patrykjed Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Cześć, jestem zainteresowany kupnem konkretnego modelu roweru Trek i znalazłem trzy podobne cenowo oferty. Linki wklejam poniżej. Każda oferta ma jakiś minus i nie wiem na co się zdecydować. Pierwsza oferta to teoretycznie najtańszy wybór, rower kosztuje 2800 zł natomiast sprzedawca nie ma dowodów zakupu i nie daje karty gwarancyjnej. Sam rower oprócz lekkich zadrapań nie ma wad wg sprzedawcy. Sprowadzony z zagranicy po jednym sezonie jeżdżenia. Sprzedawca zgadza się na wysyłkę i płatność przy odbiorze. Wystawia paragon. Plus też że zaproponował gratis pedały w miejsce rekompensaty wysyłki, która ja muszę pokryć. https://www.olx.pl/d/oferta/rower-szosowy-trek-domane-al-2-disc-58-sztywne-osie-CID767-IDRyQ0F.html Druga opcja to kupno od osoby prywatnej, ale tu niestety nie wchodzi w grę wysyłka. Rower jest z Lublina a ja z Warszawy co powoduje, że musiałbym po niego pojechać. Natomiast sprzedawca tu jako pierwszy właściciel daje kartę gwarancyjną. https://www.olx.pl/d/oferta/trek-domane-al2-disc-najtaniej-CID767-IDRyJ2n.html Trzecia opcja jest podobna do pierwszej, ale tu mam tylko 21 km i mógłbym pojechać go odebrać. Sprzedawca nie daje karty gwarancyjnej, ale daje paragon. Tu rower jest z większą ramą, rozmiar 61 a mój wzrost to około 185, więc wg zaleceń producenta też by się dla mnie nadał. https://www.olx.pl/d/oferta/trek-domane-al-2-disc-na-shimano-claris-CID767-IDRyPEl.html Nie mam doświadczenia w kupowaniu rowerów i mam pytanie czy karta gwarancyjna to konieczność jeśli będzie to mój pierwszy lepszy rower i chcę sobie po prostu jeździć hobbistycznie. Może się ktoś wypowiedzieć bardziej doświadczony, która z tych 3 opcji będzie dla mnie najlepsza. Osobiście skłaniam się do tej 1. ze względu na cenę i to że sam rower najbardziej mi odpowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Greg1 Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Cytat Sprowadzony z zagranicy po jednym sezonie jeżdżenia Czyli na 90% jumany, choć mogę się mylić - dziwnym trafem rowery sprowadzone np. z Niemiec są tańsze niż w Niemczech. Raczej nikt Ci numerów ramy nie będzie sprawdzał a jakby co dostaniesz od gościa paragon. Cytat Trzecia opcja jest podobna do pierwszej, ale tu mam tylko 21 km i mógłbym pojechać go odebrać Możesz pojechać i się przymierzyć, poudawać, że chcesz kupić, itd. Zrobisz jazdę próbną, zobaczysz czy rozmiar dobry (wydaje mi się, że może być za duży) Cytat Druga opcja to kupno od osoby prywatnej, ale tu niestety nie wchodzi w grę wysyłka. Rower jest z Lublina a ja z Warszawy co powoduje, że musiałbym po niego pojechać Jak już sobie przymierzysz ten z opcji nr 3 i okaże się za duży to możesz pojechać do Lublina (nawet pociągiem i wrócić rowerem 😁) albo zamówić ten tańszy bez papierów z opcji nr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 43 minuty temu, patrykjed napisał: Tu rower jest z większą ramą, rozmiar 61 a mój wzrost to około 185, więc wg zaleceń producenta też by się dla mnie nadał. Akurat "ten producent" w kwestii doboru rozmiaru delikatnie mówiąc się myli Przy 185 albo 56 albo 58 jeśli już musi być domane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 28 Października 2022 Udostępnij Napisano 28 Października 2022 13 godzin temu, patrykjed napisał: Nie mam doświadczenia w kupowaniu rowerów i mam pytanie czy karta gwarancyjna Sprawdź bezpośrednio w Treku bo gwarancja obowiązuje zazwyczaj na pierwszego właściciela. Nr 3 to na jakiegoś amerykańskiego koszykarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykjed Napisano 10 Listopada 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2022 Cześć, Dziękuję za rady. Ostatecznie kupiłem Scott Speedster 20 Disc używany za 3400 zł. Idąc za radami z innego forum poszukałem czegoś na lepszym osprzęcie. W zakupionym rowerze mam całą grupę 105 i hydrauliczne hamulce tarczowe. Cenowo też wydaje mi się że trafiłem dobrze zwłaszcza, że kupiłem od pierwszego właściciela i dostałem też pedały wpinane i drobne akcesoria w gratisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi