Adrian187 Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 (edytowane) Witam , składam napęd 1x12 , proszę o opinie Przerzutka tylna m6100 Kaseta nx eagle 12s Łańcuch m6100 , nie jestem pewny Przednia zębatka owalna narrow wide 36t Korby szukam Manetki m6100, a może 7100 ? Klamki też chce zmienić 6100, a może jednak 4100? Zaciski póki co zostają mt200 Kola posiadam 28 cali Edytowane 28 Października 2022 przez Adrian187 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Nie jest najszczęśliwszym pomysłem łączyć kasety SRAM`a z przerzutką i manetką Shimano. Mają minimalnie inny rozstaw. Brałbym Sunrace MZ90, MZ903 i inne z rozstawem 11-51 (https://sunrace.com/category/mtb/?product_group=cassette&speed=12-speed&range=11-51t) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 28 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Będą pasować na standardowa piastę Shimano ?11s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Tak, będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 (edytowane) Zrobiłem takie połączenie kaseta Sunrace 11-51 i przerzutka wraz manetką Shimano xt i bo zawsze miałem Shimano i chciałem mieć lżejszą kasetę niż NX a nie chciałem kupować nowego koła. Nie jestem zadowolony z tego rozwiązania. Drugi raz zrobiłbym albo całość w SRAM albo nowe koło na Microspline i całość Shimano. Edytowane 28 Października 2022 przez Kettler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 28 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Myślałem właśnie też nad tym , żeby robić całość w sram , ale za bardzo nie znam tej marki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 To oni wymyślili i wypromowali napędy z jednym blatem z przodu 1x11 a potem 1x12. Jak waga nie jest problemem to spokojnie można montować NX. Shimano długo się opierało a potem walczyło aby nadążyć za SRAM wprowadzili nowy standard bębenka Microspline aby upchnąć zębatkę 10s. Ale nie byli na tyle łaskawi aby zrobić kasetę 12s 11-50/51 dla użytkowników poprzedniego sytemu. 😢 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 28 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Pewnie chodziło o kasę , nowa piasta to nowy wydatek i interes się kręci , a te piasty trochę kosztują . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 Bo 12s zaczynające się od 11T nie ma żadnego sensu. Bez 10T lepiej ość w 11s na M5100 11-51. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 29 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Czym się różnią klamki 4100 / 6100 bo, ani w aukcjach ,ani na forach nie mogę znaleźć takiego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Października 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Jeszcze jedna uwaga, o której nikt wyżej nie wspomniał. Łańcuch Shimano nie lubi się z innymi kasetami niż Shimano. W związku z tym bierz łańcuch Sram. Kompletnego napędu Sram też nie ma co się obawiać. Przynajmniej w razie modernizacji wszystko do wszystkiego pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 29 Października 2022 Udostępnij Napisano 29 Października 2022 4 godziny temu, Adrian187 napisał: Czym się różnią klamki 4100 / 6100 bo, ani w aukcjach ,ani na forach nie mogę znaleźć takiego tematu BL-M6100 ma mechanizm servowave, którego nie ma BL-M4100. Servowave to krzywka prowadząca popychacz tłoczka, która sprawia że w początkowym zakresie ruchu klamki przełożenie ma wyższą wartość, to jest dojście klocków do tarczy wymaga mniejszego ruchu klamki i zaczyna się z większą siłą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kettler Napisano 29 Października 2022 Udostępnij Napisano 29 Października 2022 10 godzin temu, Adrian187 napisał: Pewnie chodziło o kasę , nowa piasta to nowy wydatek i interes się kręci , a te piasty trochę kosztują . Do niektórych piast można było dokupić bębenek na Microspline jak chcesz u siebie Shimano to sprawdź czy jest taka możliwość. Wtedy nie musisz wymieniać koła i możesz założyć kasetę Shimano 12s 10-51. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelW84 Napisano 29 Października 2022 Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Tak samo do Sram XD . Jak masz markowe piasty to bebenki można wymieniac i zdecydować czy chcesz iść w Shimano czy Sram. Z doświadczenia pomiędzy 11-50nx a 10-52 jest zdecydowana różnica na korzyść tej drugiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 29 Października 2022 Udostępnij Napisano 29 Października 2022 8 godzin temu, Dokumosa napisał: Bez 10T lepiej ość w 11s na M5100 11-51. A czy da się pożenić ta kasetę m5100 z przerzutką Shimano 12s? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Października 2022 Udostępnij Napisano 29 Października 2022 (edytowane) Bez żadnego problemu. Oczywiście manetka 11s. 2 godziny temu, KSikorski napisał: BL-M6100 ma mechanizm servowave, którego nie ma BL-M4100. Servowave to krzywka prowadząca popychacz tłoczka, która sprawia że w początkowym zakresie ruchu klamki przełożenie ma wyższą wartość, to jest dojście klocków do tarczy wymaga mniejszego ruchu klamki i zaczyna się z większą siłą. No i zaciski przystosowane do klocków i tarcz z grup wyższych. Jeszcze odnośnie działania 12 i 11s o dużej rozpiętości... Kasets sunrace cmz901 oraz 903 łańcuch shimano 12s - brak płynności, zastanawia się nad zrzucaniem, czesto problem w okolicy środka kasety (trzeba zrzucić o 2 i wrzucić o 1). Kaseta jak wyżej łańcuch kmc x12 lub sram x01 - nieco lepiej ale nadal leniwie. Kaseta shimano 12s (m6100 i m8100) i łańcuch kmc x12 - działa poprawnie ale jest głośny. Kassta shimano i łańcuch shimano (m6100, m8100) - zbieramy szczękę z podłogi - działanie natychmiastowe, b. miękko i cicho. Kluczowe kwestie to właściwa dł. łancucha, prosty hak i rzecz jasna regulacja odległości kółka prowadzącego od kasety. Co do bębenków MS to paradoksalnie każdy szanujacy się chińczyk (ztto, arc, koozer...) do swoich piast dawno to ogarnał. Edytowane 29 Października 2022 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 29 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Chyba jednak przejdę na 11s , bo jak czytam sobie o sram nx który potrafi sam zmieniać biegi to robi mi się słabo . Zresztą tak jak mówił poprzednik 11s 5100 ma ten sam zakres co nx eagle 12s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 29 Października 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Przerzutkę zawsze możesz dać GX i problem znika. W 12s masz nieco lepsze stopniowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 29 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2022 To jeszcze jedno pytanie ,czy ktoś wogole próbował łączyć kasetę nx z przerzutka 6100? Pomyślałem sobie , że zawsze w późniejszym czasie mógł bym sobie zmienić koło i kasetę na Shimano , a póki co jeździć tak . Czy występują duże opóźnienia , zgrzyty związane z tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 29 Października 2022 Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Mam zwykłą piastę i na niej kasetę- taniego srama, do tego manetkę obrotową i łańcuch ( nx?) oczywiście 12 s, szymanowa przerzutka Slx, działa miód malina. Z dość łopatowymi zębami 32 z mojego stalowo blatu Praxis tylne 51 terkotało przez pierwsze 200-300 km, ale to bardzo duży przekos i krótka cięciwa. U mnie w 148 mm bust, korba chyba podaje blat w optymalnym miejscu teraz nie pamiętam ile mm linia łańcucha. W momencie zakupu ludzie krytykowali tanie przerzutki sram, i kliknąłem shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 29 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Czytałem , też o tym że kaseta srama poprostu musi się dotrzeć . No to chyba tak zrobie. Zawsze lepiej zrobić upgrade piasty i kasety , niż 11s do 12s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
itr Napisano 29 Października 2022 Udostępnij Napisano 29 Października 2022 U mnie ten Slx to wersja dla 1x …bo są jeszcze 2x i nie wiem czy też się sprawdzają. W Shimano nie ma takiego guzika rozpięcia- wygodnego do zmiany koła itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 29 Października 2022 Udostępnij Napisano 29 Października 2022 4 godziny temu, Dokumosa napisał: Bez żadnego problemu. Oczywiście manetka 11s. To chyba spróbuję zestawu kaseta 11-51 11s od Shimano , przerzutka m7100 i manetka m7000. Mam nadzieję że nie będzie wtopy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 29 Października 2022 Udostępnij Napisano 29 Października 2022 M7100 = M6100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian187 Napisano 29 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2022 Tez tak słyszałem dopiero 8100 daje różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi