Gość Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Jak wiadomo gdy mamy hamulce tarczowe przy każdym zdjęciu i ponownym założeniu koła (np. po złapaniu gumy) trzeba ustawić położenie zacisków hamulcowych względem tarcz. Trzeba więc poluzować śruby, ustawić zacisk i mocno dokręcić. I niestety po jakims czasie wyrabia się gniazdo imbusa. Podobne zjawisko występuje zresztą przy zaciskach sztyc bez dźwigni. Do mocowania zacisków Shimano do roweru służą 2 śruby imbusowe M6x19. Najtaniej oryginalne śruby mozna kupić w necie za 4,90 zł/ 1 szt. Plus oczywiście koszty wysyłki Natomiast w sklepie metalowym czy na Allegro śruby M6x20 są po 30 - 60 gr/szt. Dlatego warto kupic kilka na zapas - do hamulców i do sztycy (tam sa chyba M5x25). Tu śruba nowa ze sklepu metalowego i oryginalna po długim przebiegu. Trzeba jeszcze dołożyć podkładkę M6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Cytat Jak wiadomo gdy mamy hamulce tarczowe przy każdym zdjęciu i ponownym założeniu koła (np. po złapaniu gumy) trzeba ustawić położenie zacisków hamulcowych względem tarcz. Przy sztywnych osiach nie jest to potrzebne. Ja robię to tylko po zmianie klocków lub tarczy, czyli bardzo rzadko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 A ja zauważyłem, ze często po zdjęciu i założeniu koła oba klocki nie dochodzą równomiernie do tarczy i siła hamowania spada. Po regulacji jest znowu dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 29 minut temu, JWO napisał: Przy sztywnych osiach nie jest to potrzebne. Ja robię to tylko po zmianie klocków lub tarczy, czyli bardzo rzadko. To zależy od precyzji wykonania ramy. Ja miałem sztywne osie, a jednak jakaś minimalna korekta, zwłaszcza z tyłu czasami była potrzebna. Natomiast w rowerze z QR, mam zaciski na Imbus, które dokręcam kluczem dynamometrycznym. Często udaje mi się założyć koła bez regulacji. 38 minut temu, Thomlodz napisał: Jak wiadomo gdy mamy hamulce tarczowe przy każdym zdjęciu i ponownym założeniu koła (np. po złapaniu gumy) trzeba ustawić położenie zacisków hamulcowych względem tarcz. Trzeba więc poluzować śruby, ustawić zacisk i mocno dokręcić. I niestety po jakims czasie wyrabia się gniazdo imbusa. Podobne zjawisko występuje zresztą przy zaciskach sztyc bez dźwigni. Do mocowania zacisków Shimano do roweru służą 2 śruby imbusowe M6x19. Najtaniej oryginalne śruby mozna kupić w necie za 4,90 zł/ 1 szt. Plus oczywiście koszty wysyłki Natomiast w sklepie metalowym czy na Allegro śruby M6x20 są po 30 - 60 gr/szt. Dlatego warto kupic kilka na zapas - do hamulców i do sztycy (tam sa chyba M5x25). Tu śruba nowa ze sklepu metalowego i oryginalna po długim przebiegu. Trzeba jeszcze dołożyć podkładkę M6 Polecam nierdzewne, z dość oczywistego względu. Wymieniam wszystkie śruby na nierdzewne już od wielu lat. Koszt niewysoki, a nie ma problemu z fabrycznymi śrubami z plasteliny. W przerzutkach wymieniam śruby regulacyjne na "robaki", bo znacznie wygodniej jest wsadzić klucz Imbusowy 2mm, niż bawić się śrubokrętem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 No fakt śruby regulacyjne są takie sobie. Pomyślę o tych wkrętach typu robak . Jaki tam jest gwint? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 M4. Jeżeli masz Shimano, to kup sobie M4x12/16/20 i na 100% coś dopasujesz. M4x16 powinno być najbardziej uniwersalne, ale jak sam zauważyłeś, ceny są tak niskie, że kup różne. Przydadzą się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Kwestia odpowiednich narzędzi jest równie istotna. Mi śruby od zacisków shimano nigdy się nie obrobiły... a trochę się tym kręci. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 @Dokumosa tylko wiesz, jeżeli @Thomlodz używa tych samych kluczy w obydwu przypadkach, to jasno pokazuje jakiej jakości jest śruba Shimano. Zresztą wystarczy spróbować ją chociażby przeciąć. Shimano idzie jak masło. Ja mam dobre klucze, w tym Wiha. Dość często jest tak, że już w momencie wsadzenia w gniazdo, czuć że pasowanie jest kiepskie. W przypadku śrub standardowych, tego problemu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 27 Października 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Października 2022 7 minut temu, Dokumosa napisał: Kwestia odpowiednich narzędzi jest równie istotna. I siły docisku. Tam wcale tak mocno dokręcone być nie musi. Ja mam z tyłu zwykłą oś, wiec często muszę zacisk doregulować po demontażu koła, ale od kilka lat takich operacji śruby mają się dobrze. A w pudełku leżą nowe, które były w komplecie z zaciskami jak kupowałem i nie widzę na razie sensu wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 15 minut temu, ChuChu napisał: @Dokumosa tylko wiesz, jeżeli @Thomlodz używa tych samych kluczy w obydwu przypadkach, to jasno pokazuje jakiej jakości jest śruba Shimano. Zresztą wystarczy spróbować ją chociażby przeciąć. Shimano idzie jak masło. Ja mam dobre klucze, w tym Wiha. Dość często jest tak, że już w momencie wsadzenia w gniazdo, czuć że pasowanie jest kiepskie. W przypadku śrub standardowych, tego problemu nie ma. Za mocno tym kręcicie zamiast po każdej akcji nałożyć niebieskiego kleju. Poza tym jeśli gniazdo w stalowej śrubie tak wygląda to co mają powiedzieć o sobie gwinty w alu ramach i magnezowych odlewach goleni dolnych widelców... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChuChu Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Nie kręcę za mocno, bo używam klucza dynamometrycznego Nie wiem, może się coś zmieniło, bo tak jak pisałem, tych śrub nie używam już od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Ja używam od lat i u mnie są jak nowe. Te oryg shimano nawet nie rdzewieją w okolicy gniazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 1 godzinę temu, ChuChu napisał: @Dokumosa tylko wiesz, jeżeli @Thomlodz używa tych samych kluczy w obydwu przypadkach, to jasno pokazuje jakiej jakości jest śruba Shimano. Zresztą wystarczy spróbować ją chociażby przeciąć. Shimano idzie jak masło. Ja mam dobre klucze, w tym Wiha. Dość często jest tak, że już w momencie wsadzenia w gniazdo, czuć że pasowanie jest kiepskie. W przypadku śrub standardowych, tego problemu nie ma. Mam taki "scyzoryk" od lat, na kluczach jest wybite "Cr-Mo". Dają radę Zupełnie inna jakośc niz tanie imbusy z marketu Godzinę temu, Dokumosa napisał: Za mocno tym kręcicie zamiast po każdej akcji nałożyć niebieskiego kleju. Poza tym jeśli gniazdo w stalowej śrubie tak wygląda to co mają powiedzieć o sobie gwinty w alu ramach i magnezowych odlewach goleni dolnych widelców... Ni skarżą się. Po zmianie śrub zaciski trzymają sie mocno. Zreszta nie dokręcam z calej siły tylko z wyczuciem. Dynamometrycznego raczej nie wożę ze sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi