Skocz do zawartości

[Przyczepka rowerowa] Problem z kołami w Thule Chariot Sport 2

Rekomendowane odpowiedzi

Problem dotyczy przyczepki rowerowej Thule Chariot Sport 2 jednak nie w "trybie" rowerowym, a spacerowym. Przednie koła dość ciężko obracają się wokół osi pionowej w mocowaniu na tym metalowym trzpieniu. Samo toczenie w porządku ale jeśli jest nagła zmiana kierunku lewo-prawo albo przód-tył kiedy koła muszą obrócić się o 180 stopni to często przyblokowują się. Dzieje się tak zarówno z prawym jak i lewym kołem. Jakieś pomysły jak sobie z tym poradzić? Czy posmarować czymś? Nieco denerwujące w przyczepce za kilka tys zł... (zdjęcie poglądowe)kolo-wozka-do-przyczepki-hamax-safari.jp

Tak, wszystko jest dobrze zamocowane, trzpień ma też trochę luzu góra-dół (co też powoduje nieprzyjemne efekty ruszania się koła góra-dół w osi pionowej na nierównościach). Przyczepkę kupiłem z drugiej ręki więc nie mam porównania z nową. Wszysto wygląda na oryginalne, przyczepka jest z 2021 roku w ogólnym stanie bdb... może ten typ tak ma? Chociaż Thule bym nie podejrzewał o taką niedoróbkę. To nie jest też nie wiadomo jaki opór ale mimo wszystko, czasem aż lekko szaprnie wózkiem jak kółko się postanowi ustawić we właściwym kierunku z lekkim opóźnieniem.

Edytowane przez metmusic

Według mnie po jakimś czasie ten typ tak ma - ja mam od nowości i pojawiło się gdzieś po dwóch sezonach, przy czym sporadycznie używałem przyczepki w trybie spacerowym. 

Jeżeli zwalczysz to daj znać. Recepta moja - lekkie uniesienie przy nagłej zmianie kierunku, dolegliwość jest też wprost zależna od stopnia obciążenia przyczepki.

• +1 pomógł 1

Tak zgadza sie, dolegliwość zależna proporcjonalnie od obciążenia.

Może rozwiązaniem jest porządne wyczyszczenie otworu mocowania i trzpienia w kole (+ wypolerowanie jego powierzchni).

Takie elementy smaruje się czymś w ogóle? Czy lepiej nie żeby brudu nie zbierały?

Przy okazji: masz może koło do biegania i używasz go?

Edytowane przez metmusic

Tak, może tak być że smarowanie nic nie da bo winna jest pewne po prostu dźwignia jaka się robi na trzpieniu pod obciążeniem. Tylko ciekawe co się tak naprawdę zmienia w stosunku do nowej przyczepki. to co jeszcze zauważyłem to te kółka też nieco trzeszczą jak się obracają podczas jazdy i stawiania oporu przy zmianie kierunku. Jak jakaś tania chińszczyzna ;)

Edytowane przez metmusic

W dniu 4.11.2022 o 11:29, olo850 napisał:

Jeżeli zwalczysz to daj znać.

Wydaje mi się, że zwalczyłem. Porządne czyszczenie benzyną ekstrakcyjną zarówno trzpienia jak i otworu w mocowaniu i kółka chodzą w osi pionowej niemalże idealnie. W otworze mocowania zrobił się szorstki nalot-film dobrze wprasowany przez trzpień w ścianki. Jego zdarcie/zmycie rozwiązało problem

• +1 pomógł 1