KNKS Napisano 30 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 @TheJWTrzeba by to zobaczyć "na żywo". Tak czy owak, przy korbach SRAM, czujnik praktycznie chowa się w wewnętrzne wytłoczenie. Jak jest w Shimano czy RaceFace nie wiem, nie używam. Bardzo chętnie zrobiłbym rundkę na tym rowerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 30 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2022 Problem z zobaczeniem na żywo jest taki, że u nas jeszcze nikt ich nie ma (wedle mojej wiedzy). Karbonowe korby SRAMa są od wewnętrznej strony gładkie, tak samo jak Shimano, więc nic się w nich nie schowa. 😕 Patrząc po zdjęciach rozmiarów pomiarów mocy, to nie ma szans, żeby taki Inpeak czy Stages się tam zmieścił. Zawsze można niby założyć pomiar na pająku, ale z tym Orbea miała już problemy wcześniej i też nie wszystkie się mieściły... 😅 Jak odbiorę swoją, planuję nagrać jakiś filmik z unboxingu i składania, gdzie chciałbym opisać słabe punkty widoczne na pierwszy rzut oka. Mam nadzieję, że nie będzie ich za wiele...😅 Jeśli wierzyć słowom sprzedawcy, to będę jednym z pierwszych właścicieli w kraju, także taki materiał może być przydatny. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 5 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 11.01 w Bike-RS będzie krajowa premiera nowego Oiza. Będą mieli wersję M Pro w rozmiarze L i malowaniu Tanzanite Carbon. Nie wiem czy będzie też w formie transmisji online, ale jeśli ktoś jest zainteresowany i nie ma za daleko, to będzie miał możliwości przymiarki i przejażdżki na miejscu. Szkoda, że ja spod Warszawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 Kraków - piękna okolica. Gdyby nie Warszawa, byłaby stolica 😉 Zrób sobie wycieczkę. 3h i jesteś na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comatus Napisano 16 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2023 W dniu 30.12.2022 o 12:59, TheJW napisał: Jak odbiorę swoją, planuję nagrać jakiś filmik z unboxingu i składania, gdzie chciałbym opisać słabe punkty widoczne na pierwszy rzut oka. Masz jakiś termin dostawy? Filmik z chęcią obejrzę, bo siedzi mi ciągle nowy Oiz w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Niestety okazało się, że sklep trochę nagiął fakty i nie będę jednym z pierwszych właścicieli... ;/ 8 innych sklepów dostanie te rowery w najbliższym czasie, natomiast termin realizacji mojego zamówienia jest nieznany. Może ktoś inny zdąży do tego czasu coś nagrać. Na pewno Harda Horda czy jakoś tak "odgrażała się", że wkrótce zamieszczą test nowego Oiza. Nie wiem tylko gdzie i w jakiej formie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 W międzyczasie udostępnili schemat nowych ram z rozpiską części zamiennych itd. Ale nakombinowali z tymi łożyskami zawieszenia i konfiguracją podkładek pod mostkiem... https://www.orbea.com/content/OIZ_CARBON_2023_BLUEPAPER_EN_ES.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Pewnie zespół najlepszych inżynierów siedział nad tym 3 miesiące. To uzasadnia cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Aż strach w takim razie myśleć, jaka technologia kryje się za Specem i Trekiem. Jak zobaczyłem ich ceny, to mi się włosy zjeżyły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 Z tego co widziałem to Epic na 2023 ma kable puszczone wierzchem. Supercaliber również. 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 17 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 @TheJW, To jest normalny manual, dostępny dla zwykłego usera? Jeśli tak, to szacun dla nich. Szukałem czegoś podobnego do mojego Scotta, ale to co oni udostępniają, prezentuje podobny poziom, co książeczka do mojego komunijnego "górala" z lat '90. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 17 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2023 (edytowane) @Rafu tak właśnie jest. I takie dokumenty są dostępne dla każdego modelu. Zawsze ich za to szanowałem. W przypadku innych producentów, jak np. wspomniany Scott, czasem nawet sprzedawcy nie mają dostępu do kompletu informacji o danym modelu... Kiedyś chciałem się dowiedzieć czegoś o swoimi Scale, to szybciej go rozebrałem i to sprawdziłem, niż sklepowi udało się ustalić z dystrybutorem. 😂 Edytowane 17 Stycznia 2023 przez TheJW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 2 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Lutego 2023 (edytowane) Jeśli macie jakieś prośby czy pytania (coś sprawdzić, zmierzyć, zważyć, sfotografować...) dotyczące wersji karbonowej, na które nie znaleźliście odpowiedzi w sieci czy manualu, to śmiało, póki jeszcze nie poskładałem roweru. Edytowane 2 Lutego 2023 przez TheJW 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
comatus Napisano 8 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 8 Lutego 2023 Chyba z korbą nie jest tak źle i trochę miejsca jest. Na kanale jest też Oiz M20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 9 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Później wrzucę zdjęcie jakie są odległości, bo na telefonie nie mogę tak mocno go skompresować, żeby można było tu wrzucić. Zmierzę też odległości suwmiarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 9 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 9 Lutego 2023 Zapomniałem wziąć suwmiarkę i zmierzyć przed spakowaniem roweru... W każdym razie najciaśniejszym miejscem jest to zaznaczone na zdjęciu, gdzie jest maks. 4mm miejsca. Dalej (bliżej pedała) jest szerzej. Myślę, że zmieści się nawet garminowski czujnik kadencji. Od strony napędu rurka ma inny profil, więc nie ma tego problemu (nie zrobiłem zdjęcia). Na pewno trzeba zabezpieczyć to miejsce czymś wytrzymałym jeśli ceni się walory estetyczne, bo prawdopodobnie po pierwszym wypadzie w góry pojawi się tam jakiś ubytek lakieru. A ten nie wygląda na zbyt gruby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 10 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2023 H30 to aluminiak na korbie Deore, a kolega @TheJW zamieścił ramę karbonową z korbą XT. Jak widać różnica zasadnicza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 Jakby ktoś zamierzał kupić nowego Oiza M Pro wysyłkowo, to radzę się wstrzymać lub kupić go stacjonarnie. W fabryce coś nie pykło i wiele rowerów przychodzi z uszkodzeniami, brakami i różnicami w wyposażeniu względem specyfikacji i siebie nawzajem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 21 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 21 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 21 Lutego 2023 (edytowane) Dostałem pierwszą sztukę fabrycznie spakowaną, sprzedawca dołożył tylko do pudła pedały i podbił książkę gwarancyjną. No i po rozpakowaniu tak: pęknięta kierownica przez zbyt mocno ściśniętą śrubę mostka, który dodatkowo był krzywo założony, zła długość mostka, brakujące jakieś przelotki i zaślepki, dodatkowo prawdopodobnie walnięty damper (chociaż na dokładne sprawdzenie tego już zabrakło mi cierpliwości, ale działał bardzo dziwnie i tylko na połowę niższym niż odpowiednie dla mojej wagi ciśnieniu). Złożyłem reklamację ustalając wymianę roweru na inny, otworzyli w sklepie drugą sztukę, żeby sprawdzić i poskładać. I po niedługim czasie dostałem info, że z nim praktycznie dokładnie to samo - podobne uszkodzenie kierownicy, również zły mostek, do tego niektóre komponenty inne niż w pierwszym rowerze, jak zwykła oś z dźwignią zamiast Kabolt, brak uchwytu na licznik. Kilka dni później kolegę zaczepił jakiś przypadkowy gość wyptytując o jego Luxa, bo też zamówił Oiza M Pro i dostał go z uszkodzonym (nie dopytałem o szczegóły...) tylnym trójkątem, więc odesłał i szuka innego roweru. Także coś bardzo niedobrego dzieje się w Orbei. To już nie przypadek, a statystyka. W najbliższych dniach mam otrzymać nowy rower na wymianę, zobaczymy jakie kwiatki jeszcze wyjdą. Edytowane 21 Lutego 2023 przez TheJW 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sabarolus Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 Niech zamówią 3-4 sztuki i składają z tego coś dobrego... Niezla farsa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KNKS Napisano 22 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2023 To jest dopiero rowerowa patologia... Hiszpański temperament 🙄 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muzycom Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Jakieś wieści w sprawie jakości? TheJW dostałeś w końcu rower? Mocno sie zastanawiam nad Oizem, ale mnie trochę zniechęciła taka opinia. We Wrocławiu chyba nie ma w ogóle tegorocznych modeli. Może od razu coś podpowiecie z rozmiarem 186 cm 90 długość nogi. Wypadłem trochę z obiegu w MTB bo ostatnie lata spędziłem na szosie. Jak się mają obecne trendy? L czy pchać sie w XL? Na szosie i gravelu śmigam na 56 ze sztycą 400 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TheJW Napisano 28 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 @muzycom finalnie dostałem nowy rower, potem dosłali mi części, które i w nim były niewłaściwe lub uszkodzone, wymieniłem samodzielnie dla spokoju. Musiałem też złożyć do Gregorio (dystrybutora Foxa) reklamację na widelec, bo ma górne golenie w różnych odcieniach, czyli powłoka jest różniej grubości... Sklep nie chciał wymienić go w całości, musiałem więc iść tą drogą. Poza tym rower bajka, jestem w nim mega zakochany chociaż po operacji nie mogę wykorzystać jego potencjału w górach i tłukę się tylko po Mazowszu. Co do rozmiaru, to w Twoim wypadku celowałbym w L, ale że to nie są tanie rzeczy, to w ciemno bym nie brał i poszukał sklepu lub kogoś, kto go posiada, żeby się przymierzyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubbak Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Ja przy 186 i nodze 87 w poprzedniej generacji OIZie mam L i nie wyobrażam sobie dla siebie XLki. Nowa gen jest ciut dłuższa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi