z nią problemów. Włożyłem po 9 kulek na każdą stronę. 

Napisano

Panowie, wygląda to tak. Udalo się jakoś, ale właśnie gdy ruszę oske kilka cm dalej to czuc już teraz delikatny luz. No i ten opór nadal jest. Czy to wina zuzytych kulek? Miski są na pewno w idealnym stanie. Mam nawet ich zdjęcie.

Dodam, że w piascie z tylu mam to samo. Obrocisz oske i luz, a w innej pozycji sztywno. 

Napisano

Konus jest zużyty.                                                                                                                                                                    Konus jest jedynym elementem który jest nieruchomy w łożysku i dlatego najszybciej się zużywa. Zużycie następuje w jednym miejscu, wizualnie może się to objawiać drobnymi wrzerami na bieżni konusa czego efektem może być problem ze skasowaniem luzu lub pojawiający się lekki opór w jednym miejscu w trakcie obracania osią piasty.

Aby konus równo się zużywał dobrze jest co kilkaset kilometrów lub kilka razy w sezonie poluzować oś piasty w rowerze i obrócić ją o kilkanaście stopni tak aby za każdym razem konus był w innej pozycji po przykręceniu koła do widelca.

Napisano
9 godzin temu, Dokumosa napisał:

Kulek nie pogubiłeś?

Nie. Jest tyle ile było po dwóch stronach. Ale na pewno nie są te same co były, czyli tak, że po prawo jest może z jedna dwie kulki z lewej strony. Podczas wyjmowania po prostu mi wypadły. 

@leejoonidas Jeśli chodzi o ten lekki opór to w tej sytuacji wyglada to tak, że aby ruszyć ośką dalej trzeba użyć troche siły. Mam konus z takiej samej piasty (tylnej), wloże i dam znać.

Wiecie może gdzie kupować takie części jak konusy, ośki do tego typu "china" piast?

Napisano

Panowie, bo nie chce kolejnego wątku robić. Problem z tylnym kołem jest taki - ociera o rame. Ucieka w lewo (można je ustawic zeby ni tarlo, ale i tak ucieknie). Co zrobić? Szprychy? Oska?

Ociera gdy np wstane na podjeździe i zaczne mocniej pedalowac.

Napisano

Chodzi o to, że koło przesuwa się w lewo lub prawo przy przykrecaniu. Trzeba się mocno postarać żeby je dobrze ustawić, a i tak mało to da. Faktycznie założenie węższej opony może w jakiś sposób pomóc.

Pozostanę przy tylnej piaście -mniej więcej opisałem problem wyżej. Rozebrałem ją i ujrzałem takie pomarańczowe "coś". Nie da się tego niczym zetrzeć, nie wygląda to również na żaden nalot rdzy.

https://imgur.com/a/iua2ihh

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...