Mateusz3211 Napisano 19 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) Rafu masz fotochromy axiom w tych tripoutach endo? Przymierzalem w wirtualnej przymierzalni i endo wygladaja smiesznie na mnie - zbyt duze. Za to Force leza ok na mnie. Chyba zdecyduje sie na ich fotochromy axis z przezroczystym szklem axis sa zaj...idealnie odpowiadaja mi na szkockie warunki ze wzgledu na deszcz... Edytowane 19 Listopada 2022 przez Mateusz3211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Bo tripouty są ogromne https://www.youtube.com/watch?v=BNYu5VT4t4I Arctica jest spoko, możesz też zerknąć na Alpina - osobiście jeżdżę w tym, na pewno do znalezienia gdzieś taniej https://www.bikeman.pl/alpina-okulary-eye-5-shild-vl-kolor-black-matt-wh,3,17845,20816 Bardzo spoko w kwestii cena/jakość wypadają też ekoi i siroko https://www.ekoi.com/pl/415-okulary https://www.siroko.com/pl/c/sportowe-okulary-przeciwsloneczne-do-biegania-i-jazdy-na-rowerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz3211 Napisano 19 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Ja przymierzalem te tripoupty endo ogromne ale force juz w miare. Rafu pisal ze siroko to sie rysuja od samego patrzenia na nie i slaba jakosc wiec nie wiem juz co myslec o nich. Twoja alpina niedostepna jest na internetach za bardzo a jak jest to za cene z d..y. Ekoi sa fajne ale brakuje mi do zestawu przezroczystej szybki byloby perfekt. Wkurza mnie to juz albo za duze okulary albo zle szkla - cos zawsze nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz3211 Napisano 19 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 https://nidfashions.com/products/photochromic-glasses-transition-lenses-color-uv-and-uv400-protection-sunglasses?currency=GBP&srsltid=AYJSbAfB5QVaz7csxQfDUDZgb0C5kYmsyfk6KPHRRxRDfITsPz219NjXGFM Chinski szajs? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 20 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Chińskie fotochromy to albo będą w jakimś stopniu działać albo nie będą, jedna wielka loteria. Jak cena zachęca to można wziąć, ale lepiej ze świadomością że będą dobrze wyglądały, czy leżały, ale tak sobie działały. 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 10 godzin temu, Mateusz3211 napisał: https://nidfashions.com/products/photochromic-glasses-transition-lenses-color-uv-and-uv400-protection-sunglasses?currency=GBP&srsltid=AYJSbAfB5QVaz7csxQfDUDZgb0C5kYmsyfk6KPHRRxRDfITsPz219NjXGFM Chinski szajs? No generalnie produkt z aliexpress Najlepsze ceny na alpinę zwykle tutaj były https://www.szumgum.com/category/odziez-rowerowa-okulary-rowerowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz3211 Napisano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 (edytowane) Chyba zdecyduje sie na tifosi rail fototec i dokupie sobie soczewke przezroczysta za 9funtow, cena/jakosc mysle ze na duzy plus. Sa najwęższymi okularami 131mm szeroskosc soczewki, powinno byc ok. W innych okularach soczewki sa o wiele szersze, wiec bylyby za duze na mnie. Edytowane 20 Listopada 2022 przez Mateusz3211 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mateusz3211 Napisano 20 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Dobra, zamowione tifosi rail fototec, mam nadzieje ze bedzie wszystko ok, bo juz zmeczylem sie tym tematem... wolalbym juz nie wracac do niego lol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafu Napisano 21 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2022 W dniu 19.11.2022 o 15:51, Mateusz3211 napisał: Rafu masz fotochromy axiom w tych tripoutach endo? Mam tylko zwykłe szkła przyciemniane + różowe i przezroczyste. Szczerze, to fotochromów z Tripouta bym nie wziął bo to jednak taki Polski-Chińczyk, a za cenę Force ze szkłami Smart Axiom, to już dostaniesz Oakleye, a to już inna liga. Te Tifosi wydają się fajne, oby Ci dobrze leżały 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 W dniu 31.10.2022 o 12:29, chudzinki napisał: Będę obserwował temat. Ja, w lipcu, kupiłem swoje pierwsze fotochromy https://allegro.pl/oferta/rockbros-10143-okulary-rowerowe-fotochromowe-12040784694?snapshot=MjAyMi0wNy0wNFQwNzozMjoxNS4wNjNaO2J1eWVyO2IxYzU5OWYwZGEzNjUxMWE1YmYwNzJiMzQ2MDY3ODk5MWYyZDMxZmFjZTNjZWIxNThjM2NlZGI2YmY5N2ZjZGE%3D i jestem bardzo zadowolony. Podzielę się moimi spostrzeżeniami gdyby kogoś to zainteresowało. Zachęcony promocją wstawioną przez @Q_u oraz opiniami w różnych miejscach kupiłem Uvex 802v. Fakt - jakością wykonania biją Rockbros`a na głowę. Pierwszą próbę wykonałem na podwórku wychodząc z ciemnego pomieszczenia na słońce i odwrotnie, w jednych i drugich - zero różnicy. Drugą próbę wykonałem podczas jazdy zmieniając je podczas jazdy - zero różnicy. Mówię sobie: przecież to tak zachwalane Uvex`y, coś musi być ze mną nie tak! Wołam żonę, przymierza, testuje i co? Uvex`y pasują na nią idealnie, ale nie widzi żadnej różnicy w działaniu... Coś z nami nie tak? 🤭 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Żona ma Uvex, córka Decathlon, a ja okulary korekcyjnymi soczewkami fotochromatycznymi Rodenstock za wór kasy, które mają być rekordowo szybkie. Zrobiłem test okularów trzymanych w ręku, jedne koło drugich - wygląda jakby Uvex się najszybciej ściemniał po wyjściu na słońce, Rodenstock najszybciej rozjaśniał - nie jest to jednak szokująca różnica. Przy Decathlonie była najmniejsza zmiana - ciemnawe po wyjęciu z futerału i tylko trochę ciemniejsze po czasie na słońcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmoorroo Napisano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 5 godzin temu, chudzinki napisał: Podzielę się moimi spostrzeżeniami gdyby kogoś to zainteresowało. Zachęcony promocją wstawioną przez @Q_u oraz opiniami w różnych miejscach kupiłem Uvex 802v. Fakt - jakością wykonania biją Rockbros`a na głowę. Pierwszą próbę wykonałem na podwórku wychodząc z ciemnego pomieszczenia na słońce i odwrotnie, w jednych i drugich - zero różnicy. Drugą próbę wykonałem podczas jazdy zmieniając je podczas jazdy - zero różnicy. Mówię sobie: przecież to tak zachwalane Uvex`y, coś musi być ze mną nie tak! Wołam żonę, przymierza, testuje i co? Uvex`y pasują na nią idealnie, ale nie widzi żadnej różnicy w działaniu... Coś z nami nie tak? 🤭 Dobrze rozumiem że Uvexy i Rockbrosy w takim samym czasie się ściemniają i rozjaśniają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Nie wiem. Nasze oczy nie widzą kompletnie żadnej różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 Rock i Uvexy w podobnym czasie się roz i ściemniają. Jednak to co mają Uvexy to nieparującą szybę i za to je kocham. Ten link co wkleiłem zapodałem bo cena dobra, jak i wg. mnie dobra jakość okularów właśnie ze względu na to, że nie parują, a parowanie wkurzało mnie w każdych okularach jakie miałem. Sam kupiłem drugą parę, niech leżą, za 196 zł to w mojej ocenie dobre okulary. Rocky są tandetne w mojej ocenie no i parują jak każde inne. Ot co je wyróżnia (Uvexy). Nieparujące szkła. Tyle, tylko albo aż tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmoorroo Napisano 24 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2023 8 godzin temu, chudzinki napisał: Nie wiem. Nasze oczy nie widzą kompletnie żadnej różnicy. Ale to się nie ściemniają wcale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 @mmoorroo, jasny gwint! Może kupiłem bezbarwne omyłkowo? 🤫 14 godzin temu, Q_u napisał: Jednak to co mają Uvexy to nieparującą szybę i za to je kocham A widzisz! Z powodu siły wyższej nie jeździłem na rowerze od jesieni do wiosny, więc tego nie zauważyłem 🙂. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q_u Napisano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Docenisz w gorące dni. Super temat jak Ci nie paruje szkiełko i nie musisz kombinować z płynem do mycia, by to uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Ale one nie parują w czasie jazdy czy postoju? Bo w czasie jazdy to mi się nigdy nie zdarzyło żeby parowały ani Uvexy (nie pamiętam modelu, takie z wymiennymi szkłami) ani nawet taniochy z Deca - pęd powietrza je wystarczająco przewiewa i nie parują. Jak stawałem np. na światłach to się zdarzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bob555 Napisano 27 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2023 Witam ja się również spytam. W kwestii okularów nie mam żadnego doświadczenia. Do tej pory korzystałem w jakichś z lidla. Czy na rower fotochromy faktycznie są niezbędne, czy takie zwykłe o stałym przyciemnieniu wystarczą? Na początek rozważam te dwie opcje. Ktoś pisał, że Alpina jakościowo jest OK. Czy to dobry wybór na początek czy coś innego polecacie? Generalnie chciałbym na rower, na górskie wycieczki czy nad jezioro na deskę sup. Nie muszą być typowo "uvexowe" tylko na rower. https://www.campingshop.pl/okulary-sportowe-tri-effect-2.0-white-alpina-szklo-black-clear-orange-cat.-0-3 https://www.campingshop.pl/okulary-sportowe-defey-hr-szklo-black-mirror-3-moongrey-matt-alpina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 28 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2023 W dniu 24.04.2023 o 09:40, chudzinki napisał: Coś z nami nie tak? Nie. Różnica pomiędzy tanimi a drogimi fotochromami to przede wszystkim zakres w jakim pracują. Mamy wiosnę, nasłonecznienie dvpy nie urywa więc na razie nawet rockbros daje radę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Siemka, a co powiecie na ALPINA OKULARY TWIST FIVE HR VL+ kolor BLACK MATT szkło BLACK S1-3 FOGSTOP (nie chcę wklejać linku do sklepu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Kupiłem niedawno takie, ale szare. To moje pierwsze fotochromy, a zatem nie będzie to jakaś ważna opinia. Jednak ja jestem mega zadowolony. Niewiele miałem okazji by w pełnym słońcu śmigać, ale na razie dają radę. W pochmurne dni też jest ok. Ciężko mi ocenić szybkość reakcji na zmiany oświetlenia, ale w codziennym użyciu nie zauważyłem z tym problemów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 2 godziny temu, spidelli napisał: Siemka, a co powiecie na ALPINA OKULARY TWIST FIVE HR VL+ kolor BLACK MATT szkło BLACK S1-3 FOGSTOP (nie chcę wklejać linku do sklepu)? Na pierwszy rzut oka szkła takie same jak w moich eye-5 shield więc spoko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Dziękuję, Panowie 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Byłem w sklepie, mierzyłem te Alpiny - szybki są za małe, jak dla mnie. Może mam schizę ale w zeszłym roku na zjeździe mojej żonie wpadł jakiś robal za okulary "od dołu" i ukąsił, ratowaliśmy się okładem z zimnej puszki piwa w wiejskim sklepiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi