Zolnierz21 Napisano 27 Października 2022 Napisano 27 Października 2022 Witam szukam roweru mtb elektrycznego do 8 k chyba ze duży będzie przeskok w osprzęcie to max 10k szukam go do jazdy po ścieżka rowerowych w lesie jak i na dojazd do pracy , nic ekstremalnego dziękuje za każda pomoc bo nie znam się na rowerach a nie chce wtopić pieniędzy Cytuj
tobo Napisano 31 Października 2022 Napisano 31 Października 2022 Przeskoku dużego nie będzie. Za tyle dostaniesz podstawowy model z silnikiem centralnym i małym pakietem (400-500 wh) na bardzo podstawowym osprzęcie klasy roweru nieelektrycznego w przedziale 2-3 tysiące. Jakość osprzętu jest dyskusyjnie akceptowalna. Za kwotę 8-10 tysięcy możesz kupić zwykly rower w cenie 4-6 tysięcy na lepszym osprzęcie niż E za twój budżet i założyć do niego zestaw np bafang bbs02b 250w lub mocniejszy (zależnie od tego jak legalny chcesz być) oraz akumulator o pojemności większej niż te które są standardem w wyższych modelach. Z minusów to estetyka (względna rzecz). Z plusów: możliwość wybrania dobrego roweru w pakiecie, możliwość przenoszenia zestawu do innych rowerów, koszty obsługi serwisowej i jej łatwość wykonania. Budując E na zestawie nie jesteś wymuszenie przywiązany do jednego producenta roweru i zestawu założonego fabrycznie, wybór akumulatorów o różnej pojemności oraz możliwość podpinania praktycznie każdego dostępnego na rynku , kompatybilnego z napięciem twojego zestawu. Takie pakiety są też tańsze od tych w gotowcach. Cytuj
Kettler Napisano 31 Października 2022 Napisano 31 Października 2022 Podłącze się do tematu 😃 1. W zeszłym roku przerobiłem używanego Scotta (hardtail) na elektryka z silnikiem centralnym. 2. Teraz chciałbym coś takiego zrobić z fullem ale tu pojawia się problem bo większość nowych modeli ma suport na Pressfit. Jest sporo modeli używanych na kołach 26 cala ale w domu mam już 3 rowery na 27,5 poza tym są to z reguły leciwe konstrukcje ( a może się mylę) Czy może ktoś polecić w miarę świeży model najlepiej na kołach 27,5 cala z suportem wkręcanym do spokojnej jazdy dla kobiety (skok zwieszenia wystarczy 110/120 mm) . Szczytem marzeń było by gdyby standardową baterię bilonową można by było przykręcić w miejscu bidonu i nie był za ciężki. Cytuj
tobo Napisano 31 Października 2022 Napisano 31 Października 2022 Do silników bafanga są adaptery pod pressfit. "Standardowa bateria bidonowa" może mieć 8ah i 24,5 ah. Ta druga dwa razy wyższa od pierwszej. Pytanie która ma być. Możesz przewiercić górną rurę ramy i umieścić niezbyt duzy pakiet (hailong 15.6 ah) w tym miejscu, za główka ramy. Rozwiązuje to problem szukania czegoś z miejscem na pakiet. Cytuj
Kettler Napisano 31 Października 2022 Napisano 31 Października 2022 Teraz mam TSDZ2 i bardzo sobie go chwalę dlatego wolałbym zostać przy tym modelu silnika a do niego trzeba mieć suport wkręcany. Mam na myśli taką o wysokości około 8 cm... Cytuj
tobo Napisano 1 Listopada 2022 Napisano 1 Listopada 2022 To raczej masz marny wybór. Pozostaje ci poszerzyć obszar poszukiwań o Aliexpress czy ebaya. Hailong w najmniejszej wersji ma 11 cm wysokości przy 15.6 ah pojemności dla 48v. Wystarcza na maks 40 km przy dwóch najniższych trybach wspomagania w terenie mieszanym. Jak utniesz z tych 11 cm trzy to żeby zachować taką pojemność musisz wydłużyć pakiet z 30 do 40 cm. Jeśli wydłużyć się nie da z braku miejsca to pojemność będzie w zakresie 10-12ah. 1 Cytuj
majkel88 Napisano 6 Listopada 2022 Napisano 6 Listopada 2022 Dzień dobry, przysłuchując się tejże dyskusji pomyślałem że to dobre miejsce na wspomnienie o tym, iż mam takiego fulla na sprzedaż. Swój prywatny rower Canyon Nerce f8, po konwersji w profesjonalnej firmie, na silnik MXUS xf40-30h. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania z użytkowania, p.s. Gdyby kogoś zaciekawił, jest do sprzedania 😌🙂 Cytuj
Zolnierz21 Napisano 11 Listopada 2022 Autor Napisano 11 Listopada 2022 Dziękuje za wszystkie odpowiedzi Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi