Trapczyk Napisano 26 Października 2022 Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Witam wszystkich, tak jak wyżej opisałem. Planuję kupić amortyzator, zależy mi na tłumieniu odbicia. Po kilku dniach szukania udało mi się coś znaleźć, jednak w wyszukanym amortyzatorze od spodu nie ma żadnego pokrętła do ustawienia rebound'u (są tylko dwie śruby). Od sprzedającego otrzymałem informację, że amortyzator posiada tłumienie i zmienia się je pokrętłem "ABS+". Z mojego doświadczenia wydaje mi się, że jest to tylko blokada skoku. Prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości, gdyż nigdzie nie mogłem znaleźć, pokrętło o takiej nazwie może robić. Pozdrawiam i dziękuję z góry :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
service.ant Napisano 26 Października 2022 Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Na pewno ma bo musi mieć tylko nie ma pokrętła. Stawiam że śruby są drążone i możesz to regulować imbusem - podpytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cervandes Napisano 26 Października 2022 Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Mi to wygląda na jakieś chińskie gówno, podróbę Manitou. ABS+ to przecież Manitou a ten amortyzator na zdjęciu to obok Manitou nawet nie leżał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 26 Października 2022 Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Nie kupuj jakiegoś chińskiego wynalazku, który w każdej chwili może się polamać/rozlecieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Trapczyk Napisano 27 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Dziękuję wszystkim za odpowiedź, też wyczytałem że to właśnie coś od Manitou. Amortyzator jest podobno ściągnięty z jakiegoś Krossa. Co do śrub to nie da się nimi kręcić, no i nie ma też tam żadnego pokrętła (widać na 1 zdjęciu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 Manitou to na pewno nie jest. To jeden z tych widłów z aliexpress - oni tam często piszą abs+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 27 Października 2022 Udostępnij Napisano 27 Października 2022 To jest Bolany lub coś podobnego. Kross, ani żaden inny producent rowerów, nie stosuje tego typu amortyzatorów. Używając takiego widelca narażasz się na wypadek, bo jego niska cena to efekt oszczędzania na jakości. Najtańszy sensowny, bezpieczny amortyzator z regulacją tłumienia powrotu to Raidon: https://activia.sgl.pl/czesci/amortyzatory-przednie/raidon/29-cali/43 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
volcan Napisano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 Używając go nie narażasz się na wypadek, bo jego niska cena to efekt oszczędzania na marce i marketingu. Bolany technicznie odpowiada podstawowym modelom amortyzatorów powietrznych, wykonany jest całkiem przyzwoicie. Oczywiście - ma słabe strony - choćby sztywność na poziomie Foxa 32 (czyli sztywny nie jest), ale do normalnego stosowania - XC itp. - jak najbardziej się nadaje. Ważę ponad 90 kg, przejechałem na Bolany 32 z reboundem jakieś 3,5 tysiąca km i nie rozleciał się, nie złapał luzów, nawet nie starła się anoda z lag. Ciśnienie w komorze powietrznej ustawiałem na początku kilka razy, aż dobrałem takie, jakie mi odpowiada - nawet mieszczące się w widełkach określonych w tabeli ciśnień na ladze - ale nie było nigdy potrzeby dopompowania, bo powietrze nie schodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2022 (edytowane) Bezpieczeństwo w kontekście amortyzatorów nie jest kwesrią wyłącznie czy się rozpadnie. Co najmniej 50% to sprawa utrzymania przyczepności koła a co za tym idzie sterowności w wymagającym terenie. Faktem jest natomiast, że 99,5% posiadaczy rowerów "górskich" albo "mtb" jeździ tym po ubitych drogach gdzie amortyzator po prostu jest zbędny. Edytowane 28 Grudnia 2022 przez Dokumosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi