koloture Napisano 30 Października 2022 Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Cześć, Kilka miesięcy temu kupiłem nowe sdp M540. Zrobiłem na nich jakieś 2k km. Od 3 jazd zauważyłem, że w lewym pedale korpus pedału przesuwa mi się w płaszczyźnie poziomej. Widać to na zdjęciu z pedałami - na górnym zdjęciu - oś jest wsunięta w korpus, po lekkim pociągnięciu - na dolnym zdjęciu widać że jest wysunięta o grubość uszczelki. Po rozebraniu nie zauważyłem żadnych różnic między korpusami/osiami za wyjątkiem tego, że oś lewego pedała ma frez (zaznaczony na zdjęciu). Zdjęcie może być trochę mylące, bo lewa nakrętka aluminiowa jest przesunięta na osi w stosunku do prawej, ale sprawdzałem że obydwie przesuwają się w tym samym zakresie. Przy skręcaniu korpusu z osią w przypadku lewego pedału nie ma żadnego oporu - można nakręcić ręką, po nakręceniu oś nie usztywnia się w korpusie i nawet przy maksymalnym dokręceniu później oś można wsuwać i wysuwać. W prawym pedale przy skręcaniu jest wyraźny opór i trzeba nakręcać korpus na oś z pomocą klucza. Już przy delikatnym nakręceniu oś się usztywnia i nie nie ma efektu wsuwania/wysuwania jak w lewym pedale. Nie mam doświadczenia z tymi pedałami, na wcześniejszym zestawie m520 jeździłem 12 lat bez żadnego serwisu i nigdy podobnego problemu nie miałem. Prośba do bardziej doświadczonych - czy to jest problem regulacyjny, czy pedały do reklamacji? rf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 30 Października 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 30 Października 2022 Na pewno tak luz nie jest normalny. Zacząłbym od kompletnego serwisu, potem złożenia wszystkiego zgodnie ze sztuką i wtedy można wyciągnąć jakieś wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 20 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 tak przy okazji zapytam z jakim momentem obrotowym zalecacie skręcić nakrętke kontrującą? bo łatwo o uszkodzenie gwintu na ośce i wole użyć klucz dynamometrycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luker7 Napisano 20 Listopada 2022 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 w sumie to złożyłem z czuciem bo w ogóle ciężko to skręcić w punkt a gdzie dopiero z mniej poręcznym kluczem dynamometrycznym. Niestety w lewym pedale na osi pojawiły się wżery. Wyczuwalne gdy trzymam korpus w ręce i kręce ośką, a zamontowane w korbie są niewyczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koloture Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 W moim przypadku po oddaniu do serwisu okazało się, że ośka w lewym pedale była za krótka i przy skręcaniu nie usztywniała korpusu - pedały podrabiane chińczyki. Podmiana ośki załatwiła sprawę, ale zobaczymy jak z ogólną trwałością tego badziewia będzie. Temat można zamknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spascmar Napisano 25 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Cześć. Pytanie odnośnie SPD M540. Wcześniej miałem M520, teraz mam M540 i obydwa zestawy maja ten sam problem, tzn. występują trzaski podczas pedałowania, ewidentnie z pedałów - sprawdzone. Pedały nie posiadają luzów, kręcą się idealnie, są dobrze nasmarowane, ogólnie mechanicznie bez zarzutów, były rozbierane, czyszczone, smarowane. Gdzie szukać przyczyny tych trzasków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 25 Lipca 2023 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2023 Trzaski czy trzeszczenie? Jeśli to drugie to trzeba delikatnie posmarować sprężyny, one gdy są suche lub dostaną nieco piasku lubią trzeszczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spascmar Napisano 27 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Nasmarowałem sprężyny, bloki w butach i tylna ośkę w kole. Trochę ciszej, ale coś jeszcze trzeszczy, sam już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mandoleran Napisano 27 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Może już same bloki będą lekko wyrobione, u mnie jest podobnie. Wszystko przeserwisowane a też coś jeszcze trzeszczy, osobiście stawiam na bloki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spascmar Napisano 27 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 No właśnie są bardziej nowe niż stare. Nawet dociągniecie sprężyn tez nie pomaga. chyba to taki model i jego przypadłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huskarl Napisano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Nasmarować bloki, ale czy psiknąłeś na buty dookoła ? Jak mi trzeszczy to spsikuję Brunoxem buty i jest cisza. Co prawda ogólnie jest to głupi pomysł, bo mieszkam na 4 piętrze z klatką schodowa z lastriko, więc schodzenie z rowerem grozi wypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spascmar Napisano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Popsikałem bloki, sprężynki, gwinty pedałów i ośkę z tylu. Śruby zębatek przednich spoko. Suport nówka. Na razie jakby ciszej, nie jest to teraz uporczywe i można w spokoju jechać. Ale tak się zastanawiam, ze wystarczyło by napisać posta i by przestało trzeszczeć 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi