Skocz do zawartości

[Korba] Shimano FC-T521 wymiana na FC-T6010

merfib10

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W rowerze z taką geometrią, nie ma to znaczenia. W ogóle nie ma to większego znaczenia, chyba że "ciśniesz" na granicy możliwości sprzętu.

Kolejna internetowa bzdura.

Napisano

Mam stare rowery (~30 letnie) ktore sam serwisuje sobie i specem - zwlaszcza od nowszych rozwiazan - nie jestem. Ale  przewiduje duza roznice na plus ... W korbie na kwadrat - tarcza duza (najwiekszaa ale te mniejsze tez) przy wiekszym nacisku (chociazby przy wiekszej masie mojej) tarcza odchyla sie o kilka mm w jedna i druga strpne (na oko ~2..3mm). Widac golym okiem. Skutki takie ze lancuch potrafi przeskoczyc przy duzym nacisku, albo szorowac, trzeba doregulowywac czesciej i to na kasecie 8. Mysle ze na 10 bedzie to bardziej upierdliwe - ale to moje przewidywania. Ciekawe co inni powiedza.

Jak zajade kolejna korbe to wlasnie zmienie pewnie na HTII . Mam nadzieje ze sie da.

• Mod Team
Napisano

Sztywność względem kwadratu jest większa, ale tu mamy porównanie Octalink vs zewnętrzne łożyska. Różnica jak dla mnie pomijalna.

Ocieranie przy kwadracie to głównie zasługa kiepskiej korby a nie samego suportu.

Napisano

Wnioskukąc po rowerze, autor raczej sekund urywał nie będzie. Naprawdę podczas normalnej jazdy, nie odczuje różnicy w "przeniesieniu mocy".

Napisano

Spojrzalem na zdjecie korby i myslalem ze to kwadrat a to octalink. Wiec faktycznie zgadzam sie ze nie ma sensu zamiana.

Napisano

U siebie przerabiałem od kwadratu, przez octalink aż po ht2. Ten ostatni jest najlepszy i najsztywniejszy. Pozostałe 2 powodowały mi bujanie korby. Co za tym idzie zdarzały się ocieranie przez to o przedni wózek. Wkurzało mnie to niesamowicie. Ale każdy może uważać inaczej jak uważam tak bo wszystkie rodzaje przetestowałem. 

• Mod Team
Napisano

@Thomass13 masz rację, tylko pod jednym warunkiem, że te wszystkie korby były z różnych poziomów grup napędowych. Zwykle kwadrat to niskie grupy, wykonane z kiepskich i mało sztywnych materiałów, dodatkowo dochodzi niska precyzja wykonania. Octalink był nieco wyżej w hierarchii, a HT2 to wyższe grupy, lepsze i sztywniejsze materiały. Stąd wynikają różnice.

Przetestuj np. Alivio na Octalink i HT2, bo chyba obie wersje są obecnie do dostania, różnica będzie znikoma.

Napisano
Cytat

Octalink był nieco wyżej w hierarchii

Uproszczony opis rzeczywistości ;) Nie był.... jest tylko młodszy. Bez problemu zresztą da sie zestawić ze sobą sztywniejszą korbę na kwadrat (z czasów kiedy na ten standard wychodziły topowe modele) niż obecne tanie ht2 i octalinki.

Napisano

A idąc jeszcze dalej, to przed Octalink był ISIS i ISIS v2 z tego co pamiętam. W ogóle te rozwiązania, to taki trochę niewypał. W rowerach typowego Kowalskiego, raczej wielkiej kariery nie zrobiły.

Octalink ma trochę wad kwadratu, a trochę zalet bliżej HT2. Jeżeli jest w rowerze, to nie ma co od razu zmieniać. Jeżeli kupuje się nową korbę, to nie ma sensu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...